Menininko V. Tamoliūno darbų paroda – unikali meno ir gamtos sintezė

paroda vaiguva
Praėjusį šeštadienį Plokščiuose prie Vaiguvos upės-gatvės menotyrininkė Rimantė Tamoliūnienė atidarė savo vyro, menininko Vytauto Tamoliūno darbų parodą. Organizatorių nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nuo praėjusio šeštadienio, užsukę į Plokščius aplankyti nuostabių šio krašto apylinkių ir pasukę link garsiosios Vaiguvos upės-gatvės, lankytojai bus maloniai nustebinti medžių paunksmėje  netikėtai aptikę menininko Vytauto Tamoliūno darbų parodą.

Idėja surengti netradicinę garsaus menininko V. Tamoliūno paveikslų reprodukcijų parodą,  minint jo dešimtąsias mirties metines, kilo jo žmonai, menotyrininkei Rimantei Tamoliūnienei.

„Kur kitur, jeigu ne čia, kur taip dažnai Vytautas leisdavo vasaras? Krašte, kurio gamtovaizdis yra įamžintas ne viename jo darbe – tiek paveiksle, tiek nuotraukose“, – apie idėją būtent Plokščiuose eksponuoti vyro parodą sakė R. Tamoliūnienė.

Menotyrininkė, Kauno bibliotekos darbuotoja R. Tamoliūnienė sako, kad vyro sukurti darbai buvo daug kur eksponuojami ir daug kas juos yra matęs įvairiose galerijose, tačiau pristatymas čia yra originalus ir neįprastas. Taip, anot moters, lankytojai vienu šūviu nušaus du zuikius – tiek pasigrožės nuostabia Plokščių aplinka, tiek aplankys menininko darbų parodą. Pasak R. Tamoliūnienės, ji jau pastebėjo keletą atvykėlių, nustebusių, kad, užsukę į Plokščius apžiūrėti grožiu garsėjančių apylinkių, netikėtai papuolė į lauke eksponuojamą paveikslų galeriją.

„Kraštovaizdžiu besigėrintis lankytojas gauna „du viename“ – pasigroži ir nuostabia mūsų gamta, ir natūraliai į ją įsiliejusia, tarsi jos dalimi tapusia paveikslų galerija“,– džiaugiasi menotyrininkė, šeštadienį pati ir suorganizavusi oficialų lauko galerijos atidarymą.

Kaip sako R. Tamoliūnienė, atidarydama vyro paveikslų parodą ji ne tik pagerbė menininko atminimą, bet 60-ojo jubiliejaus proga įteikė dovaną ir sau. O galvodama apie šios sukakties paminėjimą galerijos autorė norėjo, kad tai būtų kas nors šviesaus ir gražaus, kas siųstų mūsų visuomenei gėrio signalus.

Menininko žmona pasakojo, kad inovatyvios technologijos jau suteikia galimybę gana kokybiškai perkelti menininkų darbus ant įvairių medžiagų ir eksponuoti juos lauko sąlygomis. Nors tokios ant aliuminio plokščių skaitmeniniu būdu perkeltos paveikslų reprodukcijos kainuoja nemenkus pinigus, tačiau menotyrininkė viliasi, kad ateityje jos atpigs, o idėja prie Vaiguvos rengti parodas susidomės ir kiti žmonės. Paklausta, kaip jai kilo mintis būtent taip surengti vyro darbų parodą, R. Tamoliūnienė sako, jog taip ji norinti dar labiau išgarsinti Plokščius, Vaiguvos upės-gatvės istoriją.

„Kiekvienas miestelis ir regionas turi ką nors unikalaus, savito. Kodėl Plokščiai negali išgarsėti lauko galerijomis upės-gatvės pakrantėje? Juk plokštiečiai didžiuojasi savo Šventaduobe, upe-gatve Vaiguva, o jeigu ši gatvė pavirstų vieta, kur taptų tradicija vasarą atidaryti ne tik menininkų kūrinių lauko galerijas, bet ir, pavyzdžiui, įrengti stendus su miestelio istorija – tai išsipildytų mano svajonė“, – atskleidė sumanymo idėją menotyrininkė R. Tamoliūnienė.

Anot garsaus menininko našlės, šalia Vaiguvos krantų eksponuojama paroda leidžia pasigėrėti nedidele tapytojo kūrybinio palikimo dalimi ir atgaivinti šviesius kūrėją pažinojusių žmonių prisiminimus. Menininką V. Tamoliūną su šiuo Plokščių kampeliu sieja daug kas: čia jis su šeima vasarodavo savo sodyboje prie Vaiguvos, čia sukūrė nemažai tapybos darbų, meninių instaliacijų, fotografijų, kurias įkvėpė miestelio gamta ir kiti objektai. R. Tamoliūnienė sako, kad ir pats Vytautas įsibridęs į vandenį mėgo tapyti ar fotografuoti Vaiguvą bei kitus šio išskirtinio kampelio gamtovaizdžius.  

Šeštadienį į menininko V. Tamoliūno paveikslų reprodukcijų lauko galerijos atidarymą susirinko daug artimų šeimos bičiulių, Plokščių krašto gyventojų, meno gerbėjų ir kitų šviesuolių. Su parodos atidarymu R. Tamoliūnienę sveikino ir jai dėkojo rajono meras Edgaras Pilypaitis, plokštietė, buvusi ilgametė mokyklos direktorė Nijolė Bitinienė, seniūnė Laimutė Miliūnienė, buvusi ilgametė savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė ir kiti.

Lauko galerija lankytojai galės grožėtis visą likusią vasarą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.