Kidulių svirnas ir Kristijono Donelaičio muziejus prikeliami naujam gyvenimui

papieviene konferencijoje
Projekto vadovė Aurelija Papievienė (dešinėje) kalbėjo, kad įgyvendinus projektą bus rekonstruotos kultūros paveldo vietos Kiduliuose ir Tolminkiemyje, surengti kultūriniai ir pažintiniai renginiai, o tai paskatins turizmą abipus Lietuvos ir Kaliningrado srities sienos. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 9 d. Kidulių dvaro rūmuose vyko konferencija, kurios metu pristatytas projektas „Kultūros paveldas pasienio regione – turizmui ir bendradarbiavimui“. Per porą metų žadama restauruoti ir kultūriniam turizmui pritaikyti XIX a. Kidulių dvaro svirną, o Tolminkiemyje sutvarkyti Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus kompleksą. Abiem kultūros paveldo objektams restauruoti skirta per milijoną eurų.

Konferencijos metu pristatyti ir kiti Marijampolės apskrityje veikiantys kultūros objektai, gerąja patirtimi dalijosi ir svečiai iš Karaliaučiaus (Kaliningrado sritis).

Restauruojami du objektai

Susirinkusius įžanginės projekto konferencijos dalyvius pasveikinti atvyko ir Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade Raminta Gecevičienė, kuri kalbėjo, kad sėkmingas projekto įgyvendinimas bus geriausia gimtadienio dovana Kiduliams, švenčiantiems 460 metų sukaktį.

„Noriu pasidžiaugti, kad pagaliau Tolminkiemyje esantį K. Donelaičio muziejų galėsime tinkamai sutvarkyti, nes tai Lietuvos žmonėms yra labai svarbi vieta: čia Donelaitis dirbo 37-erius metus, Tolminkiemio bažnyčioje jis yra palaidotas“, – kalbėjo R. Gecevičienė.

Projektą pristačiusi rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja, projekto vadovė Aurelija Papievienė paminėjo, kad projektu siekiama skatinti kultūrinį turizmą: sutvarkius K. Donelaičio memorialinį muziejų Tolminkiemyje ir Kidulių dvaro svirno pastatą, juose bus organizuojami kultūriniai ir pažintiniai renginiai. Kidulių dvaro svirnui restauruoti skirta pusė milijono eurų, didžioji dalis skirta pastato rekonstrukcijai: bus sutvarkytos pastato sienos, apdengtas stogas, pirmajame aukšte įrengta viena salė bei vienas kabinetas su baldais ir kitomis priemonėmis.

„Įrengti antram aukštui lėšų, deja, nepakaks, jų dar bus ieškoma“, – apgailestavo A. Papievienė.

Kokie darbai bus atlikti Lietuvių literatūros klasiko K. Donelaičio memorialinio muziejaus komplekse, supažindino projekto parneris – Kaliningrado Istorijos ir meno muziejaus direktoriaus pavaduotoja Olga Ščeglova. Už pusę milijono eurų bus sutvarkyti du pastatai: kapitališkai suremontuota senoji klebonija, taip pat bažnyčioje bus įrengtas geoterminis šildymas bei sutvarkytos viešosios erdvės.

„Tikimės, kad, įgyvendinus projektą, padidės turistų skaičius į šiuos objektus. K. Donelaičiui bus įrengta nauja ekspozicija – šiame krašte jis kūrė ir dirbo beveik 40 metų“, – pasakojo O. Ščeglova ir pridūrė, kad, skatinant kultūrinį bendradarbiavimą, jau rugsėjį vyks dailės pleneras, kuriame dalyvaus 16 menininkų tiek iš Rusijos, tiek Lietuvos. Plenero dalyviai po vieną tapybos darbą dovanos Donelaičio muziejui. Dar šiemet organizuosime dvi kilnojamąsias parodas Lietuvoje – Šakiuose ir Marijampolėje“, – pasakojo O. Ščeglova ir kiduliečiams padovanojo K. Donelaičio „Metus“ bei piešinių knygą apie autorių.

Kaip parneris šiame projekte dalyvauja ir VšĮ „Nemuno euroregiono Marijampolės biuras“, konferencijoje kalbėjęs jo direktorius Gintaras Skamaročius paminėjo, kad įstaiga projekto metu rengs mokymus kultūros specialistams, organizuos stovyklas vaikams, parengs abi šalis jungiančius maršrutus, išleis žemėlapius, kitus leidinius. Šioms ir kitoms veikloms skirta beveik 45 tūkst. eurų.

„Manau, kad pagrindinis projekto tikslas yra gerinti kultūrinį sąmoningumą. Nes jeigu žmonėms tie objektai nebus svarbūs, juose nesilankys žmonės, ateityje jie sunyks“, – kalbėjo G. Skamaročius.

Geroji praktika

Pristatydama Marijampolės apskrities kultūros objektus, Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus vedėja Violeta Kasperavičiūtė paminėjo, kad Marijampolės apskrityje iš viso yra pusantro tūkstančio kultūros paveldo objektų. Ji paminėjo, kad lėšų jiems restauruoti skiriama mažai, visai Lietuvai apie tris milijonus eurų. V. Kasperavičiūtė akcentavo, kad Kiduliai turi didžiuotis Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia, kurioje stovi vieninteliai Lietuvoje 1804 metais meistro Theodoro Tiedemanno sukurti saloniniai vargonai, kuriems 215 metų ir kuriuos klebonas ir parapijiečiai nori restauruoti ir tam yra renkamos lėšos.

„Taip pat šioje bažnyčioje rezidavo trys žemaičių vyskupai: Kiršenšteinas, Juozapas Mykolas Karpis ir Antanas Domininkas Tiškevičius. Manau, ir žemaičiams atvykti aplankyti Kidulius būtų įdomu“, – sakė paveldosaugininkė.

Turizmo galimybes Šakių rajone apžvelgusi Šakių turimo ir informacijos centro direktorė Ieva Bernotaitė taip pat pabrėžė, kad investicijos į paveldo objektus yra labai susijusios su lankytojų srautais.

Kaliningrado istorijos ir meno muziejaus, kurio filialas ir yra K. Donelaičio muziejus, darbuotojas Anatolijus Valūjevas supažindino ir su kitais lankytinas objektais: muziejumi bunkeryje, tai – vokiškos Kaliningrado istorijos muziejus, saugantis eksponatus, siekiančius net 700 metų, bei sovietų mūšio su vokiečiais istorijos tarpsnį, tai penktu fortu. Svečias pasakojo, kaip pavyko gauti lėšų pasaulinio garso filosofo Imanuelio Kanto (1724–1804) namui Černiachovsko rajone restauruoti ir kad svarstoma atstatyti Karaliaučiaus pilį, sugriautą per Antrąjį pasaulinį karą, kuri buvo Kryžiuočių ordino pradėta statyti dar XIII amžiuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.