Knygoje susipynė Lietuvos ir Dumčių giminės istorijos

dumcius 02 14
Profesoriaus Arimanto Dumčiaus manymu, šiandien per mažai žinome apie sūduvius ir galindus, nes jų visiškai nemini šiandieniniai naujausi istorijos vadovėliai, o būtent iš jų kilo lietuvių gentis. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pirmadienį Šakių viešojoje bibliotekoje pristatyta kardiochirurgijos pradininko, habil. dr., profesoriaus Arimanto Dumčiaus knyga „Dumčiai: kilmė, giminystės ryšiai, veikla“. Jos autorius į Šakius atvyko ne vienas, su savo bendražygiais – bibliofilu, kolekcininku Vidmantu Staniuliu,  kilusiu nuo Sintautų, ir Lietuvos kariuomenės kūrėju dim. mjr. Gediminu Reutu.

Pristatydamas knygą, kuriai skyrė net 25-erius savo gyvenimo metus, A. Dumčius paaiškino, kodėl ją pradėjo nuo baltų genčių istorijos. Pasak jo, turime žinoti Lietuvos istoriją, būtent Sūduvos krašto, nes apie sūduvius ir galindus visiškai nemini šiandieniniai naujausi istorijos vadovėliai, o būtent iš jų kilo lietuvių gentis. Profesoriaus teigimu, tai išsamiai aprašė akademikas Eugenijus Jovaiša trijuose „Aisčių“ tomuose.

„Lietuvių gentis kitų giminingų genčių fone tapo vyraujančia todėl, kad turėjo tvirtesnę etno psichologiją  ir geriau organizuotą valdymo sistemą. Susiskaldę kunigaikščiai vienijosi į bendrą konfederaciją. Kitos gentys – prūsai, sūduviai, jotvingiai – prie lietuvių. Jos tarpusavyje puikiausiai susikalbėdavo indoeuropiečių tarme. Kunigaikštis Ringaudas, o po to jo sūnus Mindaugas įkūrė Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę (LDK)“, – kalbėjo A. Dumčius, pabrėždamas, kad „LDK vyravo du dialektai – Vilniaus (rytų aukštaičių tarmės pagrindu, taip vadinama lietuvių kalba) ir „žemaičių“ kalba, kuri rėmėsi pietų-vakarų aukštaičių tarmės pratarme“.

Pasak profesoriaus, vėliau šviesuoliai Jonas Jablonskis, Vincas Kudirka ir kt. bei Dumčių giminės atstovai, kilę iš Sūduvos krašto, kažkurį laiką išvengusio Rusijos okupacijos, tobulino lietuvių kalbą. Ne veltui gryniausia lietuvių literatūrine kalba šiandien yra laikoma zanavykų (Šakių krašto) ir veliuoniškių šnektos.

„Šiandien lietuvių kalba patenka į pasaulio kalbų dešimtuką, kaip išlaikiusi indoeuropiečių kalbų pagrindą. Ji tokia išliko todėl, kad lietuvių gentys buvo tam tikroje izoliacijoje, niekada jų neužkariavo nei totoriai, nei kryžiuočiai-kalavijuočiai. Todėl šiandien turime gryną indoeuropiečių prokalbės tipo kalbą, kurio židiniu laikoma Sūduva“, – didžiavosi A. Dumčius, cituodamas filosofą Imanuelį Kantą, kuris rašo, kad jokia kita pasaulio kalba nėra tiek gavusi pagyrimų, kiek lietuvių kalba su savo savita gražia ir aiškia fonologija, mažybinių-maloninių žodžių gausa, kurių tiek neturi nė viena kita pasaulio kalba.

Profesoriaus manymu, mokiniai banalokai žino Lietuvos istoriją, Lietuvių tautos ir Lietuvių genties formavimosi istoriją, todėl tai mokyklose turėtų būti akcentuojama labiau.

Kalbant apie Dumčių giminę, kuri gyveno Šakių, Vilkaviškio ir Marijampolės rajonuose bei Kaune, knygoje pateikiamos pagrįstos jos kilmės iš prūsų-sūduvių arealo ištakos. Dumčiai yra XVIII a. gyvenusių dviejų brolių – Mykolo iš Šakių rajono Paežerėlių parapijos Eiciūnų kaimo ir Tomo iš Sintautų parapijos Mockupių kaimo – palikuonys. Taip pat sudarytos dažnai „dumčinėmis“ vadinamų Dumčių gyvenviečių, esančių Šakių, Vilkaviškio ir Marijampolės rajonuose, žemėlapis, Dumčių giminės genealogijos schema. Iš Dumčių kilę nemažai Lietuvos šviesuolių – daugiausiai mokytojų, kunigų, karininkų, ūkininkų ir visuomenės veikėjų, kurie, nors ir nukentėjo nuo okupacijų, visais laikais prisidėjo prie lietuvių tautos, kalbos, raštijos ir krikščioniškos dvasios gyvybingumo stiprinimo. Profesorius prisiminė, kad vienkiemiuose, kur gyveno Dumčiai, buvo įkurtos mokyklos, kuriose mokė daraktoriai, o vėliau net ir valdiškos mokyklos.

Susitikimo metu A. Dumčius kiekvienai rajono bibliotekai, kultūros centrams ir renginio svečiams įteikė po savo knygą kaip dovaną ateities kartoms. Renginyje netrūko padėkų ir gražių atsiliepimų, skirtų knygos autoriui ir jo bendražygiams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.