Pradinukų kuprinės per sunkios

kuprineŠakių visuomenės sveiktos biuras rajono mokyklose vykdė akciją „Kiek sveria pradinukų kuprinės“. Paaiškėjo, kad pradinių klasių mokiniai neša kuprines, kurios sudaro vidutiniškai 9,86 proc. jų kūno masės.

Norėdamos įvertinti pradinių klasių mokinių nešiojamų kuprinių svorį, rugsėjo 19 – 23 dienomis Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojos mokyklose vykdė kuprinių svėrimo akciją. Akcijos metus buvo pasverta 1001 kuprinė.

Be to, buvo pasverti ir mokiniai. Pirmų klasių mokiniai vidutiniškai svėrė apie 24,9 kg, antrų klasių – 28,4 kg, trečių klasių – 31,9 kg, ketvirtų klasių - 36,3 kg. Visų pasvertų vaikų svorio vidurkis yra 30,4 kg. Moksleivių kuprinių svorio vidurkis yra 3 kg. Paaiškėjo, jog Šakių rajono pradinių klasių mokiniai neša kuprines, kurios vidutiniškai sudaro 9,86 proc. jų kūno masės. Dažniausiai mokiniai, kurių kuprinių svoris viršijo leistiną normą, buvo susidėję visos savaitės knygas, pratybas, per daug piešimo įrankių. Taip pat vaikai nešiojasi tai, ką gali palikti mokykloje.
 
Specialistai įspėja, jog per daug sveriančios ar netinkamai nešiojamos kuprinės gali lemti kaklo, pečių, nugaros skausmus, pasunkėjusį kvėpavimą bei netaisyklingos laikysenos vystymąsi. Dėl per sunkių nešulių nešiojimo vaikams gali prasidėti nugaros skausmai arba vadinama jaunatvinė osteochondrozė, kuri vėliau dešimčia metų paankstins senatvinę osteochondrozę.

Įvairių šalių gydytojai 11–12 metų vaikams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Manoma, kad kasdieninis sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės nešiojimas gali būti laikomas rizikos veiksniu, darančiu įtaką moksleivio nugaros skausmams ar kitiems stuburo pakitimams. Tuščia pradinių klasių moksleivių kuprinė negali sverti daugiau kaip 700 g.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.