Šeimos kelias nugulė į knygos puslapius

markeviciai
Nuotr. Apie Markevičių šeimą bei jos gyvenimą mintimis dalijosi Slavikų pagrindinės mokyklos direktorius Juozas Rakickas (kairėje) bei knygos sudarytojas Šarūnas Konkulevičius.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių viešojoje bibliotekoje pristatyta Šarūno Konkulevičiaus ir Živilės Sakalauskienės sudaryta knyga „Markevičių šeimos kelias nuo Šešupės iki Ramiojo vandenyno“. Susitikimo metu apie Markevičių šeimą bei jos gyvenimą mintimis dalijosi Slavikų pagrindinės mokyklos direktorius Juozas Rakickas bei knygos sudarytojas Š. Konkulevičius, raginę nusikelti maždaug 75-erius metus atgal...

Artėjant antrajai sovietų okupacijai 1944 m. spalį Markevičių šeima su savo vaikais nutarė trauktis į Vakarus kartu su besitraukiančia vokiečių kariuomene. Š. Konkulevičius pasakojo tuomet 14-mečio Albino prisiminus ir kaip šiam buvo sunku suprasti, kodėl reikia išvažiuoti, palikti apsėtus laukus, paleisti gyvulius. Ar trauktis esą svarstė tėvas, mat buvo patekęs į vokiečių nelaisvę ir žinojo, kaip blogai gali būti, bet sūnus Albinas prisimena, kad pasitraukimo iš gimtinės iniciatorė buvo mama.

„Jei nevažiuojam į Vakarus, važiuojam į Rytus“, – sprendimą priėmė Agota Markevičienė.

Š. Konkulevičius pasakoja, kaip visiems šeimos nariams ilgam atmintin įsirėžė vaizdas, kai persikėlę per Šešupę atsisuko ir pamatė – visa Lietuva liepsnose...

Žinoma, tokių šeimų, panašių likimų buvo ne viena. Markevičiai ne išimtis, tačiau tiek Š. Konkulevičius, tiek Slavikų pagrindinės mokyklos direktorius sako, kad šios šeimos meilė gimtajam kraštui yra išskirtinė – gimtojo krašto nepamiršta nei vaikai, nei vaikaičiai, kurie, net ir gimę užsienyje, kalba lietuviškai. Tiek apie Lietuvą, tiek apie vadinamąjį Slavikų rajoną Markevičiai visuomet kalba su didžiule meile, pasitaikius progai visuomet paklausia, kuo gali padėti Slavikų mokyklai. Ir padeda.

Pasak mokyklos vadovo, būtent Albinas, kuriam netrukus bus devyniasdešimt, pasiūlė Slavikuose įkurti skautų bendruomenę, kurios jaunimas garsintų kraštą. Tad neatsitiktinai knygos pristatymo metu ir skambėjo Slavikų skautų draugovės narių atliekamos dainos.

Knygą pristatę vyrai pateikė ne vieną JAV gyvenančios šeimos lietuvybės išsaugojimo ir meilės pavyzdį, sakė, kad visi vaikai kalba lietuviškai, retkarčiais kas nors iš Markevičių aplanko Lietuvą, būtinai užsuka į Slavikus.

„Jiems tai taip brangu... Priklaupia ant žemės, ją pabučiuoja ir nori bent dalelę parsivežti. Tai jautru, sujaudina“, – pasakojo J. Rakickas.

Beje, režisierius Marius Markevičius, ne taip seniai pristatęs filmą „Tarp pilkų debesų“, yra būtent Albino Markevičiaus sūnus. Tad bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė juokavo, kodėl gi Mariui nepakišus minties pastatyti filmą ir apie šeimos pasitraukimą iš Lietuvos, sudėtingą kelionę bei įsikūrimą JAV.

Knygoje „Markevičių šeimos kelias nuo Šešupės iki Ramiojo vandenyno“ užrašyti pokalbio su Albinu fragmentai, jo prisiminimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.