Sintautuose nuaidėjo miestelio šventė

sintautaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Praėjęs sekmadienis Sintautuose buvo kupinas džiaugsmingo šurmulio, įvairios muzikos skambesio, atrodo, tiek sintautiečių, tiek miestelio svečių veidai liko neabejingi miestelio šventei.
 
Nuotr. Miestelyje nuo pat ryto skambėjo muzika, o gyventojai rinkosi ne tik įvairių suvenyrų ir puodynių įsigyti, bet ir pabūti šventinėje aplinkoje.
 
Po 12 val. vykusių šv. Mišių buvo palaiminta atminimo lenta, skirta Sintautų bažnyčios 20 m. konsekravimo jubiliejui, bei plenere „Sintautai-2015“ sukurti darbai – stogastulpiai, skirti iš Sintautų valsčiaus kilusiems kunigams, žuvusiems Sintautų krašto partizanams, bei Sintautų miestelio ženklas.
 
Parama beglobiams gyvūnams

„Tie, kurie išstumia iš užuojautos ir gailesčio pastogės bet kokį Dievo tvarinį, taip pasielgs ir su savo aplinkiniais...“ – tokia Šv. Pranciškaus iš Asyžiaus mintimi vadovaujasi Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijos savanoriai, kurie, pasidabinę ryškiaspalviais marškinėliais, sekmadienį Sintautuose prašė visų gyvūnėliams neabejingų pagalbos. Šventėje visi norintieji beglobiams gyvūnėliams galėjo paaukoti pinigų, o tiems, kurie svajojo apie šuniuką ar kačiuką, buvo puiki galimybė jį priglausti, mat asociacijos savanorės buvo atsivežusios ir beglobių gyvūnėlių, kurie, berods, tą dieną pavergė ne vieno širdį.

Viena iš savanorių pasakojo, jog asociacijos nariai aplanko daug įvairių švenčių, kuriose paprastai žmonės nelieka abejingi ir priglaudžia atsivežtus padovanoti gyvūnėlius. Tiesa, savanorė pasakojo, jog  dažnai tenka nusivilti žmonėmis, kurie į gyvūnų globą žiūri neatsakingai.

„Tikrai kartais būna labai skaudu, kai žmonėms auginamas gyvūnėlis tiesiog atsibosta ir jie panori jį atiduoti. Aišku, džiaugiamės, kai atveža pas mus, neišmeta į gatvę“, – pasakojo asociacijos narė.

Savanorė pastebėjo, kad dažniausiai pasitaikančios priežastys, kodėl žmonės atiduoda gyvūnus, – persikėlimas gyventi į užsienį arba nuo gyvūnų pasireiškusi alergija, nors dažnai šie pasiteisinimai būna ir pramanyti.

„Kius kius“ turgelis

Itin džiugu, jog Sintautų miestelio šventėje malonią pramogą sau galėjo rasti visi norintieji. Štai Šakių šeimos asociacijos organizuotame turgelyje „Kius kius“ iš prekiaujančių mamyčių buvo galima įsigyti nebenaudojamų žaislų, drabužių, perskaitytų knygų, suvenyrų ar kitų niekučių.

Turgelyje prekiavusios mamos pasakojo, jog daiktai parduodami už simbolinę kainą, mat svarbiau ne užsidirbti, o atiduoti nebenaudojamus žaislus ar drabužėlius, kurie atgimtų antram gyvenimui ir sėkmingai tarnautų kitiems mažyliams ar mamoms.

„Tokiame turgelyje dalyvauju pirmą kartą, tačiau labai džiaugiuosi, jog ryžausi. Svarstant, kurie žaisliukai nebereikalingi, kai kurie iš jų buvo iš naujo prisiminti ir atiduoti pasidarė gaila, tad apsisprendimas tapo nemenku iššūkiu“, – šypsodamasi pasakojo turgelyje dalyvavusi moteris.

Menas, gimstantis iš karoliukų
 
Tiems, kurie šventėje vylėsi nusipirkti papuošalų, taip pat pasisekė. Ne vieną miestelio šventėje dalyvavusį asmenį, ypač moteriškosios lyties, stabtelėti privertė Kaunietės Jolantos dirbiniai iš karoliukų – įvairiausios segės, apyrangės, pakabukai. Jolanta pasakojo, jog  darant kai kuriuos papuošalu tenka nemenkai paplušėti,  prie kai kurių net daugiau nei parą. Kai kuriems kaklo papuošalams prekeivė sunaudoja apie 6–7 m karoliukų.

Moteris pasakojo, jog meilė šiam pomėgiui atsirado prieš keletą metų, kai namuose atrado dukters nebenaudojamų karoliukų. Tuomet ir prasidėjo jų vėrimas, o vėliau hobis virto nuolatiniu darbu, iš kurio, kaip prasitarė moteris, galima visai neblogai pragyventi.

„Pasakysiu atvirai, nemanau, jog dabar eičiau dirbti į kokią nors parduotuvę. Man pasisekė – mylimas užsiėmimas tapo ir nuolatiniu darbu“, – džiaugėsi moteris.
 
„Apmąstymai ir meditacijos“

Miestelio šventės metu buvo atidaryta Gito Markučio, menininko iš Kauno rajono, tapybos darbų paroda „Apmąstymai ir meditacijos“. G. Markutis yra surengęs devynias personalines parodas, viena iš jų buvo Zyplių dvare. Menininko tapybai būdinga ekspresyvi maniera, sodrios spalvos, o kūriniuose atsispindi gamtos ir urbanistiniai peizažai. Kartais kūriniuose yra svarbios žmonių figūros, kurios įkomponuojamos į kraštovaizdį. Autoriui svarbi bendra paveikslo nuotaika ir jo skleidžiamos emocijos.

Parodoje eksponuojama net 30 paveikslų. Jų autorius, pristatydamas parodą, juokaudamas pasakojo, jog norint išpildyti prašymą ir atsivežti 30 paveikslų, teko sujungti 3 kolekcijas, mat vieną vidutiniškai sudaro 10 paveikslų.

„Kai kurie žmonės mėgsta man užduoti klausimą, nuo ko viskas prasideda, kaip pradedu tapyti paveikslus. Atsakymas labai trumpas – gyvenimas pats viską diktuoja. Prieš kelerius metus lankantis rytų Ukrainoje, keliuose paveiksluose atgimė LDK pilys. Paskutiniai paveikslai, kuriuos nutapiau, gimė po kelionės Italijoje. Juose atsispindi vaizdai iš ten esančių vienuolynų bei muziejų“, – pasakojo parodos autorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.