Keičiasi bibliotekos, bet ne visuomenės požiūris į jas

biblioteka direktoreGintarė MARTINAITIENĖ

Bibliotekininkas – seniai ne tas specialistas, kuris tik išduoda ir priima perskaitytą knygą. Šakių viešoji biblioteka koja kojon žengia su naujausiomis technologijomis, tačiau su jomis nespėja visuomenė, taip ir nepakeitusi nuomonės apie šią kultūros įstaigą. Tad išvažiuojamojo Švietimo, kultūros ir sporto komiteto posėdžio metu viešosios bibliotekos darbuotojai supažindino svečius bei komiteto narius su savo veikla. Taip elgtis paskatino ir kalbos, kad galbūt bibliotekoje turėtų mažėti etatų skaičius. Tačiau darbuotojai sako, kad jų netgi trūksta!

Nuotr. Direktorė Regina Ūsienė (kairėje) ir pavaduotoja Dalija Jasaitienė, apžvelgdamos bibliotekos situaciją, kalbėjo apie lėšų stygių leidiniams bei kondicionavimo sistemos būtinybę.

Daugiau funkcijų

Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė akcentavo, kad jos vadovaujama įstaiga suspėjo su šiuolaikinėmis technologijomis ir tapo moderni bei šiuolaikiška. Ji apgailestavo, kad nepakito žmonių požiūris, kuriems atrodo, kad bibliotekininkas tik išduoda ar priima knygą.

„Bibliotekininkas – ir, pedagogas, ir psichologas, ir informacinių technologijų specialistas. Mes atliekame netgi daugiau funkcijų nei numatyta pareigybėse“, – teigė R. Ūsienė.

Tiek bibliotekos direktorė, tiek kalbėjusios skyrių vedėjos pasakojo, kad dažnai žmonės užsuka ne tik pasiimti knygą ar pavartyti leidinį, bet prašo pagalbos mokant mokesčius, siunčiant elektroninius laiškus ir pan. Žiūrint statistiškai, nuo 2003 m. bibliotekoje 14 proc. padaugėjo lankytojų, tad tai įrodo, jog ji reikalinga rajono gyventojams. Per dieną bibliotekoje vidutiniškai apsilanko 112 lankytojų. Didžiąją jų dalį (po 33 proc.) sudaro moksleiviai ir dirbantieji. Pernai bibliotekoje iš viso apsilankė 32 tūkst. 217 lankytojų.

Čia išduodamos ne tik popierinės knygos, bet veikia periodikos bei interneto skaityklos, yra galimybė skaityti elektronines knygas, naudotis internetu, veikia skaitykla silpnaregiams, vykdomos įvairios programos, edukacijos, parodos, susitikimai.

Bibliotekininkai, norėdami pritraukti lėšų, dalyvauja projektinėje veikloje. Pavyzdžiui, per praėjusius metus, įgyvendindama įvairius projektus, biblioteka pritraukė daugiau nei 26 tūkst. eurų (projektinės lėšos sudarė 5,6 proc. viso biudžeto gautų lėšų).

Gerų žodžių bibliotekai negailėjo Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė bei komiteto pirmininkė Rima Rauktienė. Ji kėlė retorinį klausimą, ar daug netgi šalyje tokių bibliotekų, kurios savo iniciatyva ne vienerius metus leistų leidinius, kalendorius, organizuotų įvairius renginius. O Šakių viešoji biblioteka tai daro seniai.

Pasak Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Linos Eringienės, atėmus iš žmogaus kultūrą iš jo atimi viską.

Etatų trūksta

Iš viso Šakių viešojoje bibliotekoje yra 38,75 etatai, iš kurių 20,75 padaliniuose. Kalbų, kad galėtų būti mažinamas etatų skaičius viešojoje bibliotekoje (čia 18 etatų – red.), net neturėtų kilti, nes, kaip tikino bibliotekininkės, jų netgi trūksta. Ypač Bibliografijos-metodikos skyriuje. Moterys vienbalsiai tvirtino, kad reikalavimai vis auga, o užsibrėžtus tikslus įgyvendinti būtina.

„Nemanau, kad būtų smagu atsigirsti, jog mes kažko nepadarėme“, – aiškino R. Ūsienė.

Tad reaguodama į rajono valdžios pamąstymus mažinti etatų skaičių, Šakių viešosios bibliotekos direktorė jau ne kartą kalbėjo su administracijos direktoriumi Evaldu Sniečkumi. Jis tikino, kad kol kas mažinimas nenumatytas. Įstaigos vadovė tikino, jog su direktoriumi pavyksta konstruktyviai bendrauti ir rasti sprendimus. Vienas iš siūlymų – po vienu stogu sukelti kai kurių mokyklų ir kaimo bibliotekas. Svarbiausia, kad ateityje šiuo klausimu bendrą kalbą rastų Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijos, nes jų sistemos atskiros.

„Uždaryti negalima užeiti. Kur kablelis?“ – teiravosi L. Eingienė.

Ji pateikė pavyzdį: „Pavyzdžiui, Lekėčiai atitenka Kaunui, Kiduliai – Jurbarkui, Kudirkos Naumiestis – Vilkaviškiui, o kas lieka mums?“

Yra problemų

Kiekvienas skyrius susitikimo metu atskirai pristatė savo veiklą, darbo specifiką, pasiektus tikslus. Visgi problemų taip pat yra. Ir daugelis jų susiję su pinigų trūkumu. Darbuotojos tikino, kad tragiška padėtis su spaudos prenumerata. Dėl lėšų stygiaus neįmanoma užprenumeruoti norimų leidinių, o kaimuose kartais iš savo lėšų tai daro pačios bibliotekininkės. Trūksta ir knygų, kurios prieš perkant atidžiai renkamos, kad atitiktų skaitytojų poreikius. Nemažai knygų padovanoja tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, tačiau esminės padėties tai nekeičia. Pavyzdžiui, pernai iš viso biblioteka atsinaujino 4759 naujais egzemplioriais. Skaitytojai padovanojo 500. Visgi buvo juokaujama, kad rajono valdžia ar ūkininkai galėtų inicijuoti akcijas ir nupirkti bibliotekai knygų ar užprenumeruoti leidinių.

Susitikimo metu darbuotojos kėlė ir dar vieną klausimą – vasarą, ypač viršutiniuose aukštuose, dėl karščio neįmanoma dirbti. Buvę atvejų, kai net lankytojai alpsta, jau nekalbant apie galimybę trečiame aukšte esančioje salėje organizuoti renginius. Tokiomis sąlygomis neįmanoma dirbti darbuotojams, sudėtinga lankytojams. Apie tai ne kartą buvo informuota vietos valdžia, bet lėšų kondicionierių įrengimui taip ir neatsirado.

„Buvo ir sąmata padaryta, paskui vėl perdarėme, nes keitėsi valiuta, bet taip niekas ir nepasikeitė. Jau nežinau, nuo kada apie tai kalbame“, – teigė Viešosios bibliotekos direktorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.