Specialistai kalbėjosi paveldo klausimais

Kovo 4 d. Šakių savivaldybėje vyko kasmetinis planinis Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriaus specialistų ir savivaldybės administracijos atstovų pasitarimas kultūros paveldo apsaugos klausimais. Šakių sav. teritorijoje yra net 27 proc. visos Marijampolės apskrities paveldo objektų.

Marijampolės skyriaus vedėja Violeta Kasperavičiūtė, vyr. specialistai Nijolė Kryžanauskienė ir Linas Šapalas pasidžiaugė savivaldybės pastangomis išsaugoti ir prižiūrėti paveldo objektus.
 
Šį kartą tartasi, ką daryti su Kidulių sopuliu – karvidėmis, esančiomis prie jau restauruojamo Kidulių dvaro svirno – jos yra privataus asmens nuosavybė, o pastato būklė kritiška. Nors susitikimo metu nepriimtas joks konkretus sprendimas, bet siūlyta šį klausimą kelti Kultūros paveldo departamento, Kultūros ministerijos darbiniuose pasitarimuose, taip pat svarstyti – ar valstybė apskritai pajėgi tuos visus paveldo objektus sutvarkyti, pasirūpinti dar ir tais, kurie yra privatūs.

Diskutuota ir dėl valstybės saugomų privačių paveldo objektų.

„Kiek moralinės teisės mes turim baksnoti kitiems savininkams, kad jie neprižiūri pastatų, kai tuo tarpu mūsų pačių valdomuose objektuose ne viskas žiba. Tam pačiame Zyplių dvaro sodybos komplekse dar yra pastatų, prie kurių net neprisilietėm. Patys žinom, kiek tai kainuoja, todėl visko iš karto neįmanoma sutvarkyti“, – svarstė meras.

Aptartos ir rugsėjo 11–20 dienomis vyksiančios Europos paveldo dienos. Jų tema –„Kultūros paveldas ir edukacija“. Todėl ir rajono organizacijos galės teikti paraiškas ir gauti lėšų renginių organizavimui.

Susitikimo metu taip pat nuspręsta surengti išvažiuojamuosius pasitarimus į Kidulių ir Zyplių dvarų parkus, aptarti, ką galima su minimaliomis lėšomis, be projektinių injekcijų padaryti, kad parkai būtų aptvarkyti bei pritaikyti didesniam lankytojų srautui ar platesnėms įveiklinimo galimybėms.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.