Kiduliečiai nenori likti podukros vietoje

kiduliai navlickiene
Nuotr. Kidulietė Inga Navlickienė (kairėje) teigė, kad gyventojai turi būti drąsūs ir siekti, kad miestelyje būtų įsteigtas kultūros centras, nes jie nenori būti prijungti prie Šakių kultūros centro.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Penktadienio vakarą Kidulių dvare rinkosi miestelio bendruomenės centro „Vinkšnupis“ nariai ir kiti gyventojai, kurie nepritaria planuojamiems kultūros įstaigų tinklo pokyčiams ir nori būti nepriklausomi bei steigti naują juridinį vienetą – Kidulių kultūros centrą.

Nuogąstavimai

Prasidėjus susirinkimui kidulietė, rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriuje dirbanti Inga Navlickienė visiems trumpai papasakojo apie kultūros įstaigų tinklo pertvarkos planą, kokie darbai buvo atlikti per 2015–2016 m. ir kokie numatomi ateityje.

Kiduliečius labiausiai neramina ateities planai. Rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus potvarkiu sudarytos už tinklo pertvarką atsakingos komisijos užmojis – juridiškai įteisinti visų seniūnijų darinius (laisvalaikio sales, padalinius) juos prijungiant prie juridinių centrų. Pirminiame variante buvo numatyta Kidulius prijungti prie Gelgaudiškio dvaro arba kultūros centro, tačiau susitikime dalyvavęs Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis pranešė: Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės teigimu, Kiduliai būtų jungiami prie Šakių kultūros centro. Kidulių miestelio gyventojai įsitikinę – jeigu bus atliktas toks „perversmas“, jie, liaudiškai tariant, liks „podukros vietoje“.

Šiuo metu rajone yra penki juridinį statusą turintys kultūros centrai, taip pat planuojama, kad tokį statusą įgis ir Griškabūdžio kultūros centras. Kultūros centras nuo laisvalaikio salės skiriasi tuo, kad kultūros centras yra juridinis vienetas, o laisvalaikio salė, kaip Kidulių, neturi juridinio statuso. Valdžia siekia, kad įstaigos taptų stipresnės ir nori jas sujungti.

Tiesa, I. Navlickienė apgailestavo, kad lentelę, kurioje buvo nurodyti preliminarūs laisvalaikio salių prijungimo variantai prie kultūros centrų, pamatė tik valandą prieš spalio mėnesio pabaigoje vykusį posėdį, kuriame dėl pertvarkos plano diskutavo Kultūros ir turizmo skyriaus darbuotojai, seniūnai bei juridinį statusą turinčių rajono kultūros centrų direktoriai.

„Manau, kad nėra gerai, kai ne visi kultūros skyriaus darbuotojai žino tokius dalykus. Visi puikiai žino, kad aš esu kidulietė, galbūt viskas tuo ir pasakyta“, – atvirai kalbėjo I. Navlickienė.

Moteris iškėlė retorinį klausimą, iš kur apskritai tas noras Kidulių laisvalaikio salę prie kažko jungti. Jos nuomone, darbas čia vyksta aktyviai, nuo 2014 m. organizuojami rimti ir visame rajone matomi renginiai – „kiduliečiai nėra apsnūdę“.

Nori steigti kultūros centrą

Susirinkusiems buvo teigiama, kad kiduliečiai turi tris variantus – jungtis prie Šakių kultūros centro, jungtis prie Gelgaudiškio kultūros centro ar steigti Kidulių kultūros centrą, kviečiant prie jo prisijungti Sudargo ir Slavikų laisvalaikio sales.

„Kultūros centrai ir turėtų būti dvaruose. Kaip kultūros paveldo specialistė niekaip nesuprantu, kaip gali būti kitaip. Juolab kad Kidulių dvaras jau pradėtas gaivinti. Nestovime vietoje, darome viską, ką galime, darome iš širdies, manau, turime visas galimybes. Svarbiausia – nebūti pasyviems“, – kalbėjo moteris.

M. Mykolaitis patikslino, kad pagal pirminį planą turėtų keistis tik kultūros darbuotojų pavaldumas, o visa ūkinė dalis liktų seniūnijų priežiūroje. Tačiau pradeda aiškėti, kad tikriausiai ir ūkinė dalis pereitų kultūros centrų žinion. Kiduliečiams iškilo klausimas, kas gali užtikrinti, jog ateityje nebus mažinamas etatų skaičius. Ne iš vieno gyventojo lūpų susirinkime teko išgirsti, jog reformos, optimizacijos ar kaip jas bepavadinsi – nieko gero nedavė: iš pradžių gal ir gerai, tačiau vėliau viskas einasi tik blogyn.

Seniūno manymu, galima duoti 99 proc., kad savivaldybė dar vieną juridinę įstaigą įsteigs Griškabūdyje, kiduliečiams šansų 5–10 proc. Tačiau I. Navlickienė seniūnui atšovė, kad nesvarbu, jog galimybė yra tik 5–10 proc., ji vis tiek yra ir gyventojai nepasiduos. Oficialiu raštu dėl kultūros centro steigimo bus kreipiamasi į rajono savivaldybės tarybą. Taip pat į Kidulius atvykti bus kviečiami Finansų komiteto nariai bei Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas.

Bediskutuojat kidulietis Vincas Kriščiūnas ragino gyventojus nieko nebijoti, parengti rajono savivaldybės tarybai skirtą atitinkamą raštą ir steigti kultūros centrą.

„Jeigu rajono savivaldybės tarybai būsime nepatogus akmenėlis bate – tai nieko blogo“, – susirinkusius drąsino V. Kriščiūnas.

Baigiantis susirinkimui gyventojams buvo pateikti trys lapai, jie turėjo pasirašyti, už kokias permainas balsuoja – už Kidulių laisvalaikio salės prijungimą prie Gelgaudiškio arba Šakių kultūros centrų arba už tai, kad miestelyje būtų steigiamas naujas juridinis vienetas – Kidulių kultūros centras. Žinoma, pastarasis variantas laimėjo. Tiesa, prašymas steigti Kidulių kultūros centrą rajono savivaldybės administracijai buvo įteiktas ne tik bendruomenės, bet ir seniūnijos vardu. Paaiškėjo, kad dėl besikeičiančio Vietos savivaldos įstatymo pertvarkos vykdymas atidėtas iki ateinančių metų sausio mėnesio pabaigos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.