Cirko stovykla – save atrasti norintiems vaikams

cirkas2
Nuotr. Su cirko virtuve stovykloje susipažįsta rajono dienos centrus lankantys vaikai.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Kiekvieną vasarą ir vaikai, ir tėvai susiduria su tokia pačia problema – ką veikti vasaros atostogų metu? Kaip ir kasmet, Šakių cirko mokykla siūlo puikią išeitį – vasaros stovyklą, į kurią šiemet pakviesti ne tik cirko mokyklos auklėtiniai, bet ir rajono dienos centrus lankantys vaikai. Tai nuostabi galimybė pamatyti cirko užkulisius ir patiems pamėginti atlikti vieną ar kitą cirko triuką.

Pasak Šakių cirko mokyklos vadovų Raimondo ir Itanos Januševičių, šių metų stovykla šiek tiek kitokia – šiemet nuspręsta suteikti galimybę kuo didesnei rajono vaikų grupei susipažinti su cirko menu.

„Nors vasaros atostogų metu visi deklaruoja vaikų užimtumą, tačiau vis tik nėra pasiūlyta tiek veiklų, kad visus juos būtų galima užimti, – konstatavo faktą R. Januševičius. – Šiemet buvo nuspręsta į cirko stovyklą pakviesti dienos centrus lankančius vaikus, kurie negali išvykti į apmokamas stovyklas. Juos čia ir atsivežame, ir parvežame savo transportu. Vienam dienos centrui skiriama viena savaitė. Pas mus jau stovyklavo vaikai iš Lekėčių, dabar atvyksta iš Gelgaudiškio. Po to cirko mokykla laukia Lukšių ir Griškabūdžio dienos centrų vaikų.“

Gelgaudiškio vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Rita Pavalkienė neslėpė, kad stovyklą norėtų lankyti ir daugiau vaikų, tačiau ši galimybė suteikta tik 15-kai. Ji džiaugėsi, kad čia vaikai visą pusdienį gali praleisti labai aktyviai ir cirką pamatyti iš arčiau.

„Bėda ta, kad daugelis vaikų ir tėvų įsitikinę, jog jie nesugebės atlikti vieno ar kito triuko, kokius rodo cirko artistai. Tačiau pabuvę pas mus supras, kad čia nėra nieko virtualaus, kad viskas žemiška, viskas išmokstama ir pasiekiama, tik reikia įdėti pastangų“, – atviravo cirko mokyklos vadovas, pristatydamas projektą „Keliaujanti cirko laboratorija“.

I. Januševičienė prasitarė, kad jau keletą metų ieško sprendimo, kaip vaikus po pamokų nukreipti į įvairias veiklas ne tik cirke, bet ir baseine ar meno mokykloje, o tik po to, 17 ar 18 val., parvežti namo. Dabar  visi vaikai išvežiojami po namus, kai baigiasi pamokos, nes kitaip jiems nėra galimybės sugrįžti.

„Mūsų vizija – į įvairias veiklas pritraukti kuo daugiau vaikų. Tam reikėtų sudėlioti transporto tvarkaraščius taip, kad, pavyzdžiui, antradienį autobusas vyksta Kudirkos Naumiesčio kryptimi, trečiadienį – Kriūkų kryptimi ir t.t. pagal poreikį. Nes nei cirko, nei baseino mes į kitas rajono vietas nenuvešime, o vaikus atvežti galime ten, kur yra bazė, kur vaikai gali išmėginti viską“, – įsitikinusi cirko mokyklos vadovė.

Lukšių vaikų dienos centre dirbančios Vilmos Šimkūnienės manymu, tokių projektų reikėtų daugiau, nes vaikams monotonija greitai nusibosta, o čia jie susipažįsta su cirko virtuve ir turi tiek veiklų – mokosi žongliruoti, lipa į virvę, šokinėja ant batuto, su guma, bandė ir vienratį nusitverti, bet suprato, kad su juo važiuoti ne taip jau paprasta, kaip atrodo iš šono.

„Matau, kad dienos centrų vaikai – tai ne tie, kurie sėdi per dienas prie kompiuterių, tai stiprūs vaikai ir jų baterijų taip greitai neiškrausi, – pastebėjo I. Januševičienė. – Jie rankom įlipa į virvę, ką gali padaryti net ne visi cirko pamokas lankantys vaikai. Yra tokių gabių vaikų, kurie per dieną ar per dvi išmoko ir ant kamuolio pastovėti, ir lėkštę pasukti, ir pažongliruoti.“

Galbūt, iš arčiau susipažinę su cirko menu, vaikai panorės lankyti ir cirko mokyklą. Kas žino, kiek tarp jų yra potencialių cirko artistų. Tai galimybė ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir išbandyti save.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.