Drauge su „Šypsena“ jau 40 metų!

cirkasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Šakių cirkas „Šypsena“ švenčia garbingą keturiasdešimties metų jubiliejų. Kad cirkas Šakiuose išliktų, nueiti dideli vargo keliai ir džiugu, kad užsispyrimas nenuėjo veltui.

Nuotr. Šakiuose vadovų Itanos ir Raimondo Januševičių dėka cirkas ne tik kad nenunyko, bet tampa vis populiaresnis.

Cirką pamilo devynerių

Apie dabartinės cirko mokyklos pasiekimus, pelnytus apdovanojimus rašėme ne kartą. Tačiau visgi įdomu atsigręžti į cirko istoriją, išgirsti Juozo Endriukaičio, pirmojo „Šypsenos“ vadovo, nuomonę.

Bene svarbiausias saviveiklinio cirko gyvavimo etapas – jo subūrimas Šakiuose buvusio naumiestiečio „Žuvėdros“ artisto Juozo Endriukaičio iniciatyva. Pirmoji Šakių rajoninių kultūros namų cirko kolektyvo treniruotė-repeticija įvyko 1976 m. vasario 15 d. O jau balandžio 24 d. trupė parodė valandą trukusį koncertą. 1976 m. gruodžio 12 d. įvyko oficiali kolektyvo koncertinė premjera miesto žiūrovams. Programoje dalyvavo akrobatės Marytė ir Nijolė Smirnovaitės, Roma Unikauskaitė, oro akrobatas Česlovas Stonkus, klounai Lionius Bernota ir Juozas Razburskis, iliuzionistas (kolektyvo vadovas) J. Endriukaitis. Programą vedė Nida Martinkaitienė. Būtent tada kolektyvas pavadintas „Šypsena“.

J. Endriukaitis prisiminė: kai buvo devynerių, į Sintautų vidurinę mokyklą, kurioje jis mokėsi, pasirodyti atvyko Kudirkos Naumiesčio cirkas.

„Pamatęs cirko artistų pasirodymus, pasijutau tarsi pasakoje, nebegalėjau to pamiršti. Pasirodė ir akrobatas, ir ekvilibristas, iliuzionistas... Nuo to laiko mintys apie cirką gyveno su manimi“, – vaikystės prisiminimais dalijosi J. Endriukaitis.

Sulaukė didžiulio susidomėjimo

Siekdamas savo tikslų ir negalėdamas pamiršti svajonių, J. Endriukaitis tapo cirko artistu. Vėliau jis turtingą cirko artisto patirtį įgijo Kudirkos Naumiestyje ir tuometiniame Leningrade (dab. Sankt-Peterburge), kai, tarnaudamas Sovietų armijoje, dalyvavo šio miesto Centrinių karininkų namų cirko veikloje. J.Endriukaičiui visą laiką ramybės nedavė mintis, kaip Šakiuose sukurti cirką.

„Tuo metu ir Kudirkos Naumiestis turėjo cirką, Jurbarke buvo teatras, jau nešneku apie didžiuosius miestus... O kodėl Šakiuose negalime turėti cirko? Aišku, toks mano pasiūlymas iš pradžių nebuvo sutiktas teigiamai, neva ir choras vos surenka žmonių, tai kas eis į cirką“, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Tačiau norinčių priklausyti cirko kolektyvui atsirado nemažai, o 1978m. jam priklausė apie 15 narių. Šakiečiai maloniai stebino žiūrovus bei svečius. Cirko „Šypsena“ sugebėjimais stebėjosi bei žavėjosi įvairių Lietuvos miestų ir miestelių publika, net televizija. Tačiau J. Endriukaičiui 1985 m. išsikrausčius gyventi į Mažeikius kuriam laikui cirko gyvenimas Šakiuose sustojo. Vėliau atsirado naujas vadovas – Alvydas Pečiulis, ir gyvenimas vėl pradėjo virti.

Beje, J. Endriukaičio nuomone, žiūrėdamas į dabartinio cirko artistų pasirodymus jau retai bepamatysi rusų akademinio cirko mokyklą. Juokaudamas buvęs „Šypsenos“ vadovas teigė, kad stebėdamas cirko pasirodymus kartais nesusigaudo – stebi cirko ar šokių pasirodymą. Pasak jo, tikro cirko pagrindas – triukas, dabar labiau kreipiamas dėmesys į choreografiją.

Požiūris keičiasi

Itana ir Raimondas Januševičiai Šakių cirko mokyklai vadovauja kone dvylika metų. R. Januševičiaus manymu, per šį laikotarpį pasikeitė žmonių supratimas bei požiūris į cirko žanrą. Jei anksčiau buvo manoma, kad „cirkas – vaikams“, tai dabar ir suaugusieji į cirko pasirodymus eina ne tik todėl, kad to nori jų atžalos. Suaugusiesiems cirkas taip pat įdomus. Žmonių susidomėjimą rodo ir tai, kad į šiandien vykstantį „Šypsenos“ jubiliejinį koncertą bilietai buvo išparduoti jau praėjusią savaitę, tad teko skelbti pakartotinį koncertą, kuris vyks rytoj.

„Cirkas, kaip ir bet kuri kita meno šaka, turi žygiuoti koja kojon su šiuolaikinėmis technologijomis. Jei anksčiau kone vienintelės pramogos buvo cirkas arba teatras, tai dabar tų pramogų apstu, todėl norint išlaikyti žiūrovų susidomėjimą reikia įdėti daug darbo“, – įsitikinęs R. Januševičius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.