Sintautų bičiulės atsisveikino su litais

atsisveikinimas su lituPasitinkant Naujuosius metus, o su jais kartu ir eurą, Sintautų moterų grupė „Bičiulės“ rinkosi į popietę, skirtą Lietuvos nacionalinė valiutos – lito išlydėtuvėms.
 
Nuotr. Sutikdamos eurą, Sintautų bičiulės įsiamžino su litais.
 
Kadangi litai Lietuvoje funkcionavo du istorinius laikotarpius, tad Lina Petravičiūtė priminė istoriją, kaip litas tapo piniginiu vienetu tarpukario metais. 1922 m. rugpjūčio 9 d., Lietuvos Seimo nutarimu, buvo paskelbta apie piniginio vieneto įvedimą. Ekonominės komisijos narys Vaclovas Vaidotas jį pasiūlė pavadinti litu, o jo sudėtines dalis centais. Litas pakeitė apyvartoje iki tol cirkuliavusius rublius ir Pirmojo pasaulinio karo metu naudotas markes. Pirmieji litai ir centai buvo tik banknotai, todėl greitai susidėvėdavo. Tad buvo pradėta ruoštis litų monetų kaldinimui. Paskelbtą monetų konkursą laimėjo skulptorius Juozas Zikaras. Pirmoji metalinių litų apyvarta prasidėjo 1925 metų vasarį. Gana greitai naujoji valiuta pelnė vidaus rinkos pripažinimą ir užsienio partnerių pasitikėjimą. Deja, neilgam. Iš karto po 1940 m. birželio 15 d., kai sovietų armija okupavo Lietuvą, litai atsilaikė tik iki 1941 m. kovo 25 d. Kartu su okupantais grįžo ir rubliai.

Iškovojus Nepriklausomybę, 1992 m. gegužės 1 d., Lietuvoje į apyvartą buvo išleisti talonai, o nuo 1993 m. birželio 25 d. litas vėl tapo Lietuvos valiuta. Žmonės seniai laukė savojo pinigo ir, kaip sako poetė Valerija Orintienė, „džiaugėsi sulaukę lito tie, kurie jį pažinojo, močiutės akys nušvito, drebančia ranka žegnojo“.

Emilija Petravičienė „Bičiules“ supažindino su Sintautų krašto žmonių prisiminimais apie Smetonos laikų litą ir jo vertę. Prieškario metu kilogramas rūkytų lašinių kainavo 90 centų, bandelė - 5 centus, bekonas - 40 litų, vyriški išeiginiai batai  - 12 litų, kilogramas cukraus - 1 litą, kilogramas druskos - 3 centus, karvė - 50 litų, dviratis tiek pat. Per dieną pas ūkininką mėžiant mėšlą, buvo galima uždirbti 5 litus. Darbo diena rugiapjūtės metu kainuodavo 1 litą. Jeigu buvo paprašoma mokėti daugiau, tokio darbininko nesamdydavo. Pradinės mokyklos mokytojas uždirbdavo 200 litų, iš jų ir tarnaitę galėdavo pasisamdyti.

Atsisveikindamos su nacionaline valiuta, visos sintautietės už paskutinius litus įsigijo po kryželį, prašydamos Dievo palaimos visuose žmonių ir mūsų valstybės gyvavimo vingiuose.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.