Knygnešių takais keliavo 46 žygeiviai

knygnesiu takaisPrasmingai buvo prisiminti mūsų krašto knygnešiai. Jų prieš šimtmetį vaikščiotais Slavikų, Sudargo keliais praėjusį šeštadienį pasiryžo eiti net 46 žygeiviai, nukeliavę penkiolika kilometrų.

Nuotr. Apie 15 km kelionę pėsčiomis žygeiviams primins specialūs liudijimai, pademonstravusiems geriausias žinias atiteko ir specialūs prizai.

Bunikių bendruomenės „Kregždantė“ idėjai prisiminti lietuviško žodžio nešėjus pirmiausiai pritarė Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

„Prisiminti istoriją galima ir kitokia forma, pavyzdžiui, keliaujant pėsčiomis“, – sakė vienas iš žygio organizatorių Ričardas Žilaitis.
 
Ankstų šeštadienio rytą žygeiviai susirinko Slavikų Šv. Onos bažnyčios šventoriuje prie varpinės. Čia juos pasitiko miestelio seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis ir bendruomenės centro pirmininkė Renata Baltrušaitienė. Jie pasakojo apie šios varpinės rūsio svarbą – pasirodo, jis knygnešių laikais buvo naudojamas kaip uždraustos literatūros slėptuvė. Slavikų kapinėse palaidoti 9 garsūs knygnešiai, ant jų kapų buvo uždegtos žvakutės. Slavikų šventoriuje pastatytas stogastulpis jiems atminti.

Iš Slavikų žygeiviai pėsčiomis patraukė Sudargo link. Paėjėję keletą kilometrų, sustojo poilsio. Tiesa, čia nuobodžiauti neteko, nes visuomenės sveikatos biuro darbuotojos Vilma Mažeikaitė ir Justė Naujokaitytė pravedė viktoriną ir patikrino žinias apie sveikatą. Už teisingus atsakymus visi buvo apdovanoti įvairiais prizais.

Kitas sustojimas buvo Rociškių užkarda. Čia žygio dalyviai apsistojo ilgiau: stebėjo kinologo su tarnybiniu šunimi pasirodymą, vaišinosi UAB „Gulbelės“ išvirta žirnių koše, žaidė ir sportavo.

Iš čia kelias vedė toliau Sudargo link. Žygeiviai sustojo Sudargo kapinėse ir uždegė žvakeles knygnešiams Martynui Sederevičiui ir Serafinui Laurynui Kušeliauskui.

Paskutinė žygio stotelė – Kidulių pagrindinės mokyklos Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyrius. Čia žygeiviai nusiprausė dulkes ir prakaitą bei dalyvavo mokyklos pavaduotojos ugdymui Almos Dragūnaitienės suorganizuotoje viktorinoje apie knygnešius. Visiems žygio dalyviams buvo įteikti specialūs liudijimai apie dalyvavimą žygyje.

Gražią iniciatyvą parodė rėmėjai: rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas ir AB „Swedbank“ pietų Lietuvos filialas Slavikų ir Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinėms mokykloms padovanojo knygų ir įvairių mokymui skirtų priemonių. Kęstutis Smirnovas įteikė žurnalų ir kitos informacijos apie sportą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.