Šakiečiams modernaus kultūros centro atidarymo dar teks palaukti

kulturos centras vainius
Nuotr. Rajono savivaldybės ir rangovo „Rūdupis“ atstovai įdėmiai apžiūrėjo visas rekonstruojamo pastato patalpas, aptarė darbų eigą bei šiuo metu aktualiausias problemas.

Violeta SEREDŽIUVIENĖ

Šakiečių akys jau, ko gero, priprato prie informacinio stendo, skelbiančio apie Šakių kultūros centro rekonstravimą. Priminsime, jog pastato rekonstrukcijos darbų pradžia buvo 2015 m. birželis, o numatyta darbų pabaiga – 2017 m. gruodis. Tačiau neskubėkime džiaugtis – geriausiu atveju dėl nepakankamo finansavimo pabaigtuvės nusikels į 2018-ųjų pabaigą.

Šios savaitės pradžioje rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius, Regioninės plėtros skyriaus vedėjas, projekto vadovas Vitas Girdauskas bei Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius rekonstruojamame pastate surengė susitikimą su darbus vykdančios UAB „Rūdupis“ direktoriumi statybai Romualdu Vasiliausku bei statybos darbų vadovu Romu Petrulioniu. Daugiau kaip dvejus metus vykdomi Šakių kultūros centro rekonstrukcijos darbai ypač domino vicemerą B. P. Vainių, kuris nuo šiol kuruos rajono ūkinius reikalus. Susirinkusieji įdėmiai apžiūrėjo visas rekonstruojamo pastato patalpas, aptarė darbų eigą bei šiuo metu aktualiausias problemas.

Kaip pastebėjo statybų bendrovės „Rūdupis“ atstovas R. Vasiliauskas, pagrindiniai ir sunkiausi statybos darbai atlikti, o vaizdas iš esmės pradės keistis tik tuomet, kai bus pradėtos dėti grindų ir sienų plytelės, pajudės į priekį kiti patalpų vidaus apdailos darbai. Rangovas neslėpė, kad vykdyti statybos darbus buvo tikrai nelengva. „Tekos stiprinti pamatus ir sienas. Juk pastatui beveik 60 metų, todėl kiekvieną kartą statybininkams teko susidurti su įvairiais keblumais ir prisitaikyti prie esamos situacijos. Daug paprasčiau ir pigiau būtų buvę nugriauti seną pastatą ir pastatyti visiškai naują“, – atvirai kalbėjo R. Vasiliauskas. Jo žodžiams pritarė visi susitikimo dalyviai. „Deja, tokia mūsų valstybėje tvarka – Kultūros ministerija finansuoja tik senų pastatų rekonstravimą, o ne naujas statybas“, – paaiškino V. Girdauskas.

Šakių kultūros centre – moderniausios technologijos Lietuvoje

Šakių kultūros centro rekonstrukcija iš viso šalies biudžetui kainuos 2,5 mln. eurų, iš jų daugiau kaip 1,5 mln. eurų skirta statybos darbams finansuoti. Likusi dalis lėšų, daugiau kaip milijonas eurų, bus investuota į įvairią technologinę įrangą, kėdes, kitus vidaus patalpų įrenginius. Specialiai moderniai įrangai, leisiančiai žiūrovų salę ir sceną transformuoti į amfiteatrą arba horizontalią erdvę, įsigyti turės būti skelbiami nauji viešųjų pirkimų konkursai. Pasak vicemero B. P. Vainiaus, minėtiems pirkimams gali būti sugaišta apie pusmetį – teks rengti tarptautinius viešuosius pirkimus, mat Lietuvos verslininkai tokios įrangos negamina. Naujojoje salėje vietoj buvusių 316 bus įrengta 382 žiūrovų vietos, įskaitant ir vietas balkone. Pasak UAB „Rūdupis“ direktoriaus statybai R. Vasiliausko, tokią modernią besitransformuojančią žiūrovų salę bendrovės statybininkams teks montuoti pirmą kartą – tokios įrangos Lietuvoje dar neturi nė vienas pramogų centras.

Negavus iš ministerijos lėšų, laukia rimtos bėdos

Stringant finansavimui, šiuo metu šiek tiek sulėtėjo pastato rekonstrukcijos darbai. Projekto vadovas V.Girdauskas ir rangovai viliasi, kad Kultūros ministerija bent dalį šiais metais žadėtų skirti lėšų atiduos artimiausiu metu. Kitu atveju laukia rimtos problemos.

„Dar su ankstesne rajono valdžia ir ministerijos atstovais diskutavome ir žadėjome, kad gal ir vykdysime darbus į skolą, kadangi pagal nustatytą terminą rangos darbų sutartį galime pratęsti tik pusmečiui. Jeigu per tą laiką mes neužbaigiame darbų, Viešųjų pirkimų tarnyba gali paprašyti nutraukti sutartį ir konkursą skelbti iš naujo pradėtiems darbams užbaigti. Tokią patirtį mes jau esame turėję. Tada jau atsirastų rimtų problemų – liktų neužbaigta statybos darbų maždaug už 100 tūkst. eurų“, – apie gresiančias problemas kalbėjo R. Vasiliauskas. Regioninės plėtros skyriaus vedėjo V. Girdausko teigimu, jei bus skirtas finansavimas, statybininkai visus statybos darbus suspėtų užbaigti dar šiais metais. Tuomet lauktų sudėtingi patalpų vidaus įrangos montavimo ir įrengimo darbai. Kitais metais šiems darbams vykdyti rajonas tikisi gauti likusį finansavimą – daugiau kaip vieną milijoną eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.