Visiškai atnaujintas V. Kudirkos muziejus: iš buvusio pastato liko tik sienos

kudirkos muziejusSima KAZARIAN

Planuojama, kad rudeniop turėtų atnaujinti veiklą suremontuotas Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos muziejus. Remonto darbams jis buvo uždarytas nuo 2014 m. gruodžio. Iki tol muziejaus būklė buvo kritiška.

Nuotr. Projekto autorė Viltė Janušauskaitė (dešinėje) teigė, kad muziejaus remontas žmonių poreikius turės tenkinti vieną–dvi dešimtis metų į priekį.

V. Kudirkos muziejus yra Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys. Rūpesčius jis pradėjo kelti praėjus nedaug laiko nuo atidarymo.

Už aukotojų lėšas – statybų brokas

Muziejaus statybos prieš 17 metų kainavo beveik 4 mln. litų. Iš pradžių buvo naudojamos V. Kudirkos labdaros fondo aukotojų lėšos, vėliau statybų finansavimą perėmė valstybė. Ilgai laukto 1998 m. iškilmingai atidaryto pastato defektai išryškėjo praėjus vos keleriems metams, o būklė per dešimtmetį tapo kritiška. Pietinė pastato siena buvo suirusi, nes ja tekėjo vanduo nuo viršuje esančios terasos.

2014 m. muziejaus remontui iš valstybės investicinių lėšų buvo skirta 601,4 tūkst. eurų.

Remonto darbų užsakovo funkcijas vykdo valstybės įmonė „Lietuvos paminklai“. Rangovas išrinktas konkurso būdu, tai mažiausią kainą pasiūlęs UAB „Rūdupis“.

Projekto autorė Viltė Janušauskaitė teigė, kad darbo metu išryškėjo nemažai buvusių statybų broko, kurį teko ištaisyti, tačiau ypatingų keblumų darbo metu patirti neteko.

„Šiam pastatui lėšos vėl bus skiriamos negreit, todėl dirbome atsižvelgdami į tai, kad remontas turės tarnauti dešimt, o gal net dvidešimt metų“, – teigė V. Janušauskaitė.
Manoma, kad statybų darbai muziejuje pasibaigs liepos pabaigoje.

Remontas – kapitalinis

Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojas ūkiui Eugenijus Danielius pasakojo, kad atliktas kapitalinis muziejaus remontas: sutvarkytos ir apšiltintos pastato sienos, apšiltintas stogas ir pakeista jo danga. Suremontuota terasa, per kurią į patalpas tekėjo vanduo.

„Pakeisti visi lauko ir vidaus inžineriniai tinklai: elektros, apsauginė ir priešgaisrinė signalizacija, kompiuteriniai tinklai, vandentiekio, kanalizacijos, šildymo ir ventiliacijos. Įrengtas naujas patalpų apšvietimas“, – vardijo E. Danielius.

Muziejuje bus geresnės sąlygos neįgaliesiems, pagal naujausius reikalavimus jiems įrengtas keltuvas į antrą aukštą, pritaikytas atskiras tualetas. Pertvarkytos ir kitos higienos patalpos, įrengtas dušas. Pakeisti naujais pastato langai ir durys iš šilto duraliuminio profilio su stiklo paketais. Kai kur pakeista grindų danga, perdažytos vidinės bei fasadinės sienos. Baigiami tvarkyti pagrindiniai ir tarnybiniai laukiniai laiptai. Muziejaus teritorija aptverta nauja metaline tvora, sumontuotas ūkinis sandėliukas.

Geoterminis šildymas

Muziejuje įrengtas geoterminis šildymas, išgręžti šeši gręžiniai. Esant per mažai temperatūrai kaip papildomas šaltinis numatytas elektrinis šildymas. Nesant elektros (avarijos atveju) įrengtas dyzelinis elektros generatorius.

„Geoterminis šildymas puikiai pasiteisino: šią žiemą nereikėjo papildomai naudoti elektros. Buvo tikrai šilta, nors remonto sąlygomis dažnai varstomos durys. Muziejuje buvo 20–21 laipsnis šilumos“, – džiaugėsi muziejaus vedėja Irena Zinkevičienė.

Ruošiamasi atidarymui

Į muziejų jau vežami baldai, Vilniuje ruošiama nauja ekspozicija.

„Laukiame muziejaus atidarymo, jo proga pristatysime sausio mėnesį išleistą knygą-straipsnių rinkinį „Kudirkos Naumiestis: praeitis ir dabartis“, kurią redagavo profesorė Giedrė Čepaitienė“, – planus pasakojo I. Zinkevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.