Muzika – visiems suprantama kalba

gmdGegužės 16 dieną jau kelintus metus iš eilės džiaugiamės smagia laisvų ir muzikuojančių žmonių šventė – „Gatvės muzikos diena“ (GMD), kurios iniciatorius Lietuvoje – Andrius Mamontovas. Nors oras šiluma ir nelepino, bet šeštadienį visame Šakių mieste skambėjo įvairiausių instrumentų muzika, kurią atliko tiek pavieniai muzikantai, tiek kolektyvai.
 
Nuotr. „Gatvės muzikos dienos“ šventėje aktyviausi buvo Šakių meno mokyklos auklėtiniai – gatvėse skirtingu laiku koncertavo net 33 kolektyvai ar pavieniai atlikėjai.
 
Kaip ir kasmet, gatvės muzikantai būriavosi prie labiausiai gyventojų lankomų vietų mieste – turgaus aikščių, prekybos centrų, pakviesdami ne vieną praeivį suklusti ir nors trumpam pamaloninti širdį keletu muzikos akordų. O pasidžiaugti buvo kuo – nuo liaudiškų  kapelų iki klasikinės muzikos. Šio renginio organizatorius, Kultūros centro koordinatorius Mindaugas Kriaučiūnas sakė, jog šiais metais užsiregistravo apie 50 interesantų, pageidaujančių dalyvauti šioje šventėje, iš jų net 33 Šakių meno mokyklos auklėtiniai. Anot organizatoriaus, šiais metais šventėje daugiausiai panoro dalyvauti tie atlikėjai ar kolektyvai, kurie jau nėra šios akcijos naujokai, nors „Gatvės muzikos diena“ yra spontaniška šventė, į kurią gali įsilieti kiekvienas, norintis parodyti savo muzikinius sugebėjimus.

Paklausus turgaus prekiautojų, ar jiems patinka, jog nuo pat ankstaus ryto skamba akordeono muzika, išgirdau tik teigiamus atsakymus, prekeiviams tai tikrai netrukdo ir jie mielai klausytųsi muzikos ir dažniau. Ne mažai gerbėjų, smalsiai klausančių dūdų  orkestro muzikos,  prie prekybos centro „Maxima“ V. Kudirkos gatvėje pritraukė Meno mokyklos mažųjų „dūdorių“ kolektyvas. Praeiviai ne tik įdėmiai klausėsi jaunųjų atlikėjų, bet ir buvo dosnūs, – muzikantams jie aukojo ir saldžius gardėsius, ir gaiviuosius gėrimus, ir kitas gėrybes. Anot praeivės Danutės, nepaprastai gražu, kai šeštadienio rytą atvykus apsipirkti visas miestas aidi nuo įvairiausių muzikos garsų. Muzika pakelia nuotaiką ir diena atrodo tokia nekasdieniška, kai visi kažkur tik skubame, bėgame, lekiame.

Nuo 2009 m. kasmet gegužės mėnesį kiekvienas, kuris turi bet kokį muzikos instrumentą, yra kviečiamas atskleisti savo gebėjimus tiesiog gatvėje. Dalyvauti „Gatvės muzikos dienoje“ gali visi – nepriklausomai nuo savo amžiaus, mėgiamos muzikos stiliaus ar išsilavinimo. Šią dieną visą miesto centrą užkariauja tiek profesionalūs, tiek mėgėjiški įvairios instrumentinės ir vokalinės muzikos atlikėjai. Gatvės muzikos dienos šventėje kiekvienas gali laisvai išreikšti save, nes šios dienos tikslas – padėti skirtingiems žmonėms rasti bendrą – muzikos – kalbą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.