Šaulius sutelkė rinktinės šimtmečio sukaktis

sauliai marijampoleje
Suvalkijos šaulių 4-oji rinktinė minėjo 100-ąsias įkūrimo metines, tarp kelių šimtų šventėje dalyvavusių šaulių ir didelis būrys mūsų rajono atstovų. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį penktadienį Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) Suvalkijos šaulių 4-oji rinktinė minėjo įkūrimo šimtmetį, šventiniame renginyje Marijampolėje dalyvavo ir apie 70 Šakių 405-os ir Kudirkos Naumiesčio 410-os šaulių kuopų narių. Iškilius jubiliejus švenčiančius šaulius ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karius atvyko pasveikinti daug garbių svečių, išdalinta šūsnis padėkos raštų ir apdovanojimų.

Šventinė diena prasidėjo šv. Mišiomis Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikoje, kur bendrai maldai susirinko šimtai šios sukarintos organizacijos narių. Po Mišių bazilikoje prasidėjo iškilmingas apdovanojimų įteikimas – Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės monetos garbingai buvo įteiktos ir mūsų rajono kuopų vadams – Antanui Varankovui (Kudirkos Naumiesčio 410-a kuopa) ir Sauliui Venskaičiui (Šakių 405-a kuopa) bei rajone aktyviai veikiančių jaunųjų šaulių būrelių vadovams: Astai Ulinskienei (Šakių „Žiburio“ gimnazija), Tomui Venciui (Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija) bei Sigitui Mockui (Šakių „Varpo“ mokykla). Mūsų rajone jaunųjų šaulių būreliai taip pat veikia Kiduliuose bei Gelgaudiškyje.

Iš bazilikos šaulių ir karių rikiuotė pajudėjo į Marijampolės dramos teatrą, prie kurio jau garbingai plevėsavo kuopų vėliavos, nuskambėjo įgulos vado pasveikinimas.

Marijampolės dramos teatre šventinis renginys prasidėjo „Tautiškos giesmės“ giedojimu ir šaulių, karių, žuvusių už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, pagerbimu.

Visus susirinkusius pasveikino LŠS štabo G2/G3 skyriaus viršininkas, ats. mjr. Raimundas Ardavičius, kuris pasidžiaugė šaulių ir karių bendradarbiavimu bei Lietuvos šaulių sąjungos vado padėkas įteikė šauliams, tarp kurių ir mūsiškiai – Armandas Rudaitis bei Rasa Gaižauskaitė.

Į šventinį minėjimą dramos teatre atvyko Seimo nariai. Šaulius su garbingu šimtmečiu sveikino ir Seimo narė Irena Haase.

„Šiandien mes visi švenčiame bendradarbiavimo šventę. Stiprybė yra tuomet, kai veikiame ne po vieną, o kartu – bendraudami, bendradarbiaudami ir mokydamiesi vieni iš kitų. Šiandien mes galime didžiuotis karių ir šaulių bendrais siekiais ir bendru darbu. Sveikinu kiekvieną, tarnaujantį „Vardan tos, Lietuvos“, – kalbėjo Seimo narė ir padėkas už ilgametę veiklą šaulių gretose įteikė Šakių 405-os šaulių kuopos šauliamsAntanui Stanaičiui ir Kazimierui Petraičiui bei Kudirkos Naumiesčio 410-os šaulių kuopos šauliui Česiui Šneideriui.

Žodžius „Tėvynės labui!“, kuriuos ištarti apdovanotąjį įpareigoja statutas, sakė rajono savivaldybės mero padėkas atsiimdami Šakių 405-os šaulių kuopos šaulė Laimutė Vinkšnaitienė ir Kudirkos Naumiesčio 410-os šaulių kuopos šaulys Tadas Plečkaitis.

„Jūsų mintyse, širdyse, lūpose, darbuose yra kasdienis rūpestis mūsų saugumu ir ateitim. Linkiu šaulių sąjungai dar ne vieno šimtmečio. Noriu pasidžiaugti, kad dvi šaulių rinktinės ir iš Šakių rajono savivaldybės yra garbingoje Suvalkijos 4-osios rinktinės sudėtyje“, – tokiais žodžiais šaulius ir karius sveikino rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Marijampolės šaulių rinktinės įkūrimo data laikoma 1920 m. vasario 5 diena. Pirmuoju Marijampolės šaulių rinktinės vadu buvo paskirtas K. Barniškis, Marijampolės rinktinė pirmą suvažiavimą sušaukė 1921 m. spalio 23 d. Nuo pat pirmųjų Lietuvos nepriklausomybės dienų aktyviai reiškėsi ir moterys šaulės. Nuo 1928 m. rinktinėje pradeda organizuotis moterų šaulių skyriai. Jos dirbo medicinos, švietimo, auklėjimo srityse.

Šiandien Marijampolės šaulių rinktinė vadinasi LŠS Suvalkijos šaulių 4-oji rinktinė. Rinktinę sudaro rinktinės štabas, viena jaunųjų šaulių ir aštuonios mišrios šaulių kuopos, ji vienija per 700 šaulių, jaunųjų šaulių. Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės šauliai šiandieną organizuoja, padeda organizuoti, aktyviai dalyvauja įvairiuose patriotiniuose, sporto renginiuose, šventėse, švietėjiškoje veikloje, karinėse pratybose.

Kartu penktadienį buvo paminėtos ir Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono 27-ųjų įkūrimo bei 9-ojo pėstininkų pulko Lietuvos kunigaikščio Vytenio vardo suteikimo 100-ųjų metinių sukaktis.

„Dėkoju už bendrystę Vytenio bataliono kariams. Broliai ir sesės šauliai, visus sveikinu rinktinės įkūrimo proga, linkiu kuo geriausios kloties šauliškoje veikloje, asmeniname gyvenime, esu įsitikinęs, kad toliau kartu įveiksime visus mums iškeltus uždavinius ir iššūkius“, – tokiais palinkėjimais šventinį minėjimą užbaigė dabartinis Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas ats.kpt. Kęstutis Pileckas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.