Bendromis pastangomis - už saugumą kelyje

saugus eismas sakiaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Girėnų bendruomenė kartu su Zanavykų krašto muziejumi nuolat vykdo bendrus edukacinius, kultūrinius bei socialinius projektus, į kuriuos įtraukiami ne tik girėniškiai, bet ir kiti rajono gyventojai. Treti metai iš eilės girėniškiai dalyvauja Kelių direkcijos remiamuose projektuose, susijusiuose su saugaus eismo tematika.
 
Nuotr. Šakiuose, Bažnyčios gatvėje, Girėnų kaimo bendruomenės, Zanavykų krašto muziejaus ir rajono policijos komisariato pareigūnų bendromis pastangomis vykdyta akcija „Būk saugus kelyje ir pastebėtas gatvėje“.
 
Girėnų bendruomenės centras išskirtinį dėmesį skiria saugaus eismo propagavimui bei švietėjiškai veiklai. Šiemetinis projektas, kurio metu buvo surengta nemažai įvairių renginių ir akcijų, suteikė galimybę šakiečiams, ypač vaikams ir moksleiviams, pagilinti žinias apie saugų eismą. Šakiečius sudomino gruodžio 10-ąją miesto centre, Bažnyčios gatvėje vykdyta akcija „Būk saugus kelyje ir pastebėtas gatvėje“, kurioje dalyvavo ir nuolatiniai girėniškių pagalbininkai – Šakių  rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus patrulių būrio vyresnysis patrulis Romualdas Šuopys, patrulė Sigita Bakšytė, taip pat patrulių būrio vadė Laimutė Pečiulytė, Viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio tyrėjas Zigmas Stravinskas, Marijampolės apskr. VPK kriminalistinių tyrimų skyriaus specialistė Aušra Mockevičiūtė. Akcijos metu buvo dalinamos informacinės skrajutės, lankstinukai, kiti leidiniai bei priemonės su šviesą atspindinčiais elementais. Girėnų bendruomenės atstovai kartu su Šakių policijos komisariato policininkais gatvėje stabdė automobilius, kalbino pėsčiuosius, vairuotojams teikė informaciją, kaip saugiai elgtis kelyje, buvo bandoma atkreipti visų eismo dalyvių dėmesį, jog kelyje jie turi būti kultūringi, mandagūs, drausmingi ir  atsakingi. „Praktiškai visi iš mokyklos ėję moksleiviai neturėjo atšvaitų. Nė vienas neprisipažino jų neturintis, o teisinosi, kad paliko namuose“,- apgailestavo Viešosios policijos patrulių būrio vyresnysis patrulis R. Šuopys. Visi užkalbintieji šakiečiai buvo apdovanoti lankstinukais ir atšvaitais,- tai juos itin nudžiugino.

Rūpintis savo saugumu - privaloma

„Manau, kiekvienas esame atsakingas už savo gyvybę, todėl rūpinkimės savo ir kitų eismo dalyvių saugumu. Automobilių vairuotojai privalo ne tik rūpintis, kad jų transporto priemonė būtų tvarkinga, bet ir įvertinti galimus šalutinius veiksnius: prastą matomumą, slidžią kelio dangą, pailgėjusį stabdymo laiką ir panašiai. Dviratininkai turėtų pasirūpinti ne tik atšvaitais ant jų transporto priemonės, bet ir Kelių eismo taisyklėse nurodytais privalomais elementais - priekiniais ir galiniais žibintais“,- sakė šio projekto vadovė, Girėnų kaimo bendruomenės valdybos narė bei Zanavykų krašto muziejaus direktorė Rima Vasaitienė. Pasak jos, pėstieji vis dar vengia dėvėti tamsoje šviečiančias liemenes ir nesistengia apsaugoti patys save. Dažnas pėsčiasis nesupranta, kad jis yra labiausiai pažeidžiamas eismo dalyvis ir kad pėsčiųjų perėja ar žalias šviesoforo signalas dar negarantuoja, kad pereiti gatvę yra saugu. Daugelis net nesusimąsto, kad žmogui sustoti yra  lengviau, nei staigiai sustabdyti kelias tonas sveriančią transporto priemonę. „Akcijos metu pastebėjome, kad daug pėsčiųjų, ypač vaikų, nežino, kad atšvaitų nešiojimas nėra savanoriškas pasirinkimas - juos pagal Lietuvoje galiojančias taisykles nešioti yra privaloma“,- akcentavo R.Vasaitienė. Kelių eismo taisyklėse nustatyta, kad pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu, tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę atšvaitą, kurį matytų kiti eismo dalyviai.

Projekto vadovė R. Vasaitienė ypač norėjo padėkoti Kelių direkcijai,  rajono bendruomenių sąjungai bei visiems policijos pareigūnams, kurie šiais metais aktyviai talkino įgyvendinant saugaus eismo projektą.
 
Aktualiai problemai - nuolatinis dėmesys

Šiemet nė vienas Girėnų bendruomenės ir Zanavykų krašto muziejaus surengtas renginys  neapsiėjo be saugaus eismo projekto ir švietėjiškos veiklos. Saugaus eismo sklaida buvo vykdoma organizuojant dviračių žygį po Zanavykijos krašto šviesuolių gimtąsias vietas, vaikų sporto ir žaidimo aikštelės atidarymo metu, „Muziejų nakties“ renginyje ir įvairiose kitose akcijose bei renginiuose. Girėniškiai šiemet organizavo dviratininkų šventę  „Aš ir tu - mes kartu”. Prieš jiems išvykstant buvo primintos saugaus eismo taisyklės, išdalinti atšvaitai. Kelionės metu beveik 40 dviratininkų susipažino su Šakių krašto apylinkėmis, patobulino savo įgūdžius kelyje ir dar kartą prisiminė saugaus eismo taisykles. Girėnų bendruomenės valdybos narė R.Vasaitienė labai džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su rajono policijos komisariatu. Šiemet kartu su rajono pareigūnais buvo suorganizuota įdomi sporto šventė „Sveika vasara”. Joje buvo pakviesti dalyvauti ne tik girėniškiai vaikai ir jaunimas, bet ir Šakių vaikų globos namų auklėtiniai. Susitikimo metu vyko sportinės varžybos, o Šakių rajono policijos komisariato kinologas supažindino vaikus ir jų tėvelius su pagrindiniais kinologų bei jų keturkojų augintinių darbo principais. Pareigūnai šventės dalyviams suteikė žinių apie saugų eismą kelyje ir gatvėje, išdalino saugaus eismo priemones.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.