Šakiečiai mėgavosi cirko artistų iš Danijos viešnage

cirkas danaiAtėjus naujiems mokslo metams moksleiviai grįžta ne tik į mokyklas, bet ir į popamokinės veiklos užsiėmimus. Šakių cirko mokykla taip pat dirba, o nuo rugsėjo 7 d. laukia naujų narių.
 
Nuotr. Svečiai iš Danijos „TinCan Company“ šakiečiams suvaidino spektaklį, kuriame dalijosi stovyklavimo džiaugsmu.
 
Kaip sakė Šakių cirko mokyklos vadovai Itana ir Raimondas Januševičiai, šiuo metu cirko mokyklą lanko apie 40 įvairaus amžiaus vaikų. Vyriausiajam – 18, neskaitant tų, kurie, kaip sakė I. Januševičienė, jau mokosi didmiesčiuose, tačiau kartas nuo karto grįžta su Cirko mokykla į sceną kai kuriems pasirodymams.
 
Tėvai turėtų skatinti vaikus

Cirko mokyklos vadovai sako, nors ir norintys, kad vaikai į cirko mokyklą kreiptųsi kuo greičiau, tačiau visuomet bus priimami ir tie, kurie panorės prisijungti prie šio kolektyvo bet kada vėliau.

„Kadangi priėmimus į mokyklą rengiame jau bene 10 m., spėjome suprasti, jog neverta užbrėžti tam tikro laiko, iki kada vaikai priimami, nes juk būna taip, kad noras pas mus mokytis atsiranda ir kiek vėliau, nei, pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį“, – pasakojo vadovė ir pridūrė, kad iš visų į cirko mokyklą atėjusių savęs pažinti ir tobulėti vaikų čia pasilieka gal trečdalis.

„Jeigu, sakykime, turime apie 60 mokinių, tai praėjus kuriam laikui jų lieka apie 40, natūralu, kad ne visiems pabandžiusiems patinka, kartais gal trūksta ryžto“, – svarstė vadovė. Mintį pratęsdamas R. Januševičius pridūrė, kad nutinka ir taip, jog iš pradžių nusprendę, kad cirkas ne jiems, kai kurie vaikai mokslų tęsti grįžta netgi po metų ar dar vėliau.

„Juk jie yra vaikai, suprantama, kad norisi išbandyti ir kitus dalykus. Nueina mokytis muzikos, piešti, šokti. Aš esu už tai, kad vaikai turi išbandyti save daugiau nei vienoje meno sričių, kad galėtų išsirinkti, kas jiems patinka labiausiai. Kaipgi tu kitaip atrasi save?“ – kalbėjo I. Januševičienė.

Beje, vadovai mano, kad jaunuosius cirko artistus turi palaikyti ir skatinti tėvai. „Jau tiek metų dirbame su vaikais ir žinome, kad kartais reikia vaiką paraginti, pakalbinti, o svarbiausia – palaikyti. Pirmieji mėnesiai būna tikrai sunkūs. Vaikams atrodo, jog atėję į cirko mokyklą čia jie daro tą patį per tą patį, visi veržiasi į sceną... Deja, priklausomai nuo įgūdžių, scenoje jie pasirodo po 1–2 metų treniruočių“, – kalbėjo cirko mokyklos vadovai.
 
Vadovauti – tikras iššūkis

Šakiuose esančios cirko mokyklos vadovai teigia, kad su mokykloje besimokančiais mokiniais atsiranda glaudus ryšys, tačiau kartais, nepaisant visko, reikia kažką pasakyti ir griežtesniu tonu.

„Juk mes dirbame pedagoginį darbą, vaikai besimokydami cirko mokykloje, kaip ir bet kurioje kitoje mokymosi įstaigoje, lavėja, ugdo savo įgūdžius. Taip pat nereikėtų pamiršti, jog dauguma mūsų mokinių – paaugliai, su kuriais kartais būna sunku ir susitarti, ir kalbėtis, tada tenka būti ne tik pedagogais, bet ir psichologais, o kartais reikia prisėsti nuoširdžiam ir atviram pokalbiui...“ – mintimis dalijosi I. Ir R. Januševičiai.
 
Unikalus reiškinys

Praėjusį trečiadienį J. Lingio parke vyko cirko spektaklis „Stovyklavimo džiaugsmas“, organizuotas dešimtojo jubiliejinio tarptautinio šiuolaikinio cirko festivalio „Naujojo cirko savaitgalis‘15“ metu. Jame vaidino du cirko artistai iš Danijos pasivadinę „TinCan Company“.

Spektaklis buvo skirtas ne tik ir mažiesiems, bet ir suaugusiems. Tai dinamiškas absurdo cirko spektaklis apie tai, kas nutinka, jeigu leidžiame nežinomų ir nepatirtų dalykų baimei mus nugalėti. Pasakojimą žiūrovai išvydo dviejų absurdo klounų akimis. Spektaklio metu karavanas sustojo ir iš jo išlipo du groteskiški stovyklautojai, kurie tuoj pat užėmė visą erdvę, esančią J. Lingio parke aplink juos. Pasitiesė dirbtinę žolę, įrengė stovyklavietę, apjuosė ją tvora. Net iškėlė vėliavą, kuri skelbia apie naujos tautos atsiradimą.

Kaip pasakojo R. Januševičius, tokie pasirodymai – puiki galimybė pamatyti kitokį cirką, kitokį atlikimą, nei mums įprasta. Cirko mokyklos vadovo teigimu, tai buvo unikalus pasirodymas ir Šakiuose matomas pirmąkart.

„Spektaklis buvo nemokamas ir unikalus. Labai viliuosi, jog visi, kas atvyko jo pažiūrėti, liko nenusivylę ir teigiamai įvertino“, – kalbėjo vadovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.