Į Zyplių dvarą – pirkti molio puodynėlės!

survila arturas
Nuotr. Keramikas Artūras Survila žiedė puodynes ir pasakojo, kad reikia įgūdžių, jog molio gabalai nelakstytų į šonus nuo žiedimo staklių.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį savaitgalį Zyplių dvare šurmuliavo keramikų šventė-mugė „Pirksiu molio puodynėlę“. Apsilankiusieji galėjo įsigyti molio dirbinių ir pajusti keramikos didybę ir trapumą.

Jau kelerius metus Lukšių kultūros centras organizuoja šventę, į kurią suvažiuoja puodžiai iš visos Lietuvos. Visus atvykusius pasveikino Lukšių miestelio seniūnas, puodininkystės tradicijų Zyplių dvare puoselėtojas Vidas Cikana ir priminė, kad toje vietoje, kur vyksta šventė, anksčiau buvo gaminamos plytos, stovėjo degimo krosnys. Seniūnas viliasi, kad ateityje galbūt atgims ir šis senasis amatas.

Visi norintys šventėje galėjo ir patys prisiliesti prie molio. Vaikai pas keramikę Aureliją Kurienę molyje raižė įvairius ornamentus, o vėliau juos atspaudė popieriuje. Kas pageidavo, galėjo atsisėsti į žiedimo stakles ir pajusti išskirtines molio savybes. Tai padaryti kvietė keramikas Saulius Bobinas, nuolatinis šventės dalyvis, atvykęs kartu su žmona Rasa.

„Virš trisdešimt metų molį minkau. Kai reikia kasdienei duonai iš jo užsidirbti, net atsibosta... Iš tikrųjų molio minkymas ramina“, – sako puodžiaus amatu užsiimantis Saulius, kurio darbams suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.

Jūratė ir Virgilijus Bespalovai iš Kazlų Rūdos, jau trečią kartą atvykstantys į Zyplių dvarą, parodė šiam laikmečiui pritaikytus molio dirbinius, kurie, kaip sako menininkai, nulipdyti iš suploto molio blyno. Dar sužinome, kad Virgilijus įvairiapusis menininkas – jis rašo poeziją, groja gitara, realizuoja save ir tapyboje, ir keramikoje.

Akį patraukia menininko iš Klaipėdos Leono Žuko keramikiniai paveikslai, kuriuos, pasak darbų autoriaus, žmonės perka pasikabinti pirtyse ar kaimo turizmo sodybose. Vieno tokio paveikslo kaina – 530 eurų, jį keramikas kuria apie penkis mėnesius.

Šventės lankytojai noriai žvalgėsi ir pirko tradicinius molinius ąsočius ar magnetukus. Lukšių kultūros centro renginių organizatorė Rima Bakienė pasakojo, kad puodžiai kasmet mielai renkasi į šventę, o ir lankytojų per dvi dienas sulaukiama arti tūkstančio.

Netrūko ir kitokių pramogų. Vaikai rungėsi daužydami molinukes, tiek dalyviai, tiek renginio lankytojai buvo vaišinami dvaro kiemelyje išvirta sriuba, savo dainomis šventę papuošė Briedžių laisvalaikio salės moterų vokalinis ansamblis „Gija“ (vadovė Asta Grigaitienė).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.