Lekėčiai – Lietuvos mažoji kultūros sostinė

lekeciai sostine
Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pasveikino kitų metų Lietuvos mažosios kultūros sostinės Marijampolės apskrityje – Lekėčių atstovus: seniūną Ričardą Krikštolaitį (kairėje) ir Lekėčių bendruomenės moterų klubo vadovę bei šio projekto koordinatorę Vaidą Brazaitienę ir įteikė šį statusą patvirtinantį diplomą. Asmeninio archyvo nuotr.


Praėjusį antradienį lekėtiškiai buvo pakviesti į Kultūros ministeriją, kur susitiko šių metų ir 2020m. Lietuvos mažųjų kultūros sostinių atstovai. Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pasveikino kitų metų Lietuvos mažąsias kultūros sostines, tarp kurių ir Lekėčiai, jų atstovams įteikdamas šį statusą patvirtinančius diplomus.
 
Į Vilnių atsiimti Lietuvos mažosios kultūros sostinės statusą patvirtinančio diplomo vyko Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis ir Lekėčių bendruomenės moterų klubo vadovė bei šio projekto koordinatorė Vaida Brazaitienė. Pasak jos, susitikimo metu šių metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių atstovai pasidalino patirtimi, kaip per pastaruosius metus pasikeitė kultūrinis gyvenimas miesteliuose. Teiraujamės V.Brazaitienės, kokių naujų kūrybinių ir kultūrinių iniciatyvų imsis Lekėčiai.

„Visų pirma organizuosime teatralizuotą Lietuvos mažosios kultūros sostinės atidarymo šventę, pastatysime skvere sostinės vardą liudijančią skulptūrinę kompoziciją. Organizuosime visus ir mūsų krašto tradicinius renginius, tik juos visus sustiprinsime turiniu, meniniu lygiu. Taip pat bus renginių „Atrask Lekėčius“, kurių metu pristatysime visas Lekėčių kultūrines organizacijas, kolektyvus, veiklas, ciklas. Rudeniop organizuosime meno akciją „Skambantis skveras“, – vardijo V. Brazaitienė, kai ką dar palikdama paslaptyje.

Anot pašnekovės, įsipareigojimai jau prasidėjo – dideli, pilni atsakomybės ir kultūrinių ambicijų visiems metams!

Susitikime Kultūros ministras priminė, kad Lietuvos kultūros sostinių idėja išaugo iš programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“. Lietuvos mažųjų kultūros sostinių konkursą inicijuoja Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga, kurios pirmininkė Virginija Šetkienė kalbėjo, kad nuostabūs renginiai gali vykti ne tik Vilniuje, kad, nuvažiavus į mažąsias kultūros sostines, pajuntama tikroji kultūra, šiluma, skleidžiama žmonių.

2020 m. Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis, be Lekėčių, paskelbtos: Alytaus apskrityje – Simnas, Kauno apskrityje – Kačerginė, Klaipėdos apskrityje – Veiviržėnai, Panevėžio apskrityje – Juodupė, Šiaulių apskrityje – Akmenė, Tauragės apskrityje – Skaudvilė, Telšių apskrityje – Žlibinai, Vilniaus apskrityje – Musninkai, Utenos apskrityje – Tauragnai.

Pirmąja Lietuvos mažąja kultūros sostine 2015 m. paskelbti Naisiai. Iki šiol 40 mūsų šalies miestelių jau yra tapę Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis, tarp kurių 2016m. buvo ir Gelgaudiškis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.