Žolinę gelgaudiškiečiai pasitiko įvairiaspalvėmis žolynų puokštėmis – fejerverkais

Gelgaudiškio miestelio šventę – Žolinę gelgaudiškiečiai pasitiko įvairiaspalvėmis žolynų puokštėmis – fejerverkais, kurios nuo ankstyvo ryto, o kitos iš vakaro viena už kitą gražesnės rikiavosi Taikos gatvės pakalnės dalyje ir bažnyčios prieigose. Ši graži, populiarėjanti tradicija jau kelinti metai iš eilės buria bendruomenę miestelio puošybai. Šiemet sukurtos net 22 puokštės, bylojančios  beribę autorių fantaziją ir išmonę. Stebino ne tik iš žolynų, gėlių, švendrų, medžio žievių, javų varpų sukurtų fejerverkų grožis, bet ir jų  pavadinimai: „Tūkstantis žiedelių Lietuvai“  (Virginija Bataitienė) “Vaikų šypsenos“ (GBC vaikų dienos centro), „Vaivorykštės spalvos“ (D. Skinkienė ir R. Anziulevičienė), „Pas močiutę augau“ (Raimonda, Remigija, Vilija), „Blizgesys ir skurdas“ (M. Venienė), „Vasaros išdaiga“ (A. Krankauskaitės), „Pajūrio nostalgija“ (Jūratė iš Jaunimo gatvės). Puokštes kūrė ir gatvių komandos, kaip antai Jaunimo gatvės, ar Darbininkų gatvės jaunimėliu pasivadinę, autorių kolektyvai: Močiutė ir Vaida, Sandra ir Milda, Pakalnės Povilaičiai. Dydžiu ir išmone stebino GSIM kolektyvo puokštė su malda, vaizduojanti gausybės ragą, UAB „Valifloris“, Skirmantės ir Ko puokštės „Vasaros atodūsis“ ir „Tūkstantmečio Žolinė“. Sulaukta ir vyriškos kūrybos.  Pas močiutę S. Samajauskienę vasarojantis Mindaugas Jaunulaitis eksponavo puokštę “Sutinkant rudenį“, o Vytautas ir Kęstutis iš avižų bei dobilų sukurtą - „Šėriau, šėriau sau žirgelį“. Gaila, bet jos autoriai iki galo taip ir liko neišaiškinti.
 
Nuotr. Kryžiaus šventinimas senosiose dvaro kapinėse.

Iš viso kašto pasipuošę parapijonys bei svečiai gausiai dalyvavo net trejose Šv. Mišiose, kurias aukojo ir joms patarnavo ne tik mūsiškis klebonas Alfredas Nėnius, bet ir tėviškėn grįžęs kunigas daktaras Rimutis Skinkaitis, bei  kaimyninių Kaimelio, Slavikų parapijų kunigai. Mišių didingumą stiprino ne tik besimeldžiančių gausa, dailiom puokštėm išpuošta bažnyčia, bet ir atnaujintas bažnytinio choro giesmių repertuaras.

Tuoj po Sumos  giesmių procesija gelgaudiškiečius sukvietė į senąsias baronų kapines dvaro parke, kur kunigai A. Nėnius ir R. Skinkaičtis pašventino atminimo kryžių. „Apleistos vienų iš mūsų krašto istorijos kūrėjų kapinės - mūsų gėda ir klaida, kurią stengiasi ištaisyti šiandieninės kartos“, - sakė ceremoniją organizavęs Gelgaudiškio kultūros centro direktorius E. Pilypaitis. Pasak čia kalbėjusio kraštotyrininko Antano Bajerčiaus, kapinėse palaidotos kelios buvusių Gelgaudiškio dvarininkų baronų Koidelių kartos. Apie 1920 metus čia palaidota paskutinė iš užsienio atvežta baronienė. Po Antrojo pasaulinio karo kapinės pradėtos niokoti lobių, ar brangenybių ieškojusių vandalų, sudaužyti antkapiai ir paminklai, sugriauta čia buvusi koplyčia bei tvora. Tarybiniais laikais tik besimėtančios jų nuolaužos bylojo apie čia buvusias kapines. Ir tik prieš keletą  metų aktyvių bendruomenės narių dėka imtos organizuoti kapinių tvarkymo talkos, atsodinta kadais čia buvusi eglių alėja, surinktos ir į vieną vietą suneštos paminklų ir antkapių nuolaužos. Dar pernai Gelgaudiškio kultūros centras parašė projektą, kurį finansavo Kultūros rėmimo fondas. Šių lėšų dėka pastatytas atminimo kryžius. Metalinę kryžiaus dalį nukalė rajone žinomas kalvis R. Stanaitis, akmeninę  – Vidas Cikana. Prie kryžiaus pastatymo taip pat prisidėjo Gelgaudiškio seniūnija, bendruomenės centras, bei UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“.

Pavakare šventė persikėlė į vasaros estradą, kur mažuosius linksmino vaikų dainavimo studija „Linksmoji šypsena“. Pirmą kartą į didesnę sceną iškopė neseniai susibūrusi Gelgaudiškio jaunimo grupė MEG (G. Navikauskaitė ir E. Rinkevičiūtė – vokalas, D. Misevičius ir V. Liubinas – gitaros, M. Rinkevičiūtė – būgnai), romansų valandą padovanojo „Šakijos“ kolektyvas iš Šakių (vadovė V. Snudaitienė), kaimiškų vakaruškų nuotaika užkrėtė Slavikų kaimo kapela (vadovas V. Sprainaitis). Jau temstant visus jaunatviškai nuteikė TV projekto „Kelias į žvaigždes“ dalyviai Dūmas ir Grūdas, savo nuoširdumu scenoje sužavėję ne tik jaunimą, bet ir brandesnio amžiaus žiūrovą, bei šventės organizatorius užkulisiuose. Pasak jaunųjų dainininkų, televizija pateikė visai kitokius jų charakterius. Išties tai paprasti, nuoširdūs, kaip sakoma „šilti“ jaunuoliai. „Patys nuoširdžiausi žmonės yra mažuose miesteliuose. Norisi bėgt iš sostinės ir apsigyvent kur nors provincijoje, nuosavame name“, – šventės organizatoriams atviravo Pabradėj užaugęs, dabar Vilniuje gyvenantis bei dirbantis, pramonės inžineriją studijuojantis Grūdas. Keisdamas kostiumus ir amplua (džentelmeno, Kriziaus, aerobikos trenerio) po sceną dūko Dūmas, kiek intelektualesnėmis dainomis žiūrovų sielas gaivino Grūdas. Populiarių dainų pyne koncertą užbaigė gelgaudiškietis vokalistas Raimondas Stankaitis. Jaunimą diskotekoje iki paryčių su Juliumi Žilinsku priešakyje linksmino didžėjai.

Šventės metu apdovanoti puokščių autoriai, seniūno V. Dabravolskio padėkos raštais už pilietinę iniciatyvą puoselėjant ir gražinant Gelgaudiškio aplinką apdovanoti gelgaudiškiečiai Aldona  Lietuvninkienė, Danutė Kerinienė, Kajetonas Zakarevičius, už Gelgaudiškio atstovavimą valstybiniuose renginiuose – Pijus Damušis, už seniūnijos atstovavimą sportinėse varžybose ir etnokultūros puoselėjimą – Vaidas Dėdynas.

Šventę organizavo Gelgaudiškio kultūros centras, talkino Gelgaudiškio seniūnija, kuri buvo ir pagrindinė renginio rėmėja. Šventę taip pat parėmė A. Varankevičienės IĮ, Saulius Ambrazevičius, UAB „Gemesta“, UAB „Valifloris“, Ričardas Velička.

Ačiū visiems prisidėjusiems prie šventės ruošimo darbų. Darniai dirbam, darniai ir švenčiam.
 
 Lina Uždravienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.