Iš tautiečių širdžių į vaikų širdeles

eglute anglai
Pirmą kartą tautiečiai, gyvenantys Anglijoje, Šakiuose vaikams surengė kalėdinį labdaros renginį ir padovanojo neišdildomų įspūdžių. G. Jokūbaičio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gruodžio 7 d. mūsų rajono mažiesiems buvo ypatinga – susitikti su Kalėdų Seneliu juos pakvietė Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai, bendradarbiaujantys su mūsų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus specialistėmis. Į šventę atskubėjo per pusšimtį socialiai jautriose šeimose gyvenančių vaikų. Kartu su tėveliais, seneliais jie klausėsi jaunųjų atlikėjų dainų, žiūrėjo įstabius cirko artistų pasirodymus, išsinešė ne tik po dovaną, bet ir puikios nuotaikos pliūpsnį. „Nenusivilti savo kraštu“ kvietė Anglijoje gyvenantys lietuviai.

Pasak rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės, dar rugsėjį Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė kreipėsi į skyrių ir paprašė bendradarbiauti rengiant šventę „Iš širdies į širdį“. Į šią iniciatyvą aktyviai įsijungė pati D. Pilypaitytė ir vyriausioji specialistė Milda Savukaitienė. Geranoriškai į prašymą paremti renginį sureagavo vietiniai verslininkai, kurie padovanojo vaikams gausų vaišių stalą.

Nors ir ne visai žiemišką praėjusio šeštadienio vidurdienį mažieji, vedami tėvelių, senelių, rinkosi į Šakių kultūros centrą. Čia juos pasitikusi Snieguolė (Rima Rauktienė) pirmiausiai pasiteiravo, ar šiemet vaikai matė sniego. Nors mažieji vienbalsiai atsakė, kad nematė, į sceną užlipę svečiai iš Anglijos tvirtino, kad sniego jau matė ir sveikino šventės dalyvius su artėjančiomis Kalėdomis. Šie svečiai – Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė ir būrys savanorių, atskubėjusių į Šakius su dovanomis.

„Mes skatiname lietuvius, gyvenčiaus Didžiojoje Britanijoje, dalintis gerumu su jumis, nes mes mylim šitą šalį ir jus visus raginame mylėti savo gimtinę. Nors mes esame toli, bet nereiškia, kad pamiršome, kur gimėme, augome ir kur mūsų tėvynė “, – kalbėjo Jungtinės Karalystėje lietuvių bendruomenės pirmininkė D. Asanavičiūtė ir padėkojo būriui pagalbininkų bei rėmėjams, prisidėjusiems prie šventės organizavimo.

Daug gražių akimirkų vaikams dovanojo atlikėja, TV projektų dalyvė, vilkaviškietė Gabija Kardauskaitė bei šakietė Veronika Tarnauskaitė. Smalsiai vaikų akys nukrypo į scenoje pasirodžiusias cirko akrobates Aurėją Šedbaraitę ir Žemyną Grumulaitytę.
Bene daugiausiai džiaugsmo šventei įnešė Kalėdų Senelis, kuris su vaikais žaidė, šoko ir išdalino mažiesiems dovanėles, kurias Kalėdų Seneliui padėjo surinkti Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės savanoriai. Vėliau visi šurmuliavo prie vaišėmis nukrauto stalo.

Pirmą kartą besilankanti Šakiuose D.Asanavičiūtė pasakojo, kad tokį labdaros renginį Lietuvoje jie rengia antri metai. Šakietės Agnės, gyvenančios Anglijoje, iniciatyva ši šventė šiemet buvo surengta ir mūsų mieste. Anglijoje gyvenantys lietuviai šiemet vaikus dovanomis taip pat pradžiugino Širvintose ir Utenoje.

D. Asanavičiūtė pasakojo, kad ji vilnietė, o iš Lietuvos išvyko prieš šešerius metus, šiuo metu gyvena Londone, lietuvių bendruomenei vadovauja penkerius metus. Pasiteiravus, kodėl jie rengia tokias šventes vaikams, viešnia patikino, kad daugeliui lietuvių, gyvenančių Anglijoje, išlikęs didžiulis tėvynės ilgesys, todėl jie, užsiimdami labdara, tarsi prisiliečia prie Lietuvos ir pasijunta naudingi. Anot pašnekovės, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė vienija apie 700 žmonių, veikia net 20 skyrių įvairiuose šios šalies miestuose, kuriuose lietuviai rengia valstybines Lietuvos šventes, čia veikia šeštadieninės lituanistinės mokyklos.

„Vienas iš mūsų bendruomenės tikslų, kad lietuviai, gyvenantys užsienyje, nenutautėtų“, – sakė D. Asanavičiūtė ir pasidžiaugė, kad Šakiuose buvo šiltai sutikti.

„Norėčiau visiems palinkėti patriotizmo. Mylėti savo šalį, kur begyventum. Suprasti, kad mūsų šalis verta mūsų meilės. Patikėkite, daugelis iš mūsų, gyvenančių užsienyje, pasiilgo Lietuvos ir norime grįžti. Todėl labai labai linkiu vilties, tikėjimo ir nenusivylimo savo kraštu, savo miesteliu, savo tėvyne. Linkiu būti vieni kitiems pakantesniems ir pamatyti šalia savęs tą, kuriam reikia padėti“, – linkėjo D. Asanavičiūtė ir pridūrė, kad visi vaikai turėtų augti kiek įmanoma labiau apsupti tėvų ir aplinkinių meilės.

Užkalbintas iš Anglijos į renginį atvykęs Šakiuose gyvenęs Giedrius Kriaučiūnas pasakojo, kad iš mūsų miesto prieš penkiolika metų išvyko gyventi į Klaipėdą, o vėliau į Angliją, šiuo metu gyvena Milton Keinse. Vyriškis pasakojo, kad į Šakius atvyksta pas čia gyvenančius giminaičius. Anot Giedriaus, Šakių miestas nuolat gražėja, gerėja miesto infrastruktūra, jį ypač sužavėjo atsinaujinęs kultūros centras.

„Augau vaikų namuose, ne visada turėjau galimybės sulaukti Kalėdų Senelio ar dovanų... Todėl smagu prisidėti prie šio renginio ir vaikams suteikti nors dalelę džiaugsmo“, – kalbėjo G. Kriaučiūnas, prie šio renginio prisidėdamas ir kaip fotografas.

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės nariai imasi ir kitokių iniciatyvų, pernai Alytuje jie su vietos bendruomenės žmonėmis sodino medelius. Pasak D. Pilypaitytės, planuojama ir ateityje su jais bendradarbiauti rengiant panašius renginius seneliams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.