Sukaktį šventė „Akordas“ – vienintelis vyrų ansamblis rajone

akordas20
Nuotr. 20 metų gyvuojantis Šakių kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis „Akordas“ atšventė sukaktį bičiulių ir gerbėjų rate.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pavasarėjantį kovo 8 d. vakarą Šakių kultūros centro vyrų vokalinis ansamblis „Akordas“ pakvietė į kūrybinės veiklos 20 metų sukakties paminėjimą ir publikai dovanojo šventinį koncertą, moterims po gėlės žiedą. Ansambliečius pasveikinti atvyko kaimyninių rajonų kolektyvai, dar ilgų dainavimo metų jiems linkėjo buvusios kolektyvo vadovės.

Atrodo, dar taip neseniai vyrai rinkosi į pirmąją repeticiją –1998 m. rudenį. Užsukę į jubiliejinio koncerto repeticiją prisiminti kolektyvo istoriją prašome ansamblio „Akordas“ seniūną Pijų Tamušauską.

„Akordu pasivadinome, kai šventėme kolektyvo penkmetį. Mano pasiūlytam šitam pavadinimui pritarė ir kiti vyrai, juk akordas yra svarbus muzikoje elementas, o mes dainuojame keliais balsais“, – sako P. Tamušauskas.

Vyriausias akordietis, 81-erių Antanas Adomaitis prisipažįsta, kad nors dainuoja nuo jaunystės ir scena jam nesvetima, bet kaskart lipdamas į ją jaučia didžiulę atsakomybę prieš žiūrovą. Antanas atvirauja, kad greičiausiai dėl sveikatos kolektyvą paliks. O štai jauniausias kolektyvo narys, septyniolikmetis Saimonas Palkauskas operinio dainavimo mokėsi Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje, o kolektyve dainuoja nuo praėjusios vasaros.

„Smagus dainavimo kolektyve jausmas, čia įgaunu naujos patirties, nes mano planuose studijos Muzikos akademijoje“, – sako jis.

Nuo pat pradžių ansamblyje dainuojantis Elvydas Pauliukėnas prisimena 1999 m., kai Šakiai šventė 400 metų jubiliejų: jie kartu su Griškabūdžio merginom jau traukė dainas savivaldybės pastato balkone. Elvydas prisimena ir pirmąjį repertuarą: vyrai dainavo „Dainuos mums šaltinis“, „Baltų beržų kalva“, „Užmigo ežerai“ ir kt. dainas. Iš viso ansamblio repertuare jau 108 dainos.

„Trūksta mums vieniems kitų, kai nerepetuojam, nekoncertuojam vasaros metu. Koncertų buvę labai daug, bet man asmeniškai atsakingiausias koncertas yra savo krašto žmonėms“, – sako E. Pauliukėnas.

Prieš 20 metų vyrus į ansamblį subūrė muzikos entuziastė, gydytoja Dalia Zaleskienė. O nuo 2005 m. „Akordo“ vairas perėjo į Ingiros Jakienės rankas. 2013–2017 m. ansambliui vadovavo Dalia Zokienė, o nuo 2017 m. vasaros iki šios dienos kolektyvo vadovė – Asta Grigaitienė.

„Man teko didelė garbė būti prie mūsų ansamblio ištakų. Tai buvo nuostabūs metai. Šiandien žiūrėdama į jus džiaugiuosi, kad per tiek daug metų jūs neišsilakstėt, nepakrikot, kad jums daina vis dar yra geriausias laisvalaikio leidimo būdas“, – džiaugėsi D. Zaleskienė.

„Kaip yra smagu matyti jus scenoje vėl dainuojančius, džiuginančius mus savo skambia daina. Mes kartu buvome beveik 20 metų, matėme ir šilto, ir šalto, bet jūs mano širdyje buvote, esate ir būsite visada vieninteliai, patys geriausi. Linkiu ir toliau dainuoti, toliau skleisti gėrį ir džiuginti visų žiūrovų širdis“, – linkėjo D. Zokienė.

„Šiandien būdama paprastu klausytoju salėje tiesiog šypsojausi, kad žvelgiu į jus scenoje ir matau, kad per tiek metų, kas grąžė rankas, tas ir grąžo... Matau, kuris jaudinasi dėl teksto...“ – jautriai kalbėjo I. Jakienė.

Kovo 8-ąją trylika pasitempusių, elegantiškų vyrų žengė į sceną ir sodriais balsais džiugino susirinkusius žiūrovus, ypač moteriškąją publikos dalį. „Akordas“ – vienintelis rajono kolektyvas, kuriame dainuoja vien vyrai. Jubiliejinį koncertą jie pradėjo daina „Nemuno dangus“ (muz. R. Poderio, ž. V. Vilčinskienės), renginio metu vyrai dovanojo visą dainų pynę (jiems akomponavo Sonata Povilaitienė).

„Simboliška, kad savo kūrybinės veiklos sukaktį vyrai mini Moters dieną, nes daugybė jų dainų yra skirtos moteriai, mamai. Dainos apie meilę, ištikimybę, draugystę, apie grožį“, – kalbėjo koncerto konferansjė Rima Rauktienė.

Jautrios, melodingos vyrų atliekamos dainos skambėjo koncertuose ir konkursuose, 2007 m. vyrų ansambliui „Akordas“ buvo įteikta „Aitvaro“ statulėlė. 2013m. „Akordas“ savo gerbėjams pristatė pirmąją kompaktinę plokštelę „Vyšnių sniegas“, o kūrybinės veiklos 20-mečio proga ansamblio vyrai išleido antrą kompaktinę plokštelę  „Pašėlusi meilė“.

„Akordą“ gimtadienio proga sveikino ne tik mūsų krašto kolektyvai, bet ir iš kaimyninių rajonų, gerą nuotaiką šventėje kūrė Zanavykų teatras (rež. Gražina Guzovijienė).

Skambių dainų  ir dar ilgo gyvavimo scenoje linkėjo garbingi svečiai ir ansamblio muzikos gerbėjai, vertingų ieškojimų kuriant ansamblio ateitį – dabartinei vadovei A. Grigaitienei. Vyrus Šakių kultūros centras papuošė tautinėmis peteliškėmis.

Ansamblio „Akordas“ nariams, ilgiausiai dainuojantiems ansamblyje – A. Adomaičiui, Vytui Širvaičiui, P. Tamušauskui, Sigitui Mockui, Jonui Kardauskui, Juozui Jucaičiui, Vaidui Balčiūnui, Edmundui Rudzevičiui, E. Pauliukėnui – padėkas įteikė rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.