Šakių kultūros centras – geriausias Lietuvoje

sakiuKC januseviciai
Nuotr. Šakių kultūros centras, vadovaujamas Raimondo Januševičiaus, pelnė pirmos kategorijos geriausio 2018 m. kultūros centro vardą.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gegužės 2 d. Šakių kultūros centrui įteikta geriausio Lietuvoje pirmos kategorijos kultūros centro premija. Šakiečių pasveikinti atvyko gausus būrys kolegų – Lietuvos kultūros centrų asociacijos nariai, savivaldybės vadovai ir kiti svečiai. Kultūros centro meno kolektyvų dovanota programa, kurioje šokį keitė daina, cirko artistų pasirodymai, – tai tik trumpa akimirka, kurioje atsispindėjo dvidešimt vieno šiuo metu kultūros centre veikiančio mėgėjų meno kolektyvo rezultatai.

Praėjusio ketvirtadienio vakarą Šakių kultūros centre atmosfera buvo išties ypatinga – besirenkančius svečius pasitiko Zanavykų teatro retro damos ir saksofonisto Kęsto Vievesio atliekamos muzikos svajingi garsai.

Šakių kultūros centras yra ta vieta, kuri traukia žmones, pasiilgusius ko nors mielo, neregėto, o gal – labai pamėgto: Zanavykijos žmonės tradiciškai Vasario 16-ąją apdovanojami „Aitvarais“, zanavykai nuoširdžiai juokiasi humoro šventėje „Juokis“, garsiai skamba mūsiškių atliekamos dainos konkurse „Zanavykų balsai“, vis smagiau trypiamas ir „Zanavykų aplinkinis“. Neužmirštami vaikų kolektyvų pasirodymai J. Lingio parke – „Vaikystės miesto“ šventėje, surengtos Užgavėnių, Joninių šventės mums primena mūsų krašto tradicijas. Vieninteliai šakiškiai Lietuvoje puikuojasi tarptautiniais „Cirko žiburiais“ ir „Keturių stichijų“ cirko šėlsmu ežero prieglobstyje. O kur dar visų Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvų meninės programos, jubiliejiniai koncertai, įspūdingi pasirodymai, Šakių krašto garsinimas ir svarbiausia – didžiulė, nesumeluota, nesibaigianti meilė menui.

Šventinį renginį pradėjo Šakių kultūros centro pučiamųjų instrumentų orkestras, juos keitė liaudiškų kolektyvų „Pynė“, „Vijūras“, „Šakija“ atlikėjai, skambias dainas kartu su soliste Veronika Tarnauskaite užtraukė ansamblio „Akordas“ vyrai, kaip visuomet, žiūrovų dėmesį prikaustė cirko mokyklos kolektyvo „Šypsena“ pasirodymai, „Niekas nieko niekam nieką nė su kuo – niekada“, – žaismingai dainavo choras „Lituanica“.

Šakių kultūros centras, jau 60 metų tarnaujantis vietos bendruomenei, šiandien žiūrovus ir miesto svečius pasitinka atsinaujinęs. Šiuo metu įstaigoje veikia 21 mėgėjų meno kolektyvas, kurių veikloje dalyvauja daugiau nei 300 žmonių. Iš tiesų net ir gražiausios sienos ar ryškiausios šviesos scenoje nieko vertos, jei ne žmonės, kurie įprasmina, nuspalvina šias erdves ir neleidžia Šakių krašto kultūros židiniui užgesti. Todėl renginio metu audringomis ovacijomis buvo sutikti visi kolektyvų vadovai ir Šakių kultūros centro bei šešių jo filialų darbuotojai, kurių scenoje išsirikiavo apie 30.

Pagaliau atėjo ir šios šventės iškilmingiausia akimirka – pirmos kategorijos geriausio kultūros centro premiją (2 tūkst. 660 eurų) ir diplomą Šakių kultūros centro vadovui Raimondui Januševičiui įteikė Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Jis pasidžiaugė kūrybingu kultūros centro kolektyvu ir tvirtino, kad matyta koncertinė programa verta televizijos ekranų.

„Šie kolektyvai ir juose dalyvaujantys žmonės tai yra didelis jūsų bendruomenės turtas. Koks džiaugsmas tėvams matyti šokančius, grojančius scenoje vaikus, kai tampa cirko artistais, o vaikams – stovinčius scenoje tėvus iškilmingų valstybinių švenčių, koncertų metu. Šiandien šioje scenoje matėme žmones, kurie kuria, myli savo kraštą ir rašo savo miesto istoriją. Ir dar – savo pasirodymu paliudijote, kad stipriai užaugote“, – kalbėjo S. Liausa.

Siekti tarptautinių apdovanojimų, tikėti tuo darbu, kurį daro, šakiečiams linkėjo ir į šventę atvykusi Lietuvos Respublikos kultūros ministro patarėja Karolina Narkevič. Kita viešnia – Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Jadvyga Lisevičiūtė paminėjo, kad šakiečiai yra pavyzdys, į juos turėtų lygiuotis kiti, bei palinkėjo kūrybos džiaugsmo.

Už įvertinimą, sveikinimus visiems svečiams, o už nuoširdų, kūrybingą darbą kultūros centro darbuotojams dėkojo Šakių kultūros centro vadovas R. Januševičius.

„Būti geriausiu kur kas paprasčiau nei išlikti tarp geriausių – mums tai didžiulis iššūkis ir paskata. Lenkiuosi darniam mūsų kolektyvui, kurio dėka kultūros centro sienos užsipildo produktyviu turiniu – jie čia dirba, kuria ir prisideda prie bendro mūsų kultūrinio išprusimo. Ačiū kolektyvų nariams, kurių šioje scenoje matėte per du šimtus. Mes turime eiti į priekį. Tikiuosi, kad mūsų kelias veda į aukščiausios kategorijos kultūros centrą“, – kalbėjo R. Januševičius.

Su apdovanojimu sveikinęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pasidžiaugė, kad Šakiai visada turėjo stiprius kolektyvus, yra žinomi ir garsūs visoje Lietuvoje, linkėjo „kultūros vagoną stumti į priekį teisinga linkme“. Seimo narė Irena Haase kultūros centro kolektyvui linkėjo ir toliau išlikti pačiu patraukliausiu, geriausiu. Pasveikinti šakiečių atvyko ir gausus būrys Lietuvos kultūros centrų asociacijos narių, jų vardu kalbėjęs Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis linkėjo, kad visuomet salė būtų pilna žiūrovų.

Šakių mėgėjų meno kolektyvai gali pademonstruoti aukščiausius pasiekimus, jau net trys iš jų  pelnė aukščiausią mėgėjų meno kolektyvų apdovanojimą – ,,Aukso paukštė“, net keturiems kolektyvams yra suteikta pirma kategorija, o Dainų šventėse Šakių kraštas dalyvauja gausiausiai.

Prie šių nuopelnų prisidėjo ir buvusi ilgametė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, kuri į sceną užlipo su ašaromis akyse. Ji padėkojo visiems Šakių kultūros centro kolektyvų vadovams ir žmonėms, plušantiems už uždangos, ypač garso ir šviesos režisieriui Algimantui Dielininkaičiui, kurio darbas, anot A. Kasparevičienės, ne mažiau svarbus už tų, kurie pasirodo scenoje.

Dar ilgai netilo kultūros centro kolektyvo narių ir svečių pašnekesiai kultūros centro erdvėse, kuriomis ypač grožėjosi jose pirmą kartą apsilankiusieji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.