Kariuomenės diena – prie paminklo savanoriams

kariuomenes diena
Renginio dalyviai prie Sintautų kultūros centro galėjo iš arčiau susipažinti su karių gyvenimu, matavosi karišką amuniciją, susipažino su ginkluote. D. Pavalkio nuotr.

Lapkričio 23-oji – Lietuvos kariuomenės diena. Antri metai iš eilės šią dieną mini ir sintautiškiai. Pernai miestelyje buvo pastatytos atminimo lentos Sintautų valsčiaussavanoriams ir Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams, o šiemet Sintautų kultūros centro sukviesta Sintautų bendruomenė, kariai savanoriai čia susirinko paminėti Lietuvos kariuomenės dienos.
 
1918 m. vasario 16 d. buvo paskelbtas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas, o tų pačių metų lapkričio 23 d. išleistas pirmasis įsakymas kurti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas. Lietuvos kariuomenės 101-ųjų atkūrimo metinių proga susirinkę sintautiškiai klausėsi Sintautų pagrindinės mokyklos moksleivių skaitomų eilių apie karių kovas už Lietuvos laisvę. Tylos minute pagerbiami žuvę kariai savanoriai, kurių pavardės iškaltos atminimo lentose, žymi šimtametę istoriją. Nuaidi Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės Šakių 205-os pėstininkų kuopos karių savanorių iššautos salvės už Sintautų valsčiaus kovotojus, gynusius Lietuvos nepriklausomybę, už Lietuvos kariuomenę ir jos savanorius, už laisvą, nepriklausomą ir taikią Lietuvą.

„Esame antros rinktinės kariai savanoriai, vien tas žodis – savanoris – reiškia, kad vilkime uniformą ir atliekame tarnybą savo noru. Į mūsų gretas įsijungia vis daugiau tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus žmonių – ir vaikinų, ir merginų. Kiekvienas iš čia stovinčių gali jungtis prie mūsų ir atiduoti duoklę tėvynei“, – kvietė į savanorių gretas Šakių 205-os pėstininkų kuopos vado pareigas laikinai einantis Raimondas Gaščiūnas.

Karius pasveikino ir rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, Sintautų seniūnijos seniūnas Kęstutis Birbilas, kuris pasidžiaugė, kad renginyje dalyvauja nemažai moksleivių, kurie galbūt ateityje taps šauliais ar kariais savanoriais.

„Antri metai minim šią šventę, manau, kad kariuomenės dienos paminėjimas Sintautuose taps tradiciniu. Manau, kad Lietuvos kariuomenei turi būti skirtas pakankamas finansavimas: jei kariai bus šiltai aprengti, aprūpinti ginklais, tai ir priešai tokios kariuomenės bijos“, – kalbėjo seniūnas įteikdamas kariams simbolinę miestelio vėliavą ir herbą bei specialiai kariuomenės dienos proga iškeptą tortą.

Vėliau renginio dalyviai prie Sintautų kultūros centro galėjo iš arčiau susipažinti su karių gyvenimu, matavosi karišką amuniciją, susipažino su ginkluote.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.