Poeto tėviškėje išaugs nauji medžiai

azuolo sodinimasŠie metai – poeto Prano Vaičaičio. Balandžio 29d. nuspręsta jo veiklą įprasminti poeto tėviškėje Sintautuose pasodinant ąžuolą ir eglių alėją.

Nuotr. Vienas iš Prano Vaičaičio metams skirtų renginių – ąžuolo sodinimas jo tėviškėje praėjusį penktadienį.

Šiemet vasario 10 d. sukako 140 metų, kai gimė vienas žymiausių Zanavykų krašto poetų – Pranas Vaičaitis. Ta proga Šakių rajono savivaldybė 2016 metus paskelbė P. Vaičaičio metais. Tai inicijavo Vilniaus, Kauno, Panevėžio zanavykų bendrijos, VšĮ „Sintautų akademija“. Organizatoriai jau numatė renginių ciklą: bus rengiami poeto sukakčiai skirti menininkų vasaros plenerai, Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje vyks poetui skirti literatūros vakarai, o baigiantis P. Vaičaičio metams Sintautuose numatyta surengti mokslinę konferenciją. Jau rengiamas ir P. Vaičaičio poezijos almanachas.
 
Tad vienas pirmųjų poeto metams skirtų renginių vyko praėjusį penktadienį. Jo tėviškėje Sintautuose, užpildami po kastuvą žemių, ąžuolą sodino visi tądien pagerbti poeto P. Vaičaičio susirinkę žmonės: rajono savivaldybės vadovai, sintautiškiai. Taip pat pasodinta 25 eglių alėja, kuri žaliuos greta kitų ilgaamžių sodybos medžių.

Sintautų miestelis per pastarąjį dešimtmetį keitėsi kardinaliai. Restauruotas senosios mokyklos pastatas, sutvarkyta miestelio aikštė, kurioje iškilo paminklas poetui P. Vaičaičiui. Miestelis tapo patrauklus kultūros židinys, turistų traukos centras.

P. Vaičaičio sodyboje, kuria rūpinasi giminaitė Rūta Vaičaitytė, įrengtas poeto atminimo kambarys: lankytojai čia yra susipažindinami su poeto gyvenimu ir kūryba.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.