Vasario 16-oji rajone – Vardan tos Lietuvos...

veliavaGintarė MARTINAITIENĖ

Lietuvos valstybės atkūrimo diena Šakių rajone minėta iškilmingai. Daugelis renginių tradiciniai, tačiau liejosi kaip iš gausybės rago. Ne vienoje seniūnijoje skambėjo Tautiška giesmė, keltos Trispalvės, apdovanoti krašto šviesuoliai, visuomenei pristatytos įvairių darbų parodos. Ir viskas – Vardan tos Lietuvos...

Nuotr. Kaip ir kasmet, prie miesto rotušės Valstybės atkūrimo dieną buvo iškilmingai pakelta šalies Trispalvė.

Tradicijos tęsiamos

Prasminga ir gražu, kad būtent šią dieną rajone teikiamos nominacijos labiausiai nusipelniusiems žmonėms. Jie įvertinami už savo darbus bei indėlį kultūrai, bendruomenei, visuomenei.

Valstybės atkūrimo dieną krašto šviesuoliams buvo nusilenkta Šakiuose, Kudirkos Naumiestyje, Lukšiuose ir Sintautuose. Čia įteiktos „Aitvaro“, „Varpo“, „Žmogus yra didis“ bei „Dobilo“ nominacijos.

Tradiciški minėjimai daug kur prasidėjo šv. Mišiomis, garbingai nešama ir keliama šalies vėliava, „Tautiška giesme“. Šakiuose aplankytas ir dr. Vinco Kudirkos biustas. Čia padėtos gėlės, skambėjo eilės, pasidžiaugta visai šaliai svarbia diena. Jau antri metai Šakiečių bendruomenė pėsčiomis keliavo į Vasario 16-osios signataro S. Banaičio tėviškę Vaitiekupių kaime. Nors žygeiviams reikėjo įveikti apie 8 kilometrus, kelionė jiems neprailgo. Šakiečiai pakartojo praėjusių metų kilnų sumanymą ir taip įprasmino 98-ąjį šalies gimtadienį.

Pristatytos kelios parodos

Netrūko šventinę dieną ir parodų. Vien Lukšiuose minėjimo metu pristatytos dvi – Juozo Urbono filatelijos „Sibiro laiškai“ ir druskininkiečio Gintauto Akstino drožybos darbų parodos. Šakių viešojoje bibliotekoje atidaryta paroda „Tautiškos giesmės“ kelias į tautą“. Inžinieriaus Romo Treiderio parengtoje parodoje pristatoma „Tautiškos giesmės“ gimtinė Vladislavovas (dabar – Kudirkos Naumiestis), kur giesmė buvo sukurta, ir kelias į Tilžę (dabar – Sovetskas, Rusijos Federacija), kur pasirodė pirmosios jos publikacijos. Parodoje pasakojama, kaip „Tautiška giesmė“ įsišaknijo mūsų tautoje, kaip jos priesakai buvo įprasminti atvirukuose. Parodoje eksponuojami ir pašto ženklai bei vokai, plakatai, fotografijose užfiksuoti paminklai su himno žodžiais.

 „Tautiška giesmė“ ypač aktuali šiandien: ką daryti, kad pasaulyje išliktume kaip tauta su savo kalba, kultūra ir teritorija, nes dabar nykstame – išsivažinėjame po kitas šalis. Ką sako dr. Vincas Kudirka? „Tautiškoje giesmėje“ jis ragina tautą – kiekvieną mūsų – kurti šviesią ir teisingą Lietuvą, kurioje viešpatautų vien dorybė, dvasinė kultūra ir meilė Lietuvai. Šį susirūpinimą išsakė ir  parodos sudarytojas Romas Treideris. Mokykloms jis padovanojo po albumą „Tautiškos giesmės“ kelias į tautą“. Paroda bibliotekoje veiks iki kovo 5d.

Ar mokame vertinti?

KTU Edukologijos magistrantė Akvilė Kuraitė Lukšiuose skaitydama pranešimą „Ką reiškia jaunimui Vasario 16-oji?“ akcentavo, kad Vasario 16-osios akte nebuvo žadėta nei materialinė gerovė, nei išskirtinės privilegijos – tik laisvė. Ar mokame ja džiaugtis, ją vertinti ir branginti? A.Kuraitė mano, kad ne. Jos nuomone, esame išlepę ir nevertiname to, ką turime. Sureikšminami materialiniai dalykai ir laimingi tampame tik nusipirkę geresnį automobilį, brangesnį telefoną, kompiuterį, o stalas lūžta nuo ikrų, krevečių ir pan. Lukšietė įsitikinusi, kad turime nebijoti kalbėti tiesiai ir atvirai, kokie vis dėlto silpni demokratijos pamatai, kaip lengvai nešvarių pinigų ir svetimų įtakų pažeidžiama mūsų politinė sistema, kaip nuoširdūs, bet patiklūs žmonės pasiduoda propagandinėms manipuliacijoms.

A. Kuraitė apgailestavo: kad ir kaip stengiamasi jaunų žmonių sąmonėje skiepyti tautiškumo jausmą, daugelis nesuvokia, jog tėvynė – brangiausia, ką turime. Ji prisiminė patarlę, kurioje sakoma: jei šaknys išdžius, nei medžio, nei lapų nebus. Tad ragino jaunimą ir visus tautiečius auginti tvirtus medžius kartu.

„Šiuo metu Lietuvai itin reikia stiprybės, kylančios iš tiesos ir šviesos. Atraskime jos savyje. Ir susimąstykime, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti įsipareigodami tautai, valstybei, kultūrai, visuomenei. Juk visi mes esame Lietuva, o Lietuva – tai mes“, – teigė A. Kuraitė.

Ji įsitikinusi, kad jos karta turi unikalią galimybę paversti Lietuvą viena iš lyderiaujančių valstybių, o koziriu laiko jaunimo intelektą ir kuriamas idėjas.

„Vasario 16-oji tarsi mūsų tautos vėliava, kuri vienija, sutelkia ir puoselėja mažos valstybės išdidų nepriklausomybės jausmą. Būkime verti šio jausmo, tvirtai ir ryžtingai kartu kurkime klestinčią Lietuvą. Tegul mūsų pasiaukojimą, ištvermę ir vienybę lydi: „Vardan tos Lietuvos...“ – pranešimą baigė studentė lukšietė.

400 trispalvių keksiukų

Ne tik Vasario 16-ąją rajone netrūko šiai dienai skirtų renginių. Daugelis mokyklų stengiasi Valstybės atkūrimo dieną įprasminti kuo įvairiau. Griškabūdžio gimnazijos bendruomenė šiais metais pakvietė į koncertą „Geltona–Žalia–Raudona“. Jo metu džiugino ne tik dainos ir šokiai, bet bendruomenės nariai buvo vaišinami trispalviais keksiukais. Penktokėliai technologijų pamokų metu, vadovaujami mokytojos Jūratės Šnipinės, jų iškepė net 400! Kepinius papuošę trispalvės spalvomis renginio metu moksleiviai jais vaišino mokyklos bendruomenę.

Jau antri metai gimnazijos pastatas tampa didžiule Lietuvos vėliava. Šiemet trispalvė juosta suplevėsavo mokyklos languose.



Simboliniais „Aitvarais“ Šakiuose įvertinti:

Raimondas Daniliauskas – Metų kraštotyrininkas;
UAB „Gulbelė“ – Metų rėmėjas;
Nerijus Jakštonis ir Einaras Martinaitis – Metų kolektyvas;
Laura Saunorienė – Metų renginių organizatorė;
„Pjaun broliukai lygioj lankoj“ (Šakių kultūros centras) – Metų renginys;
Piniginė savivaldybės premija įteikta mokytojai Onai Jasinskienei;
Kauno zanavykų bendrijos pirmininkės Reginos Motienės premija skirta Jorūnei Jokimaitytei (Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija).

„Varpo“ apdovanojimais Kudirkos Naumiestyje apdovanoti:

Danutė Baukytė – už gyvenimą, atiduotą kovai dėl Lietuvos laisvės, ir pasiaukojamą darbą savo krašto žmonėms;
Zofija Jankauskienė – už atsidavimą mokytojo profesijai ir  ryškių personažų kūrimą teatro scenoje;
Jonas Valaitis – už iniciatyvumą, verslo plėtojimą, aktyvų dalyvavimą bendruomeniniame gyvenime;
Petras Petkūnas – už tėvišką rūpestį Panovių krašto žmonėmis.

Nominacijomis „Žmogus yra didis“ Lukšiuose pagerbti:

Onutė Valiukevičiūtė – už asmenines pastangas ir finansinę paramą Lukšių miesteliui, siekiant rekonstruoti kultūros namus;
Regina Motienė – už jautrią širdį, supratimą ir nuolatinį rūpinimąsi lukšiečių šeima;
UAB „Uriga“ (vadovas Vitas Andriuškevičius) – už Lukšių miestelio garsinimą, darbo vietų sukūrimą ir nuolatinę paramą kultūrinei veiklai;
Reda Pečiulienė - už aktyvų dalyvavimą visuomeniniame Lukšių miestelio gyvenime ir iniciatyvą organizuojant Kolekcionuojančių varles asociacijos veiklą;
Arvydas Kepalavičius – už ilgametę saviveiklinę veiklą;
Irena Gurgždienė – už ilgametę saviveiklinę veiklą;
Modestas Masteika – už aukštus sporto pasiekimus, garsinant Lukšių miestelį.

Už kultūros puoselėjimą Sintautų seniūnijoje „Dobilo“ nominacijas gavo:

Antanina Klimaitienė;
Raimondas Daniliauskas;
Vitas Girdauskas;
Juozapas Juška.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.