Paminklas šiukšlynui, vandalizmas ar neatsakingumas?

lenta
Nuotr. Paminklinė lenta, skirta Antrojo pasaulinio karo aukoms atminti, buvo atremta į elektros stulpą Giedručių kaime, prie pakelėje esančio statybinių atliekų sąvartyno.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prie sąvartyno stovi paminklinis akmuo. Kas tai – vandalizmo atvejis, memorialinė lenta šiukšlynui ar kilniaširdiškas poelgis, kai iš atliekų krūvos ištrauktas ir atskirai padėtas šiukšlyne besimėtęs paminklas? Balandžio viduryje gavome pranešimą, kad Giedručių kaime, pakelėje, į elektros stulpą atremtas stovi paminklinis akmuo. Patikrinus faktą, paaiškėjo, kad tai paminklinė lenta, skirta karo aukoms atminti.

Šakių priemiestyje – šiukšlynas

Apie galimai nelegaliai daromą šiukšlyną prie miesto rašėme dar pernai birželį, kai į redakciją kreipėsi pasipiktinęs Giedručių kaimo gyventojas ir pranešė, jog šalia miesto yra daromas statybinių atliekų sąvartynas. Tąkart iš seniūno Daliaus Jasevičiaus sužinojome, kad Giedručiuose šalia buvusių fermų, privačioje žemėje, laikinai sandėliuojamas statybinis laužas iš griaunamo „Varpo“ mokyklos stadiono. Dar pernai įmonės „Hidrokesta“ vadovas Valdas Savukaitis patikino, kad toje vietoje įmonė laikinai sandėliuoja statybinį gruntą, kuris vėliau bus perdirbamas ir panaudojamas kituose objektuose, tad sąvartyno čia teoriškai nėra, tik laikinas padėjimas. Tačiau akylesnis žmogus nesunkiai gali pastebėti situaciją, kad tame minėtame sąvartyne vis dar stūkso ir statybinis gruntas, ir kitokios medžiagos, tik lieka atviras klausimas – ar gruntas tas pats, ar jau naujai supiltas... Ar tai, kas buvo laikina, netapo amžina, nevirto statybinių atliekų sandėliavimo aikštele, paliksime aiškintis specialistams, aplinkosaugininkams.

Pastatė sąvartynui paminklą?

Mus sudomino kitas faktas – ar šiam sąvartynui pasipiktinę gyventojai pastatė paminklą? O gal paminklas į tą teritoriją atkeliavo su kitomis čia gulinčiomis atliekomis iš statybų aikštelių? O gal vandalai nusiaubė rajono kapines? Klausimų iškilo daug, ne į visus pavyko rasti atsakymus...

Paminklinis akmuo iš tiesų yra skirtas Antrojo pasaulinio karo metais žuvusiems kariams atminti, tačiau nei pavardžių, nei vietovės, nei kitų identifikuojančių jo kilmę duomenų ant akmeninės lentos neiškalta.

Antrojo pasaulinio karo karių ir karo aukų kapinių Šakių rajone skirtingose seniūnijose turime dešimt. Kaip mus patikino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Inga Navlickienė, šiuo metu rajone esančiose neveikiančiose įvairių tautų (rusų, vokiečių, lietuvių) kareivių kapinėse esantys paminkliniai akmenys savo vietose – vandalizmo atvejų nepastebėta ir kapavietės nenusiaubtos. Versija, kad paminklas į sąvartyną atkeliavo iš rajono kapinių, subliūško. Pasidomėjome, ar į sąvartyną atkeliavo anksčiau kapinėse čia buvusi paminklinė lenta, kuri galbūt vėliau buvo atnaujinta, o senoji išmesta. Tačiau šį faktą įrodyti taip pat sudėtinga. Kaip sako savivaldybės specialistė, prieš aštuonerius metus Rusijos ambasada inicijavo rajone Sovietų Sąjungos karių kapų paminklinių lentų atnaujinimą, kuris, deja, su savivaldybe nebuvo suderintas. Tad sužinoti šiandien, kokie paminklai ir kokiomis aplinkybėmis buvo pakeisti, atnaujinti, kur buvo gaminti, ir kitą informaciją rasti – misija neįmanoma.

Žmonės kalba, kad senosios rusų kareivių kapų paminklinės lentos buvo iškaltos iškiliomis metalinėmis raidėmis, o dabartinėse užrašai yra graviruoti pačiame akmenyje. Mūsų rasto paminklo raidės taip pat yra graviruotos akmenyje, o tekstas paprastas – „Antrojo pasaulinio karo aukoms atminti“. Keistas sutapimas, kad laukuose rasto paminklo akmens struktūra, forma, raidžių dydis, spalva ir netgi skaičiai sutampa su paminkliniu akmeniu, kuris yra Sintautų karių kapinėse... Sutapimas čia ne tik dizaine ir matmenyse – sutampa ir žuvusių neatpažintų aukų skaičius, kuris iškaltas abiejose lentelėse – 239. Dabar Sintautų miestelio Sovietų Sąjungos karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, kapinėse yra paminklinė lentelė su užrašu – „Šitose kapinėse ilsisi 239 neatpažinti sovietų kariai, žuvę 1944 m.“ Mūsų rastos paminklinės lentos užraše trūksta tik vieno žodžio „neatpažinti“, o visas kitas turinys sutampa. Sintautų seniūnijos seniūnas Kęstutis Birbilas patvirtino ir faktą, kad 2003 m. miestelyje Rusijos ambasada atnaujino paminklines lentas – tą patvirtino seniūnijoje rastas aktas.

Vandalizmo atvejų neatrasta

Analizuojant paminklinės lentos sąvartyne atsiradimo versijas, peršasi viena išvada, kad kapų niekas nenusiaubė ne tik mūsų, bet ir kituose rajonuose, o į sąvartyną atkeliavo brokuotas paminklas... Galbūt šiukšles vežę vairuotojai, pastebėję tokį radinį, ištraukė jį iš krūvos ir nunešė į kitą pusę kelio, kad kažkas pagaliau prisiimtų atsakomybę už paminklinį akmenį, užuot jį palikę gulėti šiukšlyne.

Kas prieš daugiau kaip dešimtmetį gamino tuos paminklus, išsiaiškinti taip pat sudėtinga. Seniūnijose esančiuose pranešimuose, kad bus keičiamos paminklinės lentos, rangovai nėra nurodyti. Tikėtina, kad paminklus Rusijos ambasada užsakinėjo pas privačius paminklų gamintojus, o mūsų rajone tuomet tokių buvo netgi keletas. Taip pat paminkliniai akmenys galėjo būti gaminami ir ne mūsų rajone...  

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl suniokotų kapų ar paminklų policijai taip pat pagrindo nėra – paminklai rajone yra savo vietose.

Laukuose rasto paminklinės lentos atsiradimo istorija, ko gero, taip ir liks neįminta mįslė – paminklinė lenta, kadaise, regis, turėjusi įamžinti žuvusiųjų atminimą, tapo memorialu šiukšlynui...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.