Atkeliavo naujasis „Sintautų kalendorius“

sintautu kalendorius
Tradiciškai „Sintautų kalendorių“ pristatė jo sudarytojas Vitas Girdauskas. J. Navickienės nuotr.

Gruodžio 27d. Sintautų kultūros centre pristatytas 2020 metų šio krašto kalendorius. Jo sudarytojas, „Sintautų akademijos“ vadovas Vitas Girdauskas sako, kad šiųmetinis „Sintautų kalendorius“ pasižymi su Sintautų krašto dvasininkija susijusiais jubiliejais.
 
Sintautų kraštas davė nemažai kūrėjų, kunigų, savanorių, mokslininkų ir kitų iškilių asmenybių. Sintautų kalendoriaus sudarytojas V. Girdauskas kviečia bent kartą per mėnesį apsižvalgyti aplink, pastebėti tuos, kas šalia, „o ir kiekvieną mėnesį pradėti sintautiškio eilėraščiu“. Kalendoriuje savo eiles publikuoja Teresė Stankūnaitė-Kaziliūnienė, Antanina Klimaitienė, Birutė Matijošaitytė, Rita Mockeliūnienė ir kiti.

Šiųmetį kalendorių kūrė 31 autorius. Po keletą straipsnių pateikė Antanas Andrijonas, Raimondas Daniliauskas, A. Klimaitienė, B.Matijošaitytė, Kęstutis Vaičiūnas, Juozas Jacevičius. Pastarasis tęsia tradiciją ir pririnko naudingų patarimų, prie kalendoriaus sudarymo prisijungė kunigai Donatas Rolskis ir Artūras Vaškevičius.

Šiųmečiame kalendoriuje pristatoma šiek tiek pamiršta Sintautų krašto asmenybė – Mažeikiuose savo gyvenimo kelią ėjęs sintautiškis cirko pradininkas, poetas ir dar daugybės veiklų meistras Juozas Endriukaitis.

Kalendoriaus viršelį puošia 2019 m. plenere „Sintautų krašto topofilija: (ne) išnykusių vietų pajautos“ žinomo Kauno menininko, tapytojo R. Majausko nutapyto paveikslo reprodukcijos fragmentas. Tradiciškai ateinančiais metais kalendoriuje bus galima paskaityti apie žymius sintautiškius – ilgametį miestelio seniūną Algirdą Maksvytį, kolekcininką Vidmantą Staniulį, tautodailininką Vytautą Kajetoną Duobą ir kitus. Taip pat kas mėnesį skaitytojas ras vardadienių, švenčių, žymių sintautiečių jubiliejų datas.

R. Daniliausko parengtoje rubrikoje „Istorijos aidai“ rasime ne tik dabarties statistiką apie sintautiškių deklaruojamus pasėlius, bet ir praeities įžvalgas iš savaitraščio „Šaltinis“ bei Sintautų mūrinės bažnyčios statybos apžvalgą. Plačiai nušviečiama ir Sintautų mokyklos istorija.

Kalendoriuje taip pat surinkti sintautiečiams svarbesni 2020 m. įvykiai, tarp kurių ir Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 25-erių metų atstatymo jubiliejus.

„Kviečiu ir raginu likti ištikimiems tikėjimui, Bažnyčiai, moralei, kaip kad esame ištikimi savoms šeimoms – tėčiui, motinai, broliui, seseriai, vaikams, nes taip ir čia, neišsiginant to, kas prieš 25-erius metus metus sukurta kaip nuolankumo Dievui pavyzdys. Šiandien vargu ar šalia pastatytume dar vieną tokią bažnyčią – gal pritrūktų tikėjimo?“ – kalendoriuje rašo Sintautų klebonas Artūras Vaškevičius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.