Zanavykų muziejuje septintą kartą pakvipo namine duona

Rugsėjo 25 dieną Zanavykų krašto muziejuje jau septintą kartą vyko tradicinė edukacinė kultūrinė šventė „Duona zanavykų buityje ir papročiuose“.

Nuotr. Zanavykų krašto muziejaus kiemas buvo pilnas duonos kvapo ir mažųjų klegesio!

Dar visai neseniai duonos kepimas namuose buvo kasdienybė, o šiandieninė mergina, turėdama gatavus produktus, vargiai bemokėtų duonos tešlą užmaišyti. Į Zanavykų krašto muziejuje vykusią duonos šventę sugužėję mažieji Šakių gyventojai turėjo galimybę pamatyti, kaip anuomet gimdavo duonos kepalas, kuris kiekvienoje šeimoje būdavo laikomas šventu.

Duonos kelią iliustravo medinės Antano Lastausko iš Kalvarijos skulptūros. Kaip teigė renginį jau antrus metus organizuojanti Lina Poškevičiūtė, šįkart daugiau dėmesio buvo skiriama vyriškiems darbams: šventės dėmesio centre buvo duonkubilio gamyba. „Mūsų rajone žmogaus, kuris darytų duonkubilius, neradau. Duonkubilių meistras Vitalijus Striuogaitis atvyko iš Marijampolės“,- kalbėjo organizatorė. Kaip žinoma, duonkubilis turi nemažai įtakos duonos skoniui.

Į šventę susirinkę apie 350 vaikų turėjo progą pamėginti kulti spragilais, malti girnomis, sijoti miltus, minkyti duonutę. Muziejininkės virė tradicinę mūsų krašto duonzupę. Renginio organizatorė dėkojo Girėnų bendruomenei, rėmusiai šventę, taip pat įvairiais gardėsiais vaikus vaišinusiai UAB „Gulbelė“ ir ponams Daraškams. Jie suteikė galimybę mažiesiems šventės dalyviams pasmaguriauti ekologiška  duona. Beje, vyras su žmona atskleidė paslaptį, jog, iškepus duoną, toje pačioje krosnyje reikia išvirti obuolių košės. Ji kitąkart kepamai duonutei suteiks puikų aromatą!  

“Draugo” inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.