Po muziejų pasklido karpiniai

karpiniai
Nuotr. Popietės dalyviai galėjo išmokti tradicinių karpinių amato paslapčių, pavyzdžiui, kaip iškarpyti snaigę.


Zanavykų muziejus, besibaigiant Tautinio kostiumo metams, pakvietė dar kartą atsigręžti į tautinį kostiumą ir surengė tautodailininkės Julijos Macijauskienės ir Vilkaviškio rajono kūrybinės grupės „Sėjinis“ karpinių parodą „Tautinis kostiumas popieriaus karpiniuose“.
 
Praėjusį ketvirtadienį Zanavykų muziejaus erdves nuklojo nuostabūs meno kūriniai – karpiniai.

Karpinys – tai unikalus kūrybinis darbas iš popieriaus, sukurtas žirklėmis ar rėžtuku. Karpiniai iš kitų popieriaus darbų išsiskiria savo turiniu – jie atspindi originalią liaudies kūrybinę savimonę, etninę krašto kultūrą.

Parodoje buvo pristatyti kidulietės Julijos Macijauskienės erdviniai karpiniai. J. Macijauskienė yra gerai žinoma Šakių rajono tautodailininkė, įvaldžiusi įvairias kūrybos sritis – kuria medžio dirbinius, išbando keramikos amatą. 2013 m. gavo „Metų tautodailininkės“ titulą kaip karpinių meistrė.

Dar vieni parodos dalyviai – kūrybinė grupė „Sėjinis“. Tai Vilkaviškio rajono popieriaus karpinių meistrus jungianti, regiono tautodailę įvairiuose renginiuose reprezentuojanti grupė. Bendram tikslui grupę subūrė dailės mokytoja ekspertė Virginija Armanavičienė. Jau nuo 1988-ųjų mokytoja populiarina karpinių meną, savo turimomis žiniomis ir karpymo subtilybėmis dalijasi su moksleiviais, suburia žinomus rajono karpytojus.

Per paskutiniuosius penkerius metus grupės nariai surengė daugiau kaip 30 parodų įvairiuose šalies miestuose ir miesteliuose, dalyvavo įvairiuose renginiuose, simpoziumuose, tarptautinėse parodose, konferencijose, seminaruose. Grupėje kuria buvę ir dabartiniai mokiniai bei į grupę naujai įsitraukiantys karpytojai. Renginyje dalyvavo trys autorės: dailės mokytoja ekspertė Virginija Armanavičienė bei jos mokinės Lina Bakaitienė ir Audronė Radauskienė. Parodoje buvo pristatomi ir grupės „Sėjinis“ narės Vilijos Anskaitienės karpiniai.

Vėliau renginio dalyviai karpinių meno mokėsi surengtoje edukacinėje pamokoje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.