Prisiminė iškilią asmenybę

staugaicio teviskejePraėjusį penktadienį Žvirgždaičių progimnazijoje vyko renginys „Po gimtinės ąžuolais“, skirtas paminėti signataro vysk. Justino Staugaičio 150-ąsias gimimo metines bei Vasario 16-ąją.

Nuotr. Moksleiviai šalia signataro vysk. Justino Staugaičio tėviškės esančią pievą papuošė Lietuvos trispalvę simbolizuojančiomis popierinėmis gėlėmis.

Žvirgždaičių valsčiuje gimęs J. Staugaitis – Vasario 16-osios akto signataras, Steigiamojo, I ir II Seimo narys, vicepirmininkas, pirmininkas, galėjęs pavaduoti ir Lietuvos prezidentą, jam išvykus. Daug kur jis buvo pirmas: „Žiburio“ draugijos steigėjas ir pirmininkas, pirmasis Lekėčių parapijos klebonas, pirmasis Telšių diecezijos vyskupas... Mažai kam žinoma, kad jis buvo ir Lietuvių mokslo draugijos (Mokslo akademijos) vienas steigėjų ir jos narys. Šio vyskupo iniciatyva Telšių vyskupijoje buvo įsteigta 12 naujų parapijų ir bažnyčių, 5 vyrų ir 12 moterų vienuolynų. 1927 metais J. Staugaitis įkūrė Telšių kunigų seminariją. Nesulaukęs tuometės Lietuvos valdžios paramos, jis į Jungtines Amerikos Valstijas pasiuntė du dvasiškius rinkti aukų, kurių pakako, kad Telšiuose atsirastų seminarija.
 
Gražiu žodžiu, patriotiškomis dainomis susirinkusius į šventę džiugino ir maži, ir dideli Žvirgždaičių miestelio gyventojai. Šią dieną taip pat paaiškėjo dailyraščio konkurso, kuriame dalyvavo 3–5, 6–8 klasių mokiniai, jų tėvai, seneliai, nugalėtojai... Kaip pasakojo Žvirgždaičių progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Asta Baubonienė, tėvams ir seneliams sekėsi šiek tiek geriau, tačiau nė vienas konkurso dalyvis neliko nuskriaustas ir gavo dovanų.

Renginį vainikavo šventinė eisena į buvusią J. Staugaičio gimtinę, kur dabar yra pastatytas šį žmogų menantis paminklas. Visiems susikibus už rankų ir padainavus dar vieną dainą, moksleiviai šalia esančią pievą papuošė susmaigstydami į ją geltonos, žalios ir raudonos spalvų popierines gėles, simbolizuojančias Lietuvos vėliavą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.