Kūrėjai įprasmino poeto atminimą

pl sintautaiGintarė MARTINAITIENĖ

VšĮ „Sintautų akademija“ toliau tęsia poeto Prano Vaičaičio metų renginių ciklą. Praėjusią savaitę Sintautuose vyko tarptautinė menininkų stovykla „Sintautai-2016“, pristatytas ir naujausias poezijos almanachas „Sintautų vyturiai 2016”.

Nuotr. Tapytojas Vytautas Kalinauskas viename iš savo darbų įamžino vienintelį Prano Vaičaičio tėviškėje likusį autentišką daiktą – staliuką.

Dar XIX a. menančioje senojoje Sintautų mokykloje skambėjo poetui skirtos eilės. Čia pristatytas naujausias sintautiškių poezijos almanachas „Sintautų vyturiai 2016”. Jau penktą kartą Birutės Matijošaitytės iniciatyva dienos šviesą išvystančiame Sintautų akademijos bei autorių ir kitų rėmėjų lėšomis finansuojamame leidinyje – net 23 Sintautų krašto poetai. Šiųmetinis almanachas skirtas poeto Prano Vaičaičio atminimui, todėl autoriai bent vieną eilėraštį skyrė mūsų krašto dainiui. Dviejų kūrėjų – Ramutės Vyšneveckienės ir Stasio Naujokaičio posmai pristatomi jau po autorių mirties. Poezijos popietėje net vienuolika kūrėjų skaitė savo eiles, dalijosi mintimis apie kultūrą, jos šiandieninę situaciją.
 
pl sintautai5Tarptautinėje menininkų stovykloje „Sintautai-2016” rugpjūčio 16–21 d. sukurti tapybos darbai papuošė senosios mokyklos sienas. Šeši autoriai iš Lietuvos ir Kaliningrado srities (Rusija) ne tik domėjosi poeto Prano Vaičaičio likimu ir kūryba, aplankė jo tėviškės sodybą bei muziejų, bet ir sukūrė įsimintinų darbų. Sintautuose kūrybines mintis realizavo Kaliningrado srities Gusevo miesto menininkės Irina Fomina ir Irina Lorer, kraštietė Birutė Matijošaitytė, ne tik Kalvarijos krašte, bet ir visoje Lietuvoje garsus tapytojas Vytautas Kalinauskas, šilutiškė menininkė Loreta Alsė bei šiaulietė Lolita Putramentienė-Braza. Daugelį nustebino Lolitos pristatytas frotažas (įvairių daiktų faktūros atspaudo gavimo technika), kurį išbandė ir kiti plenero dalyviai.

Nuotr. Irina Lorer pagal Prano Vaičaičio eiles tapė meilę.

pl sintautai2„Labai smagu ir naudinga. Mokomės vienas iš kito, pasikeičiame nuomonėmis, išbandome naujas faktūras. Čia ir stiklo, ir mezginio, ir medžio atspaudai“, – rodydama savo eksperimentinį darbą susižavėjimo neslėpė I. Lorer.

Nuotr. Broliai Gediminas Jėčys ir Audrius Kaukas pluša prie rodyklės, kuri rodys kelią į poeto Prano Vaičaičio gimtinę. Panašių rodyklių plenero metu jie sukūrė ir daugiau.

Ji sukūrė ir paveikslą meilei, kuriame tarsi atkūrė P. Vaičaičio ir jo mylimosios Julijos Pranaitytės jausmus.

pl sintautai3L. Alsė savo darbe, skirtame P. Vaičaičiui, taip pat įamžino poeto mylimąją J. Pranaitytę, kurią galima apibūdinti kaip tragiškos meilės, visą gyvenimą trukusios ištikimybės ir begalinio atsidavimo savo kraštui ir jo kultūrai simbolį. V. Kalinauskas savo darbe nutapė vienintelį P. Vaičaičio tėviškėje likusį autentišką daiktą – staliuką.

Nuotr. Loreta Alsė savo paveiksle nutapė poeto mylimąją Juliją Pranaitytę.

Veiklos bei kūrybinių minčių plenere netrūko ne tik tapytojams, bet ir medžio drožėjams broliams Gediminui Jėčiui ir Audriui Kaukui. Jau sukurta ir pastatyta meniška medinė rodyklė, kviečianti į poeto P. Vaičaičio sodybą, kuriamos rodyklės į signatarų J. Vailokaičio ir S. Banaičio gimtines. Beje, A. Kaukas jau pradeda drožti ir ąžuolinę poeto mylimosios ir sužadėtinės J. Pranaitytės skulptūrą. Broliai juokavo, kad plenere dalyvauja jau tiek metų, kad net kaimo šunys ant jų neloja.

„Dirbu su džiaugsmu, viltimi ir azartu“, – entuziastingai nusiteikęs kalbėjo G. Jėčys.

pl sintautai4Sintautus jau daug išpuošęs Zigmas Sederevičius kuria miestelio ženklą, kelią į Sintautus rodysiantį nuo Šakių pusės. Akmens skulptūrą, skirtą signataro J. Vailokaičio atminimui, jo sodyboje jau pradeda kurti skulptorius iš Žemaitijos Rimantas Eidėjus.

Renginio pabaigoje pristatyta stovyklos menininkų iniciatyva įkurta „Sintautų akademijos“ tapybos galerija, kurią puošia daugiau nei 70 ankstesniuose pleneruose sukurtų tapybos darbų.

„Sintautų akademijos“ projektų vadovas Vitas Girdauskas pripažino, kad šiais metais plenero įgyvendinimui nebuvo skirta projektinių lėšų, todėl už galimybę prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo, kultūros tradicijų puoselėjimo jis dėkingas visiems rėmėjams.

Nuotr. Lolita Putramentienė-Braza mielai demonstravo frotažo techniką, kurią išbandė ir kiti plenero dalyviai.

pl sintautai6„Tikiuosi, kad plenero darbai ir pasiekti rezultatai svarbūs visai paveldo išsaugojimu bei jo vertybių aktualizavimu besirūpinančiai Lietuvos visuomenei. Gal tai paskatins ir kitas mūsų rajono bendruomenes tęsti tradicijas, rengti etnokultūrą gaivinančius projektus“, – vylėsi V. Girdauskas.

Nuotr. „Sintautų akademijos“ projektų vadovas Vitas Girdauskas džiaugėsi menininkų iniciatyva įkurti tapybos galeriją, prie kurios įrengimo prisidėjo ir jis pats.


srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Kūrėjai“ tema „Kūrėjai įprasmino poeto atminimą“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.