Šeimos dieną liejosi jausmai

koncertasRita PLAUŠINAITYTĖ
 
Gegužės 15 – ąją, minėjome vieną šilčiausių ir brangiausių švenčių – Tarptautinę šeimos dieną. Šeima mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą, joje mes formuojamės, augame, tobulėjame, bręstame ir kaip bežiūrėsime į šeimą, ar kaip į instituciją, ar kaip į vertybę, ji visada vaidins patį svarbiausią vaidmenį mūsų gyvenime. Ta proga M. K. Čurliono kultūros ir paveldo fondas, tęsdamas ilgalaikį kultūrinį bei švietėjišką projektą „Vakar ir visados“ Zyplių dvaro sodyboje pristatė pavasarinę programą - „Jausmų turnyras“.
 
Romantiškas vakaras
 
Pirmojoje renginio dalyje skambėjo klausytojų pamėgti rusų romansai ir A. Puškino, M. Cvetajevos, A. Achmatovos gerai žinomos eilės. Romantiškas, ekspresyvus, jausmingas pasirodymas iš tiesų atspindėjo devynioliktame amžiuje madingą dvarų menų saloną. Romansus ir eiles žiūrovams dovanojo dvi rūmų damos – Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Rita Preikšaitė bei garsi aktorė ir renginių režisierė Virginija Kochanskytė. Muzikinį foną kūrė  gitaristas Artūras Kelpša. Romantišką meilės temą menininkai pateikė spalvingai ir su didele aistra. Charizmatiškos aktorės įtaigi vaidyba, dainininkės artistiškumas, jausmingas muzikavimas, aistringos nostalgijos ir elegancijos sklidina programa nė vieno nepaliko abejingu.

Antroje dalyje skambėjo populiari klasika, neapolietiškos dainos, italų, ispanų, prancūzų kompozitorių gitaros muzika ir lietuvių poetų meilės lyrika. Šiame renesanso laikų muzikiniame – literatūriniame turnyre lyg ir jautėme varžybas tarp atlikėjų – kas gražiau sudainuos, sugros ar padeklamuos apie meilę. Kartu dvi garsios atlikėjos, įkūnydamos rūmų damų personažų vaidmenis, rungėsi dėl muzikanto širdies, tačiau, kaip dažniausiai būna, – muzikanto širdis priklauso tik muzikai.

M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas įvairiomis progomis jau penktus metus dovanoja teatralizuotus muzikinius vakarus Zyplių dvaro lankytojams. Šiais metais tai pirmasis naujos programos „Jausmų turnyras“ pasirodymas. Kaip ir kasmet, Zyplių dvare kultūrinis ir švietėjiškas vakaras sulaukė daugelio žiūrovų dėmesio. Pasak organizatorių, taip yra dėl to, jog jie visada stengiasi žiūrovams pasiūlyti stiprias programas ir pakviesti garsius atlikėjus.
 
Šeima – svarbiausia visuomenės ląstelė

Šakių dekanato Šeimos centro koordinatorius Vaidas Balčiūnas sakė, jog ir šiandien mūsų visuomenėje šeima yra svarbiausia vertybė. Anot V. Balčiūno, ją puoselėja bei prie visuomenės švietėjiškos veiklos prisideda ir Šeimos centras, rengdamas edukacines pamokėles būsimiems jaunavedžiams, bažnyčia, mokykla bei pati visuomenė formuodama požiūrį apie šiuolaikinę šeimą. „Gaila, kad liberalizmas palietė ir požiūrį į šeimą, šiandien daug kas nori įteisinti  šeimos alternatyvas, tokias kaip du kartu gyvenantys tos pačios lyties ar skirtingų lyčių žmonės jau yra šeima. Tokius santykius propaguojantys žmonės aplamai neigia šeimos būtinumą, jie tik imituoja šeimą. Tikroji šeima yra ta, kurią mes žinome nuo senų senovės. Šeima – tai dviejų skirtingos lyties žmonių sąjunga prisiekta prieš Dievą“,- kalbėjo apie šeimos sampratą V. Balčiūnas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.