Ar saugu maudytis Šakių tvenkiniuose?

maudynesEma BILEVIČIŪTĖ

Kiekvieną dieną vis aukščiau kylant termometro stulpeliui, daugelis šakiečių skuba prie vandens telkinių atsivėsinti. Tačiau šiuo metu Šakiuose nėra įteisintos nei vienos maudyklos ir nėra žinomas vandens užterštumo lygis.

Nuotr. Nors apie vandens užterštumą dar nėra jokių duomenų, tačiau prie vandens telkinių žmonių visada gausu.

Nei maudyklų, nei tyrimų

Nors šakiečiai jau senokai maudosi tvenkiniuose, tačiau duomenų apie tai, koks vandens užterštumo lygis dar niekur neįmanoma rasti. Daugeliui labai svarbu žinoti, ar vanduo yra švarus, nes jei užterštumo rodikliai viršija leistinas normas, žmogus rizikuoja savo sveikata. Labai svarbu pabrėžti ir tai, kad nei viena maudymosi vieta Šakiuose nėra įteisinta kaip maudykla, todėl čia maudytis iš viso negalima, tačiau akivaizdu, kad taip nėra. „Anksčiau Valiulių tvenkinys buvo įtrauktas į vyriausybės programą ir turėjo maudyklos statusą, tačiau dabar maudyklos turi būti įteisintos, o to negalima padaryti, nes šis tvenkinys yra privačioje valdoje“,- pasakojo savivaldybės gydytoja Daina Bagdonienė. Miesto gyventojai po darbų noriai važiuoja prie vandens telkinių atsigaivinti nesuprasdami, kokį pavojų kelia savo sveikatai. Džiugu tik tai, kad „Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras“ rašė projektą ir gavo lėšų, kad galėtų tirti vandens kokybę, nors to daryti jiems ir nepriklauso. „Mes neprivalome to daryti, nes turime tirti tik tuos vandens telkinius, kurie yra įtraukti į vyriausybės programą, tačiau nuo seno mūsų tvenkiniai buvo tiriami ir mes visi norime žinoti, kokiame vandenyje maudomės“- teigė pašnekovė. Tyrimai turėjo būti pradėti gegužės 18 d., tačiau tik praėjusį ketvirtadienį buvo paimti pirmieji mėginiai. Darbą apsunkino tai, kad taryba ilgai nepatvirtino šio projekto, todėl tik tada, kai buvo sutvarkyti visi popieriai, reikalai pajudėjo į priekį. Kiekvieną kartą „Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras“, gavęs duomenis apie vandens taršą Šakių rajone, skelbia juos internetinėje svetainėje.
 
Kaip besimaudydamas žmogus gali susirgti?

Įšilusiame vandenyje susidaro palanki terpė veistis įvairiems mikrobams. Kai kurių kirminų kiaušinėliai vandenyje gali išsilaikyti net kelis mėnesius. Paprastai ligų sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per burną. Maudydamasis žmogus neretai gurkšteli vandens, todėl jei vandenyje yra virusų, bakterijų ar parazitų, jie patenką į žarnyną ir gali sukelti susirgimus. Jei į žmogaus organizmą patenka didelis kiekis ligų sukėlėjų, tada žarnyno infekcinės ligos yra neišvengiamos. Maudymasis užterštame vandenyje ypač pavojingas vaikams, pagyvenusiems ir silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms. Žinodami šią informaciją žmonės galėtų apsaugoti savo sveikatą nesimaudydami vandens telkiniuose, kurie nėra ištirti. „Kiekvienais metais tyrėme Ritinių ežero vandenį ir vandens rodikliai visuomet būdavo geri, todėl dabar nustojome jį tirti. Šiais metais tirsime Valiulių, Lukšių tvenkinius ir Nemuno vandenį ties Gelgaudiškiu“,- teigė savivaldybės daktarė. Dabar, kol dar nėra ištirtas vanduo, daugelis važiuoja maudytis net į Jurbarką. Ten vanduo yra švarus ir nepavojingas sveikatai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.