Bendruomenių mugėje Vilniuje zanavykai pristatė savo kraštą

parodoje bendruomenesRugsėjo 2 d. Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose, įvyko pirmoji tarptautinė vietos bendruomenių mugė, kurioje dalyvavo ir šakiečiai. Mūsų krašto žmonės mokė verpti, austi, pristatė krašto kulinarinį paveldą, mugės dalyviams mielai dalijo patarimus apie liaudies medicinos priemones. Gelgaudiškiečiai demonstravo dvaro šokius.

Nuotr. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas aplankė Sudargo bendruomenės moteris, kurios svečiui pasiūlė pačių keptų grybukų.

Tarptautinėje vietos bendruomenių mugėje dalyvavo Šakių krašto vietos veiklos grupės darbuotojai ir 43 rajono bendruomeniečiai. Rajono bendruomenių asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė teigė, kad renginys buvo skirtas Bendruomenių metams, o mugės tikslas – pristatyti vietos bendruomenių veiklą, jose sukurtus tautinio paveldo produktus ir amatus, turistinius maršrutus, edukacines programas ir kt.
 
Vykusiame mažųjų kultūros sostinių renginyje, kurį vedė rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis, tautinius ir dvaro šokius demonstravo Gelgaudiškio šokėjai. Verpti vilnas verpimo rateliu mokė liepalotiškė Rūta Bučinskaitė. Girėniškiai Irena ir Jonas Sakalauskai mokė austi tautines juostas. Visus ypač nustebino, kaip tokį moterišką darbą puikiai moka Jonas. Sudargo bendruomenė pristatė sertifikuotus grybukus ir keksiukus, naumiestietė Jolanta Puidokienė – keptas eglutes. Tarpučių bendruomenės centro „čeraunykės“ sėkmingai patarinėjo, kaip liaudies medicinos priemonėmis gydyti įvairias ligas.

G. Šnirpūnienė pasakojo, kad mugėje savo šalies bendruomenines veiklas pristatė atstovai iš Švedijos, Lenkijos bei Estijos. Vyko konferencijos, kurių metu buvo diskutuota apie bendruomenės, miesto ir kaimo integracinių ryšių stiprinimą. Šakiečiai grįžo pasisėmę patirties, susipažinę su kitų regionų kulinariniu paveldu ir amatais, maloniai pabendravę su Lietuvos Vyriausybės atstovais, Seimo nariais ir kitais garbiais svečiais.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau kaip 1800 vietos bendruomenių, pirmoji buvo įsteigta dar 1995 m.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.