Pasaulinėje gerumo akcijoje dalyvavo ir Sintautų krašto žmonės

fotografijos
Nuotr. Įkurtoje laikinojoje fotostudijoje fotografavosi ir visa šeima, ir atskirai kiekvienas šeimos narys.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gruodžio 2 d. Sintautų kultūros centre tvyrojo gerumo atmosfera. Seniūnijos gyventojus gražino kirpėjos, visažistė, o net dešimt fotografų dovanojo nemokamą fotosesiją. Sintautuose vyko tarptautinis „Help-Portrait“ (liet. „Pagalbos portretas“) fotografų bendruomenės projektas, kurio idėja – nufotografuoti žmogų ir padovanoti jam nuotrauką.

Jau devintus metus didžiulis būrys „Help-Portrait“ fotografų ir savanorių visame pasaulyje žiemos švenčių sezoną pradeda kitaip. Lietuvoje pirmą gruodžio šeštadienį ši akcija vyko dar 20-tyje miestų bei miestelių, kuriuose dirbo savanorių komandos – fotografai, kirpėjai, makiažo specialistai. Akcijos dalyviai atkeliavo ir į Sintautus.

„Į Sintautus atvykome 20 savanorių komanda, skyrėme savo laiką, įrangą ir talentą, dovanojame portretus tiems žmonėms, kurie negali sau leisti jų pasidaryti ir, aišku, dovanojame mažytę šventę, tarsi mažytį kalėdinį stebuklą visiems“, – kalbėjo projekto organizatorė, fotografuojančių moterų klubo narė Jūratė Marinionokienė.

Sintautų seniūnijos socialinių darbuotojų Simonos Dervaitytės ir Vaidutės Cikanavičienės rūpesčiu dalyvauti projekte buvo pakviestos 22 šeimos: daugiavaikės sunkiau besiverčiančios, senyvo amžiaus žmonės, socialiai remtinos šeimos, neįgalieji ir kiti. Visą dieną atvykstančius žmones šiltai pasitiko šios darbuotojos, seniūnija pasirūpino net akcijos dalyvių pavėžėjimu.

Savanorės grožio stilistės ir fotografai dirbo be atokvėpio nuo ryto dešimtos valandos: mamoms ir vyresnėms sesėms visažistės darė makiažą, kiti šeimos nariai lankėsi pas plaukų stilistes, tuo metu mažieji žaidimų kampelyje, pilname žaislų bei spalvotų pieštukų, žaidė ir piešė su atvykusių savanorių vaikais. Su jais puikiai jautėsi dešimties mėnesių Veršių kaimo gyventojas ir dar du vienerių metų mažyliai. Visi galėjo pasivaišinti akcijos dalyvių atsivežtais saldumynais. Smagiausia dienos dalis buvo fotosesija.

Fotostudija įsikūrė Sintautų kultūros centro žiūrovų salėje. Prieš fotoaparato objektyvą šauniai pozavo mergaitės ir berniukai, o patyrusios fotografės priversdavo nusišypsoti net šiek tiek išsigandusius mažylius. Buvo tiesiog negalima atsistebėti, kaip akcijos dalyviai betarpiškai bendravo su kiekvienu atėjusiu ir kiek dėmesio skyrė visai nepažįstamam žmogui.

Pakalbinta jau kirpėjos kėdėje sėdinti jauna moteris Daiva neslėpė džiaugsmo. „Opa“, – tepasakė moteris, žvilgtelėjusi į veidrodį, vėliau dar pridūrė, kad jai ši diena – tarsi dovana. Moteris atviravo, kad į kirpyklą nevaikšto, ilgus plaukus tiesiog supina į kasą. Ir kitos kalbintos moterys pripažino, kad dažniausiai plaukus tvarkosi pačios, atviravo, kad gražinimuisi pritrūksta laiko ir pinigėlių. Dauguma sakė, kad namuose neturi ir šeimos nuotraukos.

Daug gerų emocijų su šeima fotostudijoje patyrusi Rasa iš Veršių sakė, kad pakviesta sutiko dalyvauti akcijoje dėl šeimos... ypač dėl šešių vaikų. Įsikalbėjus apie artėjantį kalėdinį šurmulį, moteris atviravo, kad jai vaikystėje netekę švęsti Kalėdų, nes augo vaikų namuose, todėl dabar ji stengiasi šventę suruošti savo vaikams.

 „Akcijoje dalyvauju jau septyneri metai, kiekvienais metais atvykstu į skirtingas Lietuvos vietas, susitikimai su gyventojais kaskart suvirpina širdį. Buvo toks atvejis, kai į akciją Kaune atvyko keturi vaikai iš vaikų namų, o kiti iš šeimos, pasirodė, kad jie broliai ir seserys. Mes galėjom tik padaryti bendrą nuotrauką, kurioje visi aštuoni vaikai. Susitikimas buvo džiaugsmingas, tik išsiskyrimas vėl sunkus... mums taip pat“, – pasakojo fotografė Danutė.

„Ateina moterys ir totaliai pasikeičia, ir manau, kad kartais tas žmogaus pasikeitimas tampa ta riba, nuo kurios galima atsispirti ir pradėti gyventi kitaip“, – dalijosi mintimis akcijos organizatorė J. Marinionokienė.

Nuo 10 iki 17 valandos Sintautuose apsilankė per 70 žmonių iš visos seniūnijos. Profesionali įrėminta nuotrauka jiems bus įteikta maždaug po savaitės. Akcijos dalyviai atvežė sintautiškiams ir krepšius dovanų.

JAV garsenybių fotografas, šios akcijos pradininkas Jeremy Cowart yra pasakęs: „Noriu parodyti žmonėms, kad jie yra nuostabūs. Noriu, kad jie jaustųsi svarbūs, ypatingi ir vertinami.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.