Šakių kalendorius – it paminklas kraštui

kalendorius
Nuotr. Šakių kalendoriaus sudarytoja Lina Eringienė (kairėje) ir renginio vedėja Violeta Simonavičienė 2017 metų Šakių kalendorių pristatė kaip žaliuojančią girią ir pakvietė visus po ją pasivaikščioti – kartu pavartyti kalendoriaus lapus.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Į 2017 metų kalendorių sugulė mūsų krašto žmonių mintys, jų darbai, iškilios šventės, o ir netektys, iškiliausi įvykiai ir žymiausios datos. Šakių biblioteka kalendorių visuomenei pristato jau aštuonioliktąjį kartą.

Sausio 6-ąją, Trijų karalių dieną, sakoma, baigiasi šventinis laikotarpis, tad, pasak renginyje kalbėjusios savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjos Augenijos Kasparevičienės, nuo Trijų karalių, kai pristatytas Šakių kalendorius, gyvenimas Šakiuose stoja į savo vietas.

„Šiandien pasnigo, diena pailgėjo, o kalendorius surikiavo tolimesnį mūsų gyvenimą, dienas, įvykius visiems metams“, – samprotavo A. Kasparevičienė.

Kaip kasmet, kalendoriumi nešini atėjo Trys karaliai, kurie kvietė gausiai susirinkusius šakiečius kalbėti naują Rožinį... versti Šakių krašto istorijos lapus: 1907 m. „vandenių“ streikas Šakiuose, 1952 m. suplevėsavo Trispalvė virš vandentiekio bokšto, šiemet Šakių viešajai bibliotekai – 80 metų...

„Čia namai, mielos gatvės ir žemos tvorelės. Čia bokštas bažnyčios it žvakė grabnyčios. Čia širdys nutyla, kai vėliavos kyla... Pažinę tai, kas jungia mus, sustiprinkim tikėjimą gyvenimu, savimi ir artimais“, – eilėmis kalbėjo susirinkusiems Trys karaliai ir kvietė imti kalendorių ir skaityti, kaip skaityti kvietė Martynas Mažvydas.

Pavartyti šių metų kalendoriaus lapus drauge pakvietusios renginio vedėjos Lina Eringienė ir Violeta Simonavičienė pranešė, kad 2017-uosius pasitinkame kaip Reformacijos, Lietuvių kalbos, Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metus.

„Prasminga, nes būtent ant jų gynybai spietėsi mūsų protėviai, palikdami ne tik kultūrinio pažinimo pėdsakus, kurių vis dar randa šiandienos archeologai, bet ir savo gimtinės meilės, jos puoselėjimo ženklus“, – kalendoriuje rašo rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis.

Šiais metais kalendorius pristatytas kaip amžinai žaliuojanti giria, o jame aprašyti žmonės palyginti su medžiais, kurie gimsta, gyvena ir miršta. O kokie gi medžiai auga Šakių istoriniame tankumyne? Su kietais riešutmedžiais palyginti leidinio redaktorė Nijolė Vaičiulienė ir jos talkininkė Janė Zybertienė, nuotraukų autorius Vidas Venclovaitis bei iliustracijų autoriai – Janina Marcinkevičienė, Rasa Uzialienė, taip pat Rimutės Amonienės, Jūratės Žalnorienės, Galinos Sniečkuvienės mokiniai ir kt. Po gerą žodį ištarta ir Bernardui bei Vincentui Aleknavičiams, Romui Bacevičiui ir Kęstučiui Vaičiūnui, visiems, kurie prisidėjo prie kalendoriaus išleidimo.

„Susipažinkime su mūsų krašto ganytojais, dvasininkais Broniumi Paukščiu, Antanu Palubinsku, Antanu Urbonavičiumi, Pranu Liutvinu, uoliai Viešpaties vynuogynuose besidarbuojančiu Artūru Sederevičiumi“, – lygino su ąžuolais L. Eringienė kalendoriuje aprašytus dvasininkus.

Iškilūs krašto medikai – Antanas Ižganaitis, Juozas Jonaitis, Dalia Žeromskienė, Daina Bagdonienė bei Šakių pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai ir jų vadovė Rima Laukaitienė – palyginti su žaliuojančiomis eglėmis. Taip pat buvo pasivaikščiota po kadagyną, kur įsikūrusi meno gildija, mūsų krašto meno kūrėjai ir žodžio meistrai. Rašytojai ir poetai buvo palyginti su beržais, o liepos – tai mūsų krašto iškilūs švietėjai ir pedagogai.

Šakių ir Sudargo evangelikų liuteronų parapijų klebonas Virginijus Kelertas pabrėžė, kad šis kalendorius – tai tarsi paminklas Šakių kraštui.

„Šis leidinys – tai paliktas pėdsakas, kuris išliks ateinančioms kartoms. Linkiu, kad po savęs nepaliktumėte tuščių piliakalnių, ištuštėjusių sodybų, išnykusių kaimų, o susitelkę keliautume per 2017-uosius – Viešpaties metus“, – kvietė kunigas.

O kalendoriaus sumanytojams – Šakių viešosios bibliotekos kolektyvui – linkėta kantrybės, kūrybiškumo, išminties bei ilgaamžiškumo... L. Eringienė pažadėjo, kad reikšmingiausią knygą – Šakių kalendorių šakiečiai išvys ir 2018 metais.

Kalendoriaus sudarytojai renginio dalyviams ir visiems skaitantiems palinkėjo stabtelėti prie kiekvieno straipsnelio, pasak V. Simonavičienės, gal ten yra kokia nors žinutė...

Į kalendoriaus pristatymą atvykusi aktorė Nijolė Narmontaitė stebėjosi, kad ji nėra mačiusi analogo šakiečių kalendoriui. Sveikindama šventės dalyvius ji sakė, kad Trys karaliai neša sėkmės kibirkštį, vilties, gerumo, meilės, sveikatos ir turto simbolius. Kvietė susirinkusius įsileisti juos kasmet į savo namus, visiems linkėjo palankaus vėjo 2017-aisiais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.