Nauji dvaro šeimininkai planų kol kas neatskleidžia

gelgaudiskio dvaras 07 19
Gelgaudiškio dvaro sodyboje jau pusmetį šeimininkaujantys nuomininkai UAB „Kartai“ kol kas jokių pokyčių nesiima – laukia, kol restauraciją vykdžiusi įmonė ištaisys paliktus defektus. (D. Pavalkio nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vos prieš gerą pusmetį rajono savivaldybės taryba džiaugėsi, kad pagaliau pavyko rasti Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomininkus, kurie, investuodami nemenką sumą pinigų, pasiryžo valdyti ir puoselėti dvarą. Kas gi vyksta dvare šiandien, šeimininkaujant naujiems investuotojams?

Šeimininkauja jau pusmetį

Dar vasario mėnesį Gelgaudiškio dvarą savivaldybė išnuomojo Dzūkijos verslininkams, UAB „Sunny LT“ savinininkams Giedrei ir Mindaugui Aldoniams, kurie neilgai trukus pernuomojo dvarą UAB „Kartai“, kurios direktorė Aurelija Aldonytė yra verslininkų M. ir G. Aldonių dukra. Tąkart, kad pritrauktų investuotoją, savivaldybei teko nuolaidžiauti verslininkams – vietoje milijoninės investicijos į dvarą per trejus metus pažadėta investuoti iki 300 tūkst. eurų. Tačiau ir tokią nuomos sutartį galima vertinti kaip nemenką laimėjimą, mat jeigu savivaldybė nebūtų radusi nuomininkų, jai būtų reikėję grąžinti daugiau kaip du milijonus eurų Europos Sąjungos paramos, išleistos dvaro restauracijai.

Pagal sutartį Šakių savivaldybė Gelgaudiškio dvarą naujiesiems šeimininkams išnuomojo 50 metų. Sutarta, kad per pirmuosius metus bus investuota 180 tūkst. eurų.

Siekia įsisavinti vietos investicijas

Balandžio mėnesį naujieji šeimininkai bendrovę UAB „Kartai“ įregistravo Gelgaudiškyje ir tuojau pat pateikė Šakių krašto vietos veiklos grupei projektinę paraišką, pagal kurią įmonės modernizavimui ir veiklų plėtrai iš rajonui skirtų investicijų verslininkai nori pritraukti 120 tūkst. eurų paramos. Bendra jų numatomo vykdyti projekto vertė yra beveik 300 tūkst. eurų.

 Ką numatę už šiuos pinigus (jeigu projektinė paraiška būtų patvirtinta) dvare daryti, kur žadama pirmiausia investuoti, UAB „Kartai“ direktorė A. Aldonytė spaudai kol kas  nenorėjo atskleisti, kadangi vyksta paraiškos vertinimas. Tačiau direktorė sako, kad įmonė šiuo metu susitelkusi į kitus rūpesčius – pirmiausia siekiama, kad rangovai UAB „Virmalda“, vykdžiusi dvaro restauraciją, ištaisytų defektus.

Pirmiausia reikia pašalinti broką

„Kol kas negalime dvare nieko daryti, nes laukiame, kol rangovai ištaisys paliktus statybų defektus. Buvo sudaryta speciali komisija, apžiūrėjome, įvertinome situaciją ir pateikėme savivaldybei raštą. Dabar laukiame, kol bus viskas sutvarkyta, nes patys negalime nieko toliau daryti“, – kalbėjo direktorė A. Aldonytė.

Atrodo, kad Gelgaudiškio dvaras visai neseniai restauruotas ir atvėręs duris lankytojams, tačiau balandžio mėnesį darbų kokybę nustatinėjusi komisija rado labai daug broko. Naujieji šeimininkai su rangovų ir savivaldybės atstovais įvertino dvare atliktus darbus ir  rado daug defektų, pradedant kiauru rūmų stogu ir baigiant suskeldėjusiomis sienomis. Direktorė sako, kad ištaisius broką bus galima atskleisti, kas dvare ketinama tvarkyti, kur planuojama pirmiausia investuoti.

Nepaisant visų nesklandumų, Gelgaudiškio dvare vis tiek vyksta intensyvus kultūrinis gyvenimas, tai rodo, kad naujieji šeimininkai neskuba keisti dvaro pasirinktos krypties. Gelgaudiškio kultūros centro darbuotojai savo veiklas kaip vykdė, taip ir tebevykdo – ekskursijos, edukacija, muzikiniai vakarai tebekviečia lankytojus į svetingą dvarą kultūringai praleisti laiko išskirtinę aurą skleidžiančioje aplinkoje.

Dėl pinigų teks pakovoti

Yra žinoma, kad neseniai rajone prisiregistravusios įmonės pateikta projektinė paraiška grąžinta pervertinimui. Kaip laikraščiui „Draugas“ aiškino VVG vietos plėtros strategijos administravimo vadovė Jurgita Savickienė, paraiška grąžinta, nes vienas punktas neatitiko reikalavimų. Kitaip tariant, trūksta inovatyvumo balų. Tikėtina, kad klaidos bus ištaisytos ir VVG projektų atrankos komisija leis įmonės projektui dalyvauti kitame etape.

Naujųjų dvaro šeimininkų projekto paraiškos suma, palyginus su kitomis 11 pateiktų paraiškų, yra pati didžiausia. Bendra mūsų rajonui skirta kvietimo teikti vietos projektus suma – 465 tūkst. eurų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų. Tačiau kone trečdalį šios sumos reikėtų „atriekti“ naujiems Gelgaudiškio dvaro investuotojams.

Be UAB „Kartai“ paraiškas teikė ir kitos įmonės, mažosios bendrijos, kurios taip pat nori plėsti ar modernizuoti savo veiklą. Patvirtinus visus projektus, t. y. jiems praėjus atrankos etapus, VVG turėtų skelbti konkursą, kad išsiaiškintų, kuriems projektams turėtų būti uždegta žalia šviesa, nes jau dabar aišku, kad visiems pinigų neužteks. Tad akivaizdu, kad ne visi prašantys paramos ir šį kartą jos sulauks.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.