Tradiciškai per Tris karalius pristatytas Šakių kalendorius

kalendoriusAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Trečiadienį, Trijų karalių dieną, Šakių kultūros centre „Jaunystė“ rajono gyventojams bei visiems svečiams pristatytas 17-asis Šakių miesto kalendorius.

Nuotr. Linai Eringienei už didžiulį darbą daugelį metų sudarinėjant miesto kalendorių rajono meras Juozas Bertašius įteikė padėkos raštą bei gėlių.

Kaip ir kiekvienais metais, kalendoriumi nešini į pristatymą atvyko Trys Karaliai. Jie sveikino visus Šakių krašto žmones, linkėdami, kad visus susirinkusiųjų sprendimus lydėtų išmintis, kad metai būtų dvasingi, prasmingi bei turiningi. Aplodismentais išlydėjus Tris Karalius, buvo apžvelgtas šių metų kalendorius.

Šis kalendorius – tarsi susitikimas su žmonėmis, kurių seniai nematėme. Kaip sakė viena iš kalendoriaus sudarytojų, Šakių viešosios bibliotekos darbuotoja Lina Eringienė, kalendoriaus kelionę pradėjo nuo tos vietos, kur į istorinę miesto širdį susibėga septyni keliai, kur kadaise buvo turgus, stovėjo bažnyčia ir varpinė, kur veikė senasis pliumpas, iš kurio zanavykės nešė vandenį. Šakiai net buvo vadinami Vandens nešėjų miestu. Dabar čia moderni aikštė – miesto skveras. Iš šios vietos ir prasidėjo 2016 m. Šakių miesto kalendoriaus kelionė. Renginio vedėjos L. Eringienė bei Violeta Simonavičienė susirinkusiuosius pakvietė pasukti į Tautos ir istorijos gatvę bei prašė pasitelkti fantaziją ir įsivaizduoti pirmąją gatvę – šakomis išklotą, kuria dairydamiesi žingsniuoja pirkliai, amatininkai, žydeliai, kur sekmadieniais renkasi valstiečiai...

„Ir prakilnumas gi tos gatvės! Pirmųjų namų kerčiose – svarbiausi dokumentai – Lietuvos Nepriklausomybės Aktas su daktaro Jono Basanavičiaus, spaustuvininko Saliamono Banaičio, vyskupo Justino Staugaičio, pramoninko Jono Vailokaičio parašais. Šalia – Kovo 11-osios Aktas su ekonomisto Algirdo Endriukaičio parašu. Čia ir Prano Kriaučiūno, Juozo Bagdono ir kitų knygnešių kelionė su lietuvišku žodžiu. Garbingą miesto praeitį ženklina senoji miesto dvasia, o pro atvertas langines smelkiasi sausio 13-osios išgyvenimų jausena. Aukštuose medžiuose supasi partizanų – Prano Runo, Viktoro Vitkausko, Jurgio Ilgūno ir kitų jaunystė“, – prisiminė iškilius kraštiečius V. Simonavičienė.

Susirinkusiems priminus iškiliausius su istorija ir tauta susijusius Šakių krašto žmones, renginio vedėjos pristatė dvasios sergėtojų – Bažnyčios gatvę su šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, kurią suprojektavo architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis. 215 m. gyvuojanti parapija Lietuvai užaugino vyskupus – Juozapą Žemaitį, Juozą Preikšą, kunigus Juozapą Vyšniauską, Justiną Bonaventūrą Pranaitį, Juozą Adomaitį, Darių Vasiliauską ir kt.

Pristatyme kalbant apie kalendoriuje aprašytus gydytojus, kitai gatvei suteiktas Medikų vardas.

„Čia žymusis Algimantas Bandza, mažieji ligoniukai rankas tiesia į gydytojų Stasės Valkerienės, Nijolės Janonytės glėbį, pacientams visada šypsosi odontologė Regina Jucaitienė, o kur dar visa dinastija gydytojų iš Jonaičių sodybos...“ – kelis Šakių miesto gydytojus pristatė L. Eringienė, primindama, kad šiemet Šakių ligoninė švęs 100 metų jubiliejų.

Žingsniuojant Švietėjų gatve, kur linksma, džiugu, čia subtiliausiai skamba gimtoji kalba. Vytautui Armonavičiui, Juozui Pikčilingiui ji buvo gyvenimas, duona ir vanduo. Iš Švietėjų gatvės renginio metu buvo pasukta į Rašytojų gatvę, kurioje puikuojasi senoviniai statiniai ir šiuolaikiniai daugiaaukščiai. Į augalotą obelį žvelgia poetas Pranas Vaičaitis, šalia jo sužadėtinė Julija Pranaitytė, akyse spinduliuoja Onutės Jasinskienės, Česlovos Jakštytės kūrybos šviesa. Ant prisiminimų suolelio sėdi Juozas Augustaitis ir skrebena laišką artimiesiems.

Taip subtiliai, tarsi pasivaikščiojant po Šakius ir visą Zanavykiją,  renginyje pristatyti visi kalendoriuje paminėti, aprašyti žmonės, gimę, palikę ryškų pėdsaką ar  gyvenantys Šakiuose ir šiandien kuriantys  miesto istoriją.

Šakių kalendorius – tęstinis iliustruotas, kraštotyrinis-informacinis Šakių viešosios bibliotekos leidinys, sudarytas iš straipsnių apie krašto istoriją, kultūros paveldą, žymias Zanavykijos asmenybes. Tai lyg raginimas įdėmiau žvilgtelėti į vieną ar kitą rajono kampelį.

2016 m. paskelbti Bibliotekų, Vietos bendruomenių, Prezidento Kazio Griniaus metais. Dalis straipsnių paskirta šioms temoms. Leidinys kviečia skaitytojus apžvelgti ne tik tradicinėmis tapusias rubrikas „Zanavykutis“, „Orijos krašto vaikai“, „Po žodžio ženklu“, bet ir naują – „Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijai – 215 metų“.

Iliustracijas kalendoriui rengė Rasa Uzialienė, Inga Utarienė, Jūratė Žalnorienė, Janina Marcinkevičienė, Slavikų, „Varpo“ mokyklų, Griškabūdžio, Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo gimnazijų moksleiviai (mokytojos Gitana Sniečkuvienė, Rimutė Amonienė, Audronė Vorevičienė, J. Žalnorienė). Aprašymai iliustruoti fotonuotraukomis iš asmeninių archyvų. Viršelio autorius –fotomenininkas Vidas Venslovaitis. Leidinys pateikia krašto istorinę panoramą, kultūrines atodangas, kurios žymi Zanavykijos žmonių kelionę per 2016 m.

Renginyje dalyvavo Panevėžio, Vilniaus zanavykai, kartu su anūku Antanėliu trimito garsais visus džiugino Zigmas Kazlauskas, kuris sausio 1 d. atšventė 70 metų jubiliejų.
Šventinį koncertą „Dar penkios minutės nakties...“ dovanojo Giedrius ir Agnė Arbačiauskai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.