Gurmaniškos pramogos Kidulių miestelio šventėje

kiduliu sventeRugpjūčio 22 dieną Kiduliuose vyko miestelio šventė, skirta XIX a. dvarų kultūrai atskleisti ir puoselėti. Neseniai renovuoto dvaro parke vyko ištaiginga „dvarininkų“ puota.
 
Nuotr. Miestelio šventėje buvo galima paragauti įvairiausių rūšių vyno ir vėliau jo įsigyti.
 
Sėkmingai buvo imituota XIX a. pr. atmosfera, kai dvaras priklausė Prūsijai ir čia viešėjo karališkoji Prūsijos šeima, bene kasdien rengusi iškilmingus pietus. Dvaro parke prekiavo ir kurstė laužus įvairūs prekybininkai, Smalininkų ir Kidulių gaspadinės viliojo svečius vietoje gaminamais skanumynais, o į gurmanišką degustaciją kvietė net aštuoni Lietuvos vyndarių asociacijos nariai bei Egidijaus Jasevičiaus sraigių ūkio šeimininkės.

Dvaro parke XIX a. atmosferą kūrė grakštūs, žaismingi šokiai ir prekiaujantys amatininkai. Koncertavo kamerinės muzikos trio: Raimonda Janutekaitė (mecosopranas), Viktorija Zabrodaitė (fleita) ir Nijolė Baranauskaitė-Matukonienė (fortepijonas). Skambėjo XIV a. Europos instrumentinė ir vokalinė muzika. Pasirodė ir Veliuonos kultūros centro teatriukas – taip jį pristatė pati režisierė Regina Mačiulaitienė. Jie vaidino Kazio Ginevičiaus 1913 metų kūrinį „Knarkia paliepus“. Aktoriai baiminosi pirmą kartą vaidindami atviroje erdvėje, tačiau mikrofonai juos gelbėjo ir publika liko sužavėta trumpa, žaisminga, nors  jau labai sena, bet aktualia istorija.

Lietuvos vyndarių asociacijos (LVA) palapinėje buvo galima ne tik ragauti įvairiausių vynų, bet ir pabendrauti su pačiais vyndariais, susipažinti su jų darbo ypatumais, filosofija. Išskirtinės kokybės, unikalūs, ekologiški, natūralūs vynai, tiek turintys tautinio paveldo sertifikatus, tiek daug apdovanojimų pelnę, tiek dar visiškai nauji, sulaukė didelio susidomėjimo ir komplimentų. Vyndarių asociacijos valdybos narys Romualdas Dapšys („Vynužis“) LVA vardu padėkojo Kidulių miestelio seniūnijai ir bendruomenei už pakvietimą, už surengtą puikią šventę. Jis taip pat pripažino, kad Kidulių dvaras galėtų tapti lietuviškąja Sabile – vyndarių vyno pažintinės šventės sostine.

Istorinį paveikslą papildė ir Kauno karybos klubo sargyba ant dvaro laiptų. Vėliau jie triskart iššovė iš patrankos: už šventę, už miestelį ir už Tėvynę. Vyrai tylomis juokavo, kad betrūksta pasirodančio Tado Blindos iš kadaise buvusios filmavimo aikštelės prie Gelgaudiškio dvaro. Bet ne mažiau įspūdingai pasirodė ir Gelgaudiškio dvaro svita su jaunaisiais šokėjais ir dovanomis. Buvo sutarta bendradarbiauti ir svečiuotis vieniems pas kitus. Kitas susitikimas numatomas jau rugsėjo 19 dieną, per dvaro šventę Gelgaudiškyje.

Šakių rajono vicemeras Edgaras Pilypaitis džiaugėsi kardinaliai pasikeitusia tradicine miestelio švente ir linkėjo toliau puoselėti tai, ką davė gamta ir istorija. Seimo narys Mindaugas Bastys taip pat liko sužavėtas tokia naujove Kiduliuose ir linkėjo vėl susiburti draugėn. Kidulių seniūnijos seniūnas Mindaugas Mykolaitis džiaugėsi, kad bendromis jėgomis pavyko atgaivinti tai, kas vyresniems kiduliečiams kelia nostalgiją, ir kartu su Kidulių bendruomene „Vinkšnupis“ pristatė dovaną-siurprizą: padovanojo miesteliui herbo originalą, Laimutės Ramunienės darytą, vienintelį egzempliorių. Istorinio paveldo kolekcionieriai galėjo įsigyti specialiai renginiui sukurtą proginę monetą, kurią pagal sūnaus trafaretą kaldino atvykęs amatininkas Gintaras Ališauskas.

Sakydama sveikinimo kalbą Šakių rajono administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė prisipažino, kad rašydama Kidulių dvaro renovacijos projektą neturėjo tokių didelių lūkesčių, ir džiaugėsi, kad čia iš naujo užkurtas kultūros židinys taip sėkmingai klesti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.