Kiduliečių pasyvumas stabdo bendruomenės centro veiklą

bosieneAsta GVILDIENĖ

Gegužės 6 dieną Kidulių seniūnijos patalpose vyko bendruomenės centro „Vinkšnupis“ ataskaitinis – rinkiminis susirinkimas, į kurį iš 64 narių susirinko tik 28, todėl išsirinkti naujosios valdžios ir labai norėdami jie negalėjo. Antroji susirinkimo dalis – bendruomenės centro pirmininkės ir valdybos rinkimai nukelti į gegužės 12 dieną.

Nuotr. Kidulių bendruomenės centro „Vinkšnupis“ pirmininkę Birutę Bosienę liūdina bendruomenės pasyvumas.


Kidulių bendruomenės centro „Vinkšnupis“ pirmininkė Birutė Bosienė, prieš pristatydama veiklos ataskaitą nuo 2009 metų, kalbėjo, kad šio nelengvo laikotarpio sunkumus įveikė bendromis pastangomis: ne tik kartu dirbdami, bet ir bendraudami, dalindamiesi mintimis, dalyvaudami renginiuose, šventėse ir kitokiuose susiėjimuose.
B.Bosienė apgailestavo, kad šiuo metu labai jaučiasi kiduliečių pasyvumas. Renginiuose dalyvauja nedaug žmonių, dažniausiai visur ir visada tie patys veidai, o kitiems labai patinka tik kritikuoti, kad nieko neorganizuojama, nieko neveikiama ir niekas neįdomu. Tai akivaizdžiai parodo ir 2 proc. pervedamo pajamų mokesčio ir nario mokesčio sumokėtos sumos. Jei 2009 metais 2 proc. pajamų mokesčių pervesta suma sudarė 2910 litų, o nario mokesčio surinkta 1290 litų, tai 2010 metais 2 proc. pajamų mokesčių pervesta tik 570 litų, o nario mokesčio sumokėta tik 200 litų.
 
Neanalizuodama, kodėl atsirado tokie dideli sumų skirtumai, bendruomenės centro pirmininkė pakvietė kraštiečius aktyviau įsitraukti į bendruomenės veiklą ir ne tik kritikuoti, bet ir gerais patarimais, pasiūlymais, visokeriopa pagalba, savanoriška veikla prisidėti prie įdomesnio bendruomenės gyvenimo.

Pasak B.Bosienės, praėję metai Kidulių kraštui buvo turtingi šventėmis ir renginiais, kurie pareikalavo didelio susitelkimo ir pastangų. Joninių šventė, Jubiliejinių Lietuvos vardo tūkstantmečio ir Baltijos kelio 20 – ųjų metinių paminėjimams Prisiminimų parke prie laužo, iškilminga Kidulių 450 metų jubiliejinė šventė ir pasiruošimas jai, futbolas ant sniego, tradicija tapusios „Aukšlinės“, kasmetinis dalyvavimas Derliaus šventėse Šakiuose ir kiti smagūs renginiai – tik dalis bendruomeniečių linksmybių ir darbo.

Gelgaudiškio ir Kidulių bendruomenės turi bendrą tikslą – atgaivinti ir pritaikyti dvarus bendruomenių reikmėms, kultūros ir turizmo plėtrai. Gelgaudiškiečiai šioje srityje jau turi įdirbį – šeštus metus tyrinėja krašto istoriją, rengia dvaro aplinkos tvarkymo talkas ir Dvaro dienas, organizuoja medžio drožėjų plenerus, todėl būtinas nuolatinis bendradarbiavimas, bendros veiklos, gerosios patirties mainai.

Šiais ir ateinančiais metais bus vykdomas bendras projektas „Dvarų tiltas Gelgaudiškis – Kiduliai įgyvendinimas“, kurio metu paraleliai vyks du medžio drožėjų plenerai, patirties pasidalijimo vakarai, bendruomenių dvarų aplinkos tvarkymo talkos, bendros išvykos į jau sutvarkytas dvarų teritorijas, susitikimai ir baigiamieji akordai – klasikinės muzikos vakarai Kidulių ir Gelgaudiškio dvaruose.

„Vienas iš didžiausių rūpesčių - miestelio centre stovintis dvaro svirnas – kultūros paveldo vertybė. Čia pagal Kultūros paveldo departamento reikalavimus iki birželio mėnesio reikia pašalinti avarinę stogo būklę, - sako bendruomenės centro pirmininkė. – Šis pastatas daugiau kaip dvidešimt metų nenaudojamas ir neprižiūrimas.“

Metų pradžioje bendruomenės centro susirinkime kiduliečiai priėmė vieningą sprendimą per Vietos veiklos grupės Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos Leader priemonę įgyvendinti projektą „Kidulių dvaro sodybos svirno kapitalinis remontas, tvarkybos darbai ir pritaikymas ekologinio turizmo centrui“.

Taip pat Žemės ūkio ministerijai ruošiamas 25000 litų vertės projektas, kuriuo, kaip informavo bendruomenės centro pirmininkė, tikimasi įsigyti kaimo kapelos kolektyvui reikalingų instrumentų.

Susirinkime dalyvavusiems rajono savivaldybės merui Juozui Bertašiui, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjai Augenijai Kasparevičienei, dar tik pirma savaitė Kidulių seniūnu dirbančiam Algirdui Stankevičiui kiduliečiai klausimų neturėjo, buvo tylūs ir nekalbūs. Nepriklausomai nuo to, kiek jų susirinks į kitą susirinkimą, naujoji  bendruomenės valdžia bus išrinkta ir nesant kvorumui – mažiausiam narių skaičiui, kuris būtinas, kad įvyktų balsavimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.