Devintosios „Beatričės vasaros“ grįžta su dar turtingesne programa

beatrices festivalis
Nuotr. Muzikos festivalis „Beatričės vasaros“ tradiciškai prasidės simfonine muzika.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau šį sekmadienį, gegužės 26-ąją Šakių rajone prasidės devintasis muzikos festivalis „Beatričės vasaros“ muzikos mylėtojus pakviesiantis net į dešimt koncertų. Šiais metais ne tik daugiau koncertų, bet ir platesnės festivalio erdvės, įvairesnė programa.

Tradiciškai festivalis prasidės Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo bažnyčioje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, soliste Aiste Pilibavičiūte ir muzikologu Viktoru Gerulaičiu. Orkestrui diriguos talentingas jaunosios kartos dirigentas Modestas Barkauskas.

Birželio 16-ąją toje pačioje bažnyčioje klausytojus pakvies ir vienas geriausių Lietuvos vyrų vokalinių ansamblių „Quorum”, kurio dainininkų neriboja instrumentai, nes vieninteliai reikalingi instrumentai yra jų balsai. Pasak festivalio organizatorės Augenijos Kasparevičienės, Griškabūdžio bažnyčia visus atlikėjus ir klausytojus kaip magnetas traukia ne tik savo sakralia aura, unikalia architektūra, bet ir puikia akustika.

Šiais metais net trys koncertai suplanuoti Šakių kultūros centre. Anot A. Kasparevičienės, būtų nelogiška neišnaudoti turimą bazę, nes kai kuriems koncertams reikia ir atitinkamų techninių sąlygų, kurias kitose erdvėse išpildyti būtų gana sudėtinga. Vienas iš tokių koncertų, skirtų visai šeimai, – „Kviečia čiurlioniukai“, kur turėsime progą pasigėrėti M. K.Čiurlionio menų mokyklos jaunaisiais baleto šokėjais ir muzikantais. Koncertas nemokamas, tad organizatoriai viliasi, jog  birželio 5 d. į baleto ir muzikos vakarą susirinks didelis būrys ir didelių, ir mažų šakiečių.

Liepos 5d. Šakiuose miesto 420-ojo jubiliejaus išvakarėse turėsime progą išgirsti  Europos ir kitų šalių žiūrovams žinomą Tbilisio operos ir baleto teatro vyrų ansamblį „Suliko“. Ansamblio repertuaras pasižymi įvairiais žanrais ir formomis: jis atlieka klasikinę  ir operos muziką, klasikinę chorinę, liaudies muziką, religines giesmes ir kt. Ansamblio nariai yra pagrindiniai Tbilisio operos ir baleto teatro solistai.

Festivalio uždarymas taip pat numatytas Šakiuose. Rugpjūčio 25 d. devintąjį festivalį užbaigs Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Koncerto metu skambės Franko Sinatros dainos, kurias atliks Martynas Vilius, šakiečių pamiltas gitaristas Chris Ruebens, pianistas Povilas Jaraminas ir kiti solistui bei orkestrui pritariantys muzikantai.

Gelgaudiškio dvare birželio 28-ąją į fortepijoninės muzikos vakarą pakvies pianistas Daumantas Kirilauskas, apibūdinamas kaip profesionalas, gebantis koncerte sukurti garsų dramos atmosferą.

D. Kirilausko įrašyta Felikso Bajoro kompozicija „Sideralis“ pasauliniame konkurse Call for Piano Recording pateko į laimėtojų dvyliktuką, kuris 2018 išleistas RMN Classical.

Zyplių dvare numatyti du koncertai. Liepos 14 d. klausytojus pakvies įvairių pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis. Jam pritars solistė, smuikas, gitara, saksofonas, būgnai, klavišiniai...

Tai vienas ekspresyviausių Lietuvos kūrėjų, kurio koncertuose stebina gebėjimas sutalpinti gaivališką pirmapradiškumą ir didingos sielos kūrybą.

„Jis tarsi tarp žemės ir dangaus, reikia išgirsti. Tikiuosi festivalio klausytojams ir žiūrovams paliks įspūdį“, – viliasi A. Kasparevičienė.

„Niko“ – styginių instrumentų grupė, žinoma dėl savo patrauklių ir originalių pasirodymų, atliekanti progresyviąją klasikinę muziką mintinai, integruojanti į savo pasirodymus aukščiausio lygio styginių instrumentų meistriškumą bei minimalistinius scenos efektus. Šį originalų kolektyvą, kurio koncertinė geografija aprėpia Europą, Aziją ir Šiaurės Ameriką galėsime išvysti Zyplių dvare.

Nebus pamiršta ir Ilguva, kur Lietuvos lakštingala vadinta dainininkė Beatričė Grincevičiūtė leido vaikystės dienas. Ilguvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje rugpjūčio 24 d. vyks muzikinė programa „Tėvo Stanislovo varpai“. Nemokamo koncerto metu solistas Liudas Mikalauskas ir jo scenos bendražygiai – pianistė, tarptautinių konkursų laureatė Beata Vingraitė bei klarneto virtuozas Valdas Andriuškevičius klausytojus įtaigiai ves nelengvu Tėvo Stanislovo gyvenimo keliu, skambės patriotinės, tremties dainos.

„Vidurnaktis Paryžiuje“ rugpjūčio 3 d. suplanuotas ir Sudarge, buvusios bažnyčios vietoje. Koncertas bus derinamas su bendruomenės projektu, pristatančiu Sudargo piliakalnius, tad dieną numatyta konferencija, o vakare – festivalio„Beatričės vasaros“ koncertas. Šio vakaro viešnia prancūzų atlikėja Klotilda Solanž (Clotilde Solange) bei pianistas Lukas Gedvilas.

Jos parinktas repertuaras – unikalus ir jautrus prancūziškos dvasios atspindys, puikiai tinkantis sukurti jaukią atmosferą įsimintinam vakarui. Beje, Klotilda jau šešeri metai gyvena ir kuria Lietuvoje, puikiai kalba lietuviškai ir sako, kad Lietuvoje ji atradusi  antrąją savo tėvynę...

Bilietus į visus koncertus bus galima įsigyti Šakių kultūros centre arba valandą prieš renginį.

beatrice programa

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.