Trisdešimtyje fotografijų – Šakių kraštas

paroda matulaitisLina POŠKEVIČIŪTĖ

Dar praėjusiais metais Seimo nario Mindaugo Basčio ir jo komandos iniciatyva šakiečiai buvo pakviesti dalyvauti fotografijų konkurse „Šakiai trumpai“. Konkursui buvo pristatyta apie 100 fotografijų. Praeitą penktadienį savivaldybės fojė atidarytoje parodoje buvo eksponuojama 30 geriausių darbų.

Nuotr. Bene daugiausiai parodoje Justino Matulaičio, kuris Šakius užfiksavo naktį, darbų.

Konkurso organizatoriai šakiečius kvietė fotografijose užfiksuoti tai, kas labiausiai atspindėtų Šakių krašto išskirtinumą, istorinį paveldą ar etnografinį savitumą, žmonių darbus ir jų kasdienybę, įsimintinus krašto gamtovaizdžius.

Seimo nario padėjėja Kristina Geršvaltaitienė pasidžiaugė, kad Šakių krašte yra tiek kūrybingų asmenybių. Ją nudžiugino ir tai, kad konkurse dalyvavo įvairaus amžiaus rajono gyventojai. Ji nuoširdžiai padėkojo fotografui Vidui Venslovaičiui, Seimo nario padėjėjai Violetai Seredžiuvienei, dailininkui  Algimantui Vorevičiui, kurie padėjo surengti šią parodą.

Koks tas mūsų Zanavykų kraštas fotonuotraukose? Gytė Kairaitytė, Greta Naujokaitytė, Lina Aleknavičiūtė, Austėja Dapkutė užfiksavo Šakius žiemą – gatvės, namai, parkas ir pėdos sniege. Justinas Matulaitis, Rugilė Viliūšytė, Gabija Pašiūnaitė Šakius matė paskendusius tamsoje: gatvės, bažnyčia, tilto griuvėsiai. Katilinės kaminą skendintį tamsoje užfiksavo Martina Mozūraitytė, o rūko apimtas vandentiekio bokštas neprasprūdo pro Gabrielės Ruočkutės akis. Ypač gražus Lukui Kažemėkaičiui mūsų miestas iš paukščio skrydžio. Kerinčiai atrodo Nemunas nuo Sudargo piliakalnių, kurį pastebėjo Mantas Dragūnaitis ir Karlota Endriukaitytė. Stasės Noreikienės nuotraukose dunkso miškai, žaliuoja miško takeliai. Renatos Baltrušaitienės užfiksuota klėtis – nauja ryškiaspalvė, Sauliaus Višinsko nuotraukoje – šimtametė. Gelgaudiškio vaizdus užfiksavo Simonas Karalius, o Šakių įstaigas Vaiva Frančiakaitė. Visus darbus sunku išvardinti – reikia pamatyti.

Ką apie parodą mano dailininkas Algimantas Vorevičius, kurio daug mokinių dalyvavo šiame konkurse? Jis prisiminė, kad per fotografijos pamokas, kai užduoda fotografuoti Šakius, vaikai visada klausia, ką čia gali fotografuoti. Pasirodo, yra ką, į Šakius pažiūrėta kažkaip kitaip, įdomiau, panaudotos įvairiausios technologijos.

„Kartą perskaičiau reklamą: „Nematyk – tiesiog fotografuok!“ Manau, kad šiandien socialiniuose tinkluose tiek visi visko prifotografavę, kad dingsta šio meno vertė. Todėl prieš fotografuojant jau reiktų pamąstyt. Šiandien yra diskutuojama, kas yra fotografija, nes tiek daug tų fotografijų, kad jau du trečdaliai yra ne fotografija. Darykite didelę fotografiją...” – linkėjo A. Vorevičius.

Susirinkusieji pritarė mokytojo A. Vorevičiaus minčiai, kad Šakiai galėtų  būti fiksuojami nuolatos, o nuotraukos galėtų būti dedamos internetinėje svetainėje, albume, Šakių kalendoriuje ir pan. Jis paklausė, ar kas užfiksavo miesto centre stovintį didžiulį kraną, kuris galbūt per 100 metų daugiau niekada nestovės Šakiuose.

Kai kurie parodos dalyviai, apžiūrėdami nuotraukas, stebėjosi: yra nuotraukų, kuriose sunku atpažinti, kad tai mūsų krašto vaizdai.

Kaip informavo K. Geršvaltaitienė, paroda keliaus ir po kitas rajono seniūnijas, miestelius, kur žmonės galės ją aplankyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.