Paukščiams padovanojo trisdešimt inkilų

inkilaiKovo mėnesį Zanavykų muziejus pradėjo renginių ciklą, skirtą jo atkūrimo 30-mečiui paminėti. Muziejus buvo atidarytas 1928 m. birželio 21 d. Šakių „Žiburio“ gimnazijoje.

Nuotr. Zanavykų muziejaus atkūrimo 30-mečio proga surengtoje akcijoje paukščiams inkilus dovanojo prisidėjusieji prie muziejaus atkūrimo ir paramos.

Kovo 23 dienos ryte įvyko vienas iš Zanavykų muziejaus atkūrimo 30-mečio progai skirtų renginių – akcija „Padovanokime paukščiams namus“. Akcijos data pasirinkta neatsitiktinai. Šią dieną 85-ąjį jubiliejų būtų minėjusi atkurtojo muziejaus pirmoji direktorė – Bronė Sakalauskienė. Susirinkusieji tylos minute pagerbė jos atminimą.
 
Sveikinimo žodį muziejaus 30-mečio atkūrimo ir pavasariškos akcijos proga tarė Šakių rajono savivaldybės meras Juozas Bertašius  ir pasidžiaugė puikia iniciatyva – padovanoti paukščiams namus. Prisiminimais apie muziejaus atkūrimą pasidalijo Vytautas Kaunas, dar dabar namuose saugantis albumą su Zanavykų muziejaus atkūrimo akimirkomis.  

Sutkų girininkijos girininkas Antanas Ižganaitis taip pat pasveikino Zanavykų muziejų 30-ojo jubiliejaus proga. Jis susirinkusiesiems dovanojo trumpą paskaitą apie paukščius ir jiems skirtus namus – inkilus. A. Ižganaitis teigė, kad šiuo metu Lietuvoje suskaičiuojamos net 388 paukščių rūšys, tad neabejoja, jog  naujuose inkiluose palaipsniui įsikurs jų šeimininkai.

Po sveikinimo kalbų ir trumpos paskaitos muziejaus direktorė Rima Vasaitienė padėkojo prisidėjusiems prie Zanavykų muziejaus atkūrimo ir paramos: Bronės Sakalauskienės sūnui – Jonui Sakalauskui, marčiai – Irenai Sakalauskienei, J. Bertašiui, UAB „Gulbelės“ direktoriui Arūnui Tarnauskui, Šakių „Varpo“ mokyklos direktoriui Vitui Daniliauskui, Vytautui Kaunui ir jo sūnui Ramūnui, Juozui Daineliui, Seimo nariui Arvydui Vidžiūnui. Į jų rankas perduoti dekoruoti inkilai ir patikėta atsakinga užduotis – juos iškelti. Kadangi A.Vidžiūnas negalėjo dalyvauti, inkilas patikėtas jo sekretorei-padėjėjai Violetai Simonavičienei.

Nors moksleiviams buvo pavasario atostogos, prie akcijos „Padovanokime paukščiams namus“ noriai prisijungė Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviai ir biologijos mokytoja Almutė Ščajevienė. Jie prisidėjo prie baigiamųjų inkilų gaminimo darbų ir padėjo inkilus įkelti į medžius. Gamtai artimomis spalvomis nudažyti ir dekoruoti inkilai puikiai įsikomponavo į gamtos ir muziejaus aplinką.

Pirmasis muziejaus direktorius buvo studentas medikas Antanas Pavalkis. Antrojo pasaulinio karo metais, 1944-ųjų rugsėjį, gimnazijos pastatas ir jame įsikūręs muziejus sudegė. 1986 m. Girėnuose įkurtas kraštotyros muziejus. Pirmąja jo direktore tapo Bronė Sakalauskienė. 1992 m. spalio 30 d. kraštotyros muziejui buvo suteiktas savivaldybės įstaigos statusas ir jis pavadintas Zanavykų krašto muziejumi. 2005 m. balandžio 1 d. muziejus tapo Šakių rajono savivaldybės biudžetine įstaiga. 2014m. muziejus perkeltas į naujas patalpas. Balandžio 5 d. ekspozicija pristatyta naujose muziejaus patalpose Zyplių dvaro vežiminės pastate.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.