Atstovavo Lietuvai jaunimo politikos mokymuose Sakartvele

ajc sakartvele
J. Ambrasienės nuotr. Lietuvių delegacija susitiko su Rustavi miesto mere (centre). Šalia merės (dešinėje) – Judita Ambrasienė, už jos (antroje eilėje) stovi Tautvydas Šukys. Antra iš kairės – Gustė Žukauskaitė, už jos (antroje eilėje) – Danutė Jurgutienė.

Balandžio 11–16 d. Rustavi mieste (Sakartvele) rinkosi trijų šalių – Sakartvelo, Lenkijos ir Lietuvos – jaunimo lyderių ir su jaunimu dirbančių darbuotojų delegacijos. Čia vyko mokymai jaunimo politikos klausimais. Tarp 12 svečioje šalyje viešėjusių lietuvių – keturi mūsų rajono atstovai.
 
Lietuvai atstovavo Šakių rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, Šakių atviro jaunimo centro jaunimo darbuotoja Judita Ambrasienė, Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė Gustė Žukauskaitė ir Jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Tautvydas Šukys, keturi Raseinių, du Pasvalio ir du Klaipėdos rajono savivaldybių atstovai. Jie į susitikimą vyko pagal Sakartvelo, Lenkijos ir Lietuvos bendrai vykdomą projektą „Supporting the development of Youth policy on municipal level in Georgia“.

Pasak D. Jurgutienės, mokymų metu buvo pristatytos trijų šalių jaunimo politikos struktūros, buvo galima palyginti, kaip kiekvienoje šalyje ji veikia.

„Lenkija dirba praktiškai tik su moksleiviais ir studentais. Lenkijos miestuose veikiančios jaunimo reikalų tarybos 25-erių–29-erių metų lygmens nepasiekia. Sakartvele dirbama su jaunimu nuo 18 iki 25-erių metų, o jaunimą nuo 14 iki 18 metų jie patiki mokykloms. Vienintelė Lietuva dirba su jaunimu nuo 14 iki 29-erių metų. Jaunimo politika mūsų šalyje labai pažengusi, reglamentuota, yra programos, labai aiški struktūra, – lygino savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė. – Kai lenkų paklausėme, ar jų šalyje yra Jaunimo reikalų departamentas, jie nežinojo, puolė ieškoti internete ir galiausiai išsiaiškino, kad tokio departamento Lenkijoje nėra. Yra tik Šeimos departamentas.“

Lietuvos jaunimo politiką mūsų rajono delegacija pristatė žaidimo forma: kaip deleguojami jauni žmonės į Šakių jaunimo sąjungą „Apskritasis stalas“, kas papuola į savivaldybės Jaunimo reikalų tarybą (50 proc. iš jaunimo organizacijų ir 50 proc. iš savivaldybės administracijos ir tarybos). D. Jurgutienė pasakojo, kad viskas buvo aiškiai parodyta, suvaidintas posėdis, sprendžiami įvairūs jaunimo klausimai, priimami sprendimai. Imitaciniame žaidime dalyvavo kitų šalių atstovai, kurie mielai įsitraukė į atskirus vaidmenis ir tai jiems paliko didelį įspūdį.

J. Ambrasienė pasakojo, kad Sakartvelo atstovai labai domėjosi mūsų šalyje vykdoma jaunimo politika, norėdami pasisemti patirties, kaip pagerinti savo šalies jaunimo padėtį. Jaunimo lyderiai ir su jaunimu dirbantys darbuotojai dirbo atskirose grupėse. Tiek Lietuvos, tiek ir Lenkijos delegacijos parengė rekomendacijas dėl Sakartvelo jaunimo politikos įgyvendinimo, kad atsirastų priemonės, kurios pagerintų jaunimo politikos kokybę.

G. Žukauskaitė džiaugėsi naujai įgyta patirtimi, kurią galės pritaikyti mūsų rajono jaunimo forumuose ir renginiuose, bei naujomis pažintimis, kurios visuomet reikalingos įgyvendinant kitus projektus ar tiesiog keliaujant po pasaulį.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.