Stelmužiukai augs Sudargo ir Briedžių žemėje

bendruomenes apd
Nuotr. Briedžių bendruomenės centro pirmininkė Dalija Černeckienė (kairėje) sudargietės Alberta Natalija Dragūnaitienė bei Marija Janušaitienė, Šakių bendruomenių centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė džiaugėsi įvertinimais.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 18 d. į Antanavą (Kazlų Rūdos sav.) sugužėjo Marijampolės regiono bendruomenių atstovai. Čia buvo paskelbti projekto „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ nominantai, tarp kurių – Sudargo bei Briedžių bendruomenės. Šių bendruomenių erdvėse bus pasodinti Stelmužės ąžuolo palikuonys – stelmužiukai.

Įprasminti bendruomenių darbus ir pasiekimus nuspręsta stelmužiukais, kurie yra tikri Stelmužės ąžuolo palikuonys, užauginti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje in vitro kultūroje. Kadangi mūsų rajono bendruomenių nariai kupini idėjų ir iniciatyvų, kaip savo veikloje atgaivinti šimtametes krašto tradicijas, net dvi bendruomenės galės didžiuotis augindamos tūkstantmečio Lietuvos simbolio sodinukus.

Kol ąžuoliukai sustiprės tiek, kad galėtų keliauti į Sudargo ir Briedžių kraštą, bendruomenių atstovai – sudargiečiai Alberta Natalija Dragūnaitienė ir Marija Janušaitienė bei Briedžių bendruomenės centro pirmininkė Dalija Černeckienė – atvykę į Antanavą, gavo „Tautos šimtamečio ąžuolo“ pasus. Mažuosius stelmužiukus  pažadėta įteikti iki 2019 metų gruodžio 31 dienos.

Sudargo bendruomenės meduoliniai grybukai šventėje pelnė nominaciją „Šimtmečio atradimas“. Bendruomenės centro pirmininkė A. N. Dragūnaitienė pasakojo, jog figūriniai meduoliai (grybukai) Sudarge kepami daugiau kaip šimtmetį. Kad šitas puikus ir giliai įleidęs šaknis amatas Sudargo krašte išliktų kaip paveldo savastis, bendruomenės centras 2013–2014 m. partnerystės pagrindais dalyvavo Šakių verslo informacijos centro parengtame projekte ,,Bendruomeninio verslumo skatinimas ir turistų pritraukimas tradicinių amatų pagalba“. Projekto metu buvo suorganizuoti edukaciniai seminarai bei mokymai, kuriuose figūrinių meduoliukų (grybukų) kepimo subtilybių mokė garsi vietos konditerė M. Janušaitienė bei tradicinių amatų meistrė Sigita Grigaliūnienė. Bendruomenė siekė, kad Sudargo figūriniai meduoliai (grybukai) būtų pripažinti Lietuvos tautinio paveldo produktu.

„Tam reikėjo įvykdyti vieną ypatingą sąlygą: įrodyti, kad šioje vietovėje toks gaminys jau buvo kepamas bent prieš 100 metų. Tą faktą įrodėme nesunkiai, pagrįsdami pasakotojų paliudijimais ir svarbia nuotrauka“, – sako sudargiečiai. Dar 2014 metų spalio mėnesį Sudargo bendruomenės centras gavo iš Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Tautinio paveldo produkto sertifikatą. Gaminys ,,Sudargo baravykas“ yra itin estetiškas, burnoje tirpstantis, transportabilus, gražus stalo papuošalas ir mėgstamas skanėstas.

„Šimtmečio projekto“ nominaciją Briedžių bendruomenės centras pelnė už projekto „Briedžių bendruomenės centro patalpų remontas“, kurio metu senosios, medinės, 10 metų nebeeksploatuojamos Prancų mokyklos pastatas atgimė naujam gyvenimui, įgyvendinimą.

„Išsipildė visų mūsų svajonė turėti bendruomenės namus, kuriuose vyksta seminarai, medžio drožėjų darbų ir rankdarbių parodos, užsiėmimai vaikams bei bendruomeniečių šventės“, – džiaugėsi bendruomenės centro pirmininkė D. Černeckienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.