Šios vasaros bibliotekos naujovė – lauko skaitykla

skaitykla
Nuotr. Lauko skaityklos knygos yra skirtos ne išsinešimui, o skaitymui vietoje, tad bibliotekos darbuotojai tikisi, jog praėjusį šeštadienį iš skaityklos iškeliavusios vaikiškos knygos bus sugrąžintos.

Šią vasarą Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka pristato naujovę – lauko skaityklą „Apkabiname skaitydami“, kurioje patogiai įsitaisius ant sėdmaišių galima smagiai praleisti laiką su knyga rankose. Šalia įrengtuose stenduose galima ir norimą knygą pasirinkti, visai nebūtina užsukti į bibliotekos vidų.
 
Pasak Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Kristinos Lebedžinskienės, mintis įrengti lauko skaityklą buvo susijusi su viso pasaulio zanavykų susibūrimo švente „Apkabink savo kraštą“. Ji neslėpė, jog norėjosi pasipuošti kuo originaliau ir taip pritraukti kuo daugiau svečių ir skaitytojų dėmesio – juk skaitydami apkabiname ne tik Zanavykiją, bet ir visą Lietuvą, visą pasaulį.

Taip atsirado lauko skaityklos idėja, o į kūrybinį procesą įsitraukė visas bibliotekos kolektyvas. Mat reikėjo galvas pasukti, kaip pritvirtinti stendą, kaip padaryti langelius, kaip juos spalviškai susieti su pastato vitražu, kur sudėlioti knygas.

„Džiugu, kad idėja virto realybe ir šią vasarą pirmą kartą savo skaitytojams siūlome praleisti laiką lauko skaitykloje. Žinoma, ji nėra tobula, nes priklausoma nuo oro – knygų langeliai neapsaugoti nuo lietaus, todėl atsargumo dėlei nakčiai ji būna perkelta į bibliotekos vidų. Knygos yra skirtos ne išsinešimui, o skaitymui vietoje, – pabrėžė K. Lebedžinskienė. – Labai tikimės, kad visos praėjusį šeštadienį iškeliavusios vaikiškos knygos perskaitytos sugrįš atgal į lauko skaityklą, kad buvo tik pasiskolintos.“

Direktorės teigimu, šia lauko skaityklos idėja siekiama, kad bibliotekos knygos išeitų vasarą į lauką ir niekieno nevaržomas, be jokių registracijų žmogus galėtų pasiimti patinkančią knygą, ją pavartyti ir nebūtinai perskaityti visą iki galo. Taip tikimasi kuo daugiau žmonių paskatinti ne tik skaityti, bet ir susipažinti su biblioteka ar net savo knygas atnešti į lauko skaityklą.

„Nors Šakiuose lauko skaitykla įrengta pirmą kartą, tačiau visame pasaulyje tai jokia naujovė. Ateinančiais metais planuojame kartu su rajono savivaldybe J. Lingio parke įrengti panašią lauko skaityklą į „Vilnius skaito“, kokia šiemet buvo pristatyta vilniečiams, – prasitarė K. Lebedžinskienė. – Tad, mažais žingsneliais išėję su knygomis į lauko skaityklą, tikimės nužingsniuoti ir į parką.

„Draugo“ inf.


Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.