Unikalūs margučiai – Zypliuose

Zyplių dvarą papuošė Teresės Šidlauskienės juodu, pridegusiu vašku ir dažais margintų margučių paroda.

Akademijos miestelyje (Kėdainių r.) gyvenanti Teresė Šidlauskienė marginti kiaušinius pradėjo būdama septynerių metų. Apie savo vaikystę pasakoja: „Augau pas globėjus Tauragės r. Žygaičių gyvenvietėje ir ryškiai prisimenu tą dieną, kai mane, septynerių metų pirmokę, aplankė krikšto tėvai ir atvežė dešimt įdomiai margintų kiaušinių. Dažyti jie buvo senoviniu būdu, nuimant vašką, bet papuošti labai smulkiu, juvelyrišku raštu.“
 
Teresė ilgai stebėjo kiekvieną kiaušinuką, kol pati ryžosi pabandyti marginti. Nuo tada šis užsiėmimas ir tapo viso gyvenimo pomėgiu. Juodas vaškas jos darbuose atsirado visai neplanuotai. Prieš daug metų besiruošdama marginti kiaušinius netyčia pridegino vašką ir pastebėjo, kad ant kiaušinio juodas vaškas atrodo originaliai ir įspūdingai; iš prideginto vaško yra sukomponuojamas pagrindinis kiaušinio raštas. Margindama kiaušinius T.Šidlauskienė labai tiksliai laikosi simetrijos, nepastebimi jokie nukrypimai, todėl jos margučiai dažnai vadinami juvelyriniais darbais.

„Kiekvieną kiaušinį man norisi dažyti kitaip, mano raštų „kompiuteris“ yra galvoje. Dėmesys krypsta į gėles, žolynus ir visa tai perkeliu į margučių raštus.

Zyplių dvare eksponuojami ne tik margučiai iš vištos, žąsies ir stručio kiaušinių, bet ir juodu bei spalvotu vašku dekoruotos įvairaus dydžio žvakės, paveikslai, vašku tapyti ant stiklo, kurie stebina atlikimo kruopštumu.

T. Šidlauskienės margučiai gana plačiai pasklidę po Europą, pasiekę net Argentiną, JAV, Kanadą, Australiją ir Pietų Korėją.

Paroda Zyplių dvaro centriniuose rūmuose veiks iki gegužės mėnesio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.